VANREDNO STANJE NA JAMAJCI: Osam ubistava u danu

Novosti online

14. 08. 2024. u 19:40

PREMIJER Jamajke Endru Holns danas je proglasio vanredno stanje u južnoj oblasti Klarendon, nakon što je u odvojenim napadima iz vatrenog oružja u nedelju ubijeno osam ljudi, uključujući sedmogodišnjeg dečaka.

ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ЈАМАЈЦИ: Осам убистава у дану

Foto Arhiva


- Ovo je prilika za vladu da se u potpunosti mobiliše kako bi se ozbiljno fokusirala na bande. Ne možemo dozvoliti da se ubistva normalizuju u našoj zemlji - rekao je Holns na konferenciji za novinare.

On nije izneo detalje o novim propisima, ali bi mogli da uključuju noćni policijski čas, duže periode pritvora bez formalnih optužbi i mogućnost policije da pretresa imovinu bez naloga, navodi Rojters.

Holns je napomenuo da se nada da će ta mera sprečiti ubistva iz odmazde, rekavši da su obaveštajci upozorili da postoji "veoma velika verovatnoća" da se takvi zločini dogode.

Do sada je uhapšeno pet osoba u vezi sa pucnjavom u nedelju, rekao je premijer.

Procenjuje se da se broj aktivnih bandi u toj karipskoj zemlji smanjio sa 400 na 185 za pet godina, ali Holns ocenjuje da je taj broj i dalje ''veoma visok''.

Jamajka je prošle godine bila druga zemlja regionu Latinske Amerike i Kariba po broju ubistava, iza Sent Kits i Nevisa.

Studija medijske organizacije Insajt krajm pokazala je da se prošle godine na Jamajci dogodilo 60,9 ubistava na 100.000 ljudi.

Karipska zajednica (CARICOM) pokušava da spreči porast nasilja vatrenim oružjem kroz snažnije sprovođenje zakona i zaustavljanje uvoza ilegalnog vatrenog oružja, a prema podacima američke vlade, oko 87 odsto oružja pronađenog na Karibima dolazi iz SAD.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane