ZABELEŽENI PRVI SLUČAJEVI ZARAZE OROV VIRUSOM: Ne postoji vakcina ili lek za sprečavanje

Novosti online

09. 08. 2024. u 18:35

U EVROPI su nedavno zabeleženi prvi slučajevi zaraze virusom OROV, koji je sličan Ziki, a zvaničnici upozoravaju na rizike povezane s putovanjima u područja sa visokom stopom zaraze, kao što su Kuba i Brazil.

ЗАБЕЛЕЖЕНИ ПРВИ СЛУЧАЈЕВИ ЗАРАЗЕ ОРОВ ВИРУСОМ: Не постоји вакцина или лек за спречавање

Foto: Unsplash

Devetnaest uvezenih slučajeva virusa Oropouche (OROV), koji se širi na ljude od zaraženih mušica i komaraca, prijavljeno je u zemljama Evropske unije u junu i julu, odnosno 12 u Španiji, pet u Italiji i dva u Nemačkoj.

Svi su povezani sa nedavnim putovanjima na Kubu i Brazil, navodi se u saopštenju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prenosi Politiko.

ECDC je saopštio da je rizik od infekcije za evropske građane koji putuju u epidemijska područja u Americi ''procenjen kao umeren“, ali da su putovanja posebno rizična za trudnice.

Verovatnoća izlaganja ljudi u Evropi je i dalje veoma mala, pošto su mušice i komarci koji prenose virus odsutni na kontinentu i nema dokumentovanih slučajeva prenošenja virusa sa čoveka na čoveka.

OROV može da izazove i groznicu, glavobolju, mučninu, povraćanje i bolove u mišićima i zglobovima.

Slično Ziki, OROV kod trudnica može da izazove pobačaj, razvojne probleme i deformitete fetusa, saopštio je ECDC, istakavši da se to još uvek istražuje.

Brazilsko Ministarstvo zdravlja u julu je saopštilo da su četiri bebe rođene sa mikrocefalijom, odnosno glavom manjom od normalne, a da su njihove majke bile zaražene virusom.

Ne postoji vakcina ili lek za sprečavanje ili lečenje virusa OROV. Iako je bolest retko kad fatalna, Brazil je nedavno prijavio prva dva smrtna slučaja u svetu od virusa, a u pitanju su žene u 20-im godina.

Od januara je prijavljeno preko 8.000 slučajeva u Južnoj Americi, Centralnoj Americi i na Karibima, sa prijavljenim epidemijama u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji, Peruu i Kubi.

Evropa takođe prijavljuje sve veći broj slučajeva bolesti koje prenose komarci, kao što je virus Zapadnog Nila, a nedavno su slučajevi zabeleženi u Grčkoj i Rumuniji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!