BIVŠI TURSKI MINISTAR: Turska može da proda Pakistanu „zarđali“ PVO sistem S-400 i da se vrati u program F-35 JSF (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

10. 08. 2024. u 18:00

DOK Turska napreduje u razvoju sopstvenog višeslojnog sistema protivvazdušne odbrane bez S-400 Trijumf koji je kupila od Rusije, poznati bivši turski ministar je u intervjuu sugerisao da bi najrazboritija opcija za Ankaru bila da rasproda sporni sistemi protivvazdušne odbrane.

БИВШИ ТУРСКИ МИНИСТАР: Турска може да прода Пакистану „зарђали“ ПВО систем С-400 и да се врати у програм Ф-35 ЈСФ (ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

U nedavnom razvoju događaja, Turska je najavila planove za vrhunski, domaći razvijen višeslojni sistem protivvazdušne odbrane nazvan „čelična kupola“.

U iznenađujućem obrtu, ruski raketni sistem S-400 vredan 2,5 milijardi dolara (S-400 Trijumf je mobilni raketni sistem zemlja-vazduh koji je 1990-ih razvio ruski NPO Almaz) isključen je iz ove nove ambiciozne inicijative.

Napredni PVO sistem nije aktiviran niti pušten u rad otkako je pre skoro pet godina primljen od ruskog državnog izvoznika Rosoboroneksporta.

U decembru 2023. turski ministar odbrane Jašar Guler je pojasnio da će raketni sistemi zemlja-vazduh S-400 koje je Turska kupila od Rusije ostati u zalihama vojske i biti korišćeni po potrebi.

Foto: AP

Ovo je pokrenulo nekoliko pitanja, posebno otkako je Turska kupila S-400 od Rusije uprkos žestokom protivljenju i upozorenjima Sjedinjenih Država. SAD su verovale da bi sistem ruske proizvodnje ugrozio program F-35, čiji je Turska bila ključni član. Uprkos brojnim upozorenjima, Turska je 2017. potpisala ugovor o kupovini S-400 sa Rusijom, jer joj je u to vreme bio potreban sistem tog kalibra.

Nakon prvog prihvatanja S-400 od strane Ankare 2019. godine, SAD su sankcionisale turski odbrambeni sektor i uklonile Tursku iz programa F-35. Turska je izabrala odbrambeni S-400 u odnosu na ofanzivni stelt avion pete generacije F-35 koji bi je katapultirao u grupu odabranih sa tom naprednom sposobnošću.

Međutim, uprkos svim opasnostima i hitnosti koju je Turska pokazala prilikom kupovine, sistem protivvazdušne odbrane S-400 tek treba da bude raspoređen. Stručnjaci spekulišu da je kontroverza pojačana činjenicom da sistem, stečen uz značajan rizik, nije uključen u nacionalni okvir protivraketne odbrane.

Međutim, bivši turski ministar najpoznatiji po posredovanju u miru između Ankare i Moskve nakon što je turski F-16 oborio ruski borbeni avion dao je neke uvide. Govoreći u intervjuu za tursku publikaciju, Cavit Caglar je rekao da bi Turska trebalo da se oslobodi S-400 tako što će ih prodati trećoj zemlji.

 

PRODAJ S-400! KOME?

Čaglar je kategorički rekao: „Da sam na tom mestu, prodao bih S-400“, dodajući da postoje države koje bi bile spremne da kupe sistem.

Na pitanje da li Turska može da proda S-400 svom partneru Azerbejdžanu, Kalgar je rekao: „Ne, Pakistan će ih kupiti, Indija će ih kupiti.

Iako je decenijama bio van funkcije, Čaglar je bio ključan u popravljanju ozbiljno zategnutih odnosa između Turske i Rusije nakon što je Turska oborila ruski bombarder iznad granice sa Sirijom u novembru 2015. Kao priznanje za njegov rad, Rusija mu je dodelila orden Prijateljstva 2017. Njegova sugestija u vezi sa reakcijom Rusije na Tursku koja prodaje S-400 može, stoga, biti prilično značajna.

Iznoseći argumente za potencijalnu prodaju, bivši političar je rekao da bi prodaja S-400 olakšala Turskoj nabavku modernih F-16 i omogućila joj da se ponovo pridruži programu F-35 Join Stzrike Fighter, iz kojeg ju je Vašington izbacio 2019. posle kontroverzne akvizicije PVO sistema.

Na pitanje da li bi sa Rusijom pregovarao o mogućoj prodaji sistema nekoj trećoj zemlji, Kalgar je rekao da bi to morali da urade ljudi na vlasti.

EurAsian Times shvata da bi Turska morala da dobije odobrenje Kremlja da proda S-400 trećoj strani – mogućnost koja ostaje daleko jer Ankara nije dala nikakve naznake da želi da se reši sistema. Naprotiv, do sada je odbacila sve takve pozive.

TURSKA POTENCIJALNA PRODAJA S-400

Turska je već ubedila SAD da prodaju F-16 Ankari u januaru ove godine i možda neće morati da preda svoj S-400 da bi obezbedila avione. Ankara je, kako se izveštava, povukla i smanjila broj kompleta za nadogradnju i municije namenjenih modernizaciji svojih starih F-16 i trenutno posmatra Eurofighter Typhoon.

Možda bi bilo vredno istražiti da li bi Turska razmotrila trgovinu svojim sistemima S-400 za moguću nabavku aviona F-35 Lajting 2.

Pre nego što je izbačena iz konzorcijuma F-35, Turska je bila vodeći učesnik. Sa planovima da kupi 100 F-35A za svoje vazduhoplovstvo, Turska je takođe bila uključena u proizvodnju preko 900 delova za F-35 za operatere širom sveta.

Sa svojim najvećim neprijateljem i rivalom, Grčkom, koja se sada odlučuje za borbeni avion F-35 pored Rafala u svom inventaru, Turska svakako treba da doda više zuba svojoj vazdušnoj floti. Na sreću, dva NATO saveznika su prešla dug put, a Vašington je nagovestio mogući završetak raskola i potencijalnu prodaju F-35 Turskoj.

U januaru ove godine, bivši vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara Sjedinjenih Država Viktorija Nuland rekla je da bi Turska mogla da se ponovo pridruži programu F-35 pod uslovom da se problem S-400 reši. Međutim, Ankara nastavlja da se „igra“ po tom pitanju.

Foto: EPA

Tursko rukovodstvo je odbilo da odustane od odluke da zadrži S-400. U maju ove godine, ministar odbrane Jašar Guler odbacio je izveštaje da Ankara namerava da preda raketne sisteme zemlja-vazduh koje je kupila od Rusije drugoj državi, najverovatnije Ukrajini. „Prebacivanje S-400 u bilo koju zemlju ne dolazi u obzir“, rekao je on za CNN Turk.

Eksperti sugerišu da je stalna podrška Turske ruskom S-400 posledica mnoštva drugih faktora. Profesori David E. Banks sa Kings Koledža u Londonu i Lisel Hintz sa Univerziteta Džon Hopkins tvrdili su u studiji da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije mogao da odustane od ugovora o S-400 zbog domaćih pritisaka i značaja za njegovu administracij, njegovih pristalica i drugi u Turskoj koji su joj dali poverenje uprkos njenim nedostacima.

Ako bi Turska razmišljala o prodaji S-400, trebalo bi joj rusko odobrenje. Zanimljivo je da se Indija bori sa kašnjenjima u isporuci sistema S-400 iz Rusije. Prenošenje PVO sistema u Indiju nije loša ideja, ali Nju Delhi ima hladne veze sa Ankarom, tako da je bilo kakav dogovor malo verovatan.

Drugi potencijalni kupac koji je prema Kalgarovom 'užem izboru' - je Pakistan. Vojni analitičar koji nije želeo da bude imenovan rekao je za EurAsian Times: „Malo je verovatno da će Rusija prodati S-400 Pakistanu, jer je Indija strateški partner i da bi iznela snažne primedbe na prodaju sistema, posebno zato što je raspoređen sistem za odvraćanje Pakistana“.

Drugo, S-400 su skupi sistemi, a Pakistan u ekonomskim poteškoćama možda nema finansijska sredstva da ih nabavi.

Turska čak može da proda sisteme Ukrajini pod pritiskom SAD i Zapada; međutim, to bi potopilo njene veze sa Rusijom. Malo je verovatno da će se to dogoditi pod Ergoganom.

eurasiantimes.com/Sakshi Tiwari

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE JOŠ DA NAS SNAĐE?! Selektor Svetislav Pešić zabrinuo sve pred meč Srbija - Nemačka (VIDEO)