TENK T-90M DOBIO NOVU ZAŠTITU: Zašto se Rusi "klade" na "Poriv" umesto na Armatu T-14 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 18:00

MINISTARSTVO odbrane Ruske Federacije već je naručilo prvu seriju tenkova T-90M Proriv koji će imati novi kompleks aktivne zaštite Arena-M.

ТЕНК Т-90М ДОБИО НОВУ ЗАШТИТУ: Зашто се Руси кладе на Порив уместо на Армату Т-14 (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Sistem aktivne zaštite Arena-M je početkom ove godine bio u završnoj fazi kvalifikacionih testova. Arena-M je dizajnirana za zaštitu od protivtenkovskog oružja i kamikaza dronova. Rusi su takođe uzeli u obzir pouke ukrajinskog sukoba.

Narudžbu serije T-90M Proriv sa novim sistemom zaštite Arena-M potvrdio je načelnik Glavne uprave za naoružanje ruskih snaga Anatoli Guljajev na vojnoj izložbi Armata 2024.

Ugovor je potpisan, ali nije otkriven broj tenkova koji će biti deo ove serije T-90 integrisanih sa Arenom-M.

Kompleks Arena-M je dizajniran da presreće rakete i drugu protivtenkovsku municiju, uništavajući njihovu municiju presretača. Inovacija predstavlja mogućnost da Arena-M presreće i dronove kamikaze.

Slike ruskih tenkova opremljenih improvizovanim strukturama nalik kavezima za zaštitu od dronova postale su viralne u prvoj godini eskalacije ukrajinskog sukoba.

Rusi se klade na T-90M Proriv, dok T-14 Armata izgleda osuđen na čekanje. Najnoviji ruski tenk T-14 Armata bio je malo prisutan na frontu u Ukrajini.

Pored tenkova iz sovjetske ere, T-90M Proriv je bio i još uvek se intenzivno koristi u ruskim operacijama u Ukrajini.

Sam tenk T-90M je drastično poboljšana verzija tenka T-90/A, koji ima dodatnu zaštitu, nove sisteme upravljanja i unapređen motor i menjač. Tenkovi T-90M su unapređeni na osnovu tenkova T-90 i T-90A koji su bili u službi ruske vojske od 1990-ih.

S druge strane, vredi napomenuti da T-14 Armata, najnoviji u ruskom arsenalu, nije učestvovao značajno u ratu. Mali broj tenkova i navodni problemi u proizvodnji, učinili su da količina proizvedenih tenkova T-14 nije dostigla očekivan nivo.

Debi T-14 Armata u Ukrajini napravljen je u februaru 2023. godine, a ispratili smo uz pomoć video snimka postavljenog na internetu, u kojem je tenk predstavljen kako puca u zoni. specijalnih vojnih operacija.

U julu 2023. godine ruska novinska agencija Tass javila je da je „nekoliko“ tenkova T-14 poslato u Ukrajinu, u okviru jedinica podređenih Južnom vojnom regionu, radi testiranja u realnim borbenim uslovima.

Međutim, čini se da su se odlučili da se drže dokazanog T-90. U avgustu 2023. godine, saznalo se da ruski najnovji tenk T-14 Armata ide na reviziju nakon borbene upotrebe u Ukrajini.

Sa kupolom sa daljinskim upravljanjem i naoružan topom kalibra 125 mm, T-14 Armata ima posadu od tri člana, smeštenu u višeslojnoj oklopnoj kapsuli, odvojeno od municije. Tenk ima brojne senzore, radare i kamere visoke rezolucije i opremljen je sistemom aktivne zaštite Afganit.

Ruski glavni borbeni tenk T-14 može biti naoružan protivtenkovskim projektilima Sokol i, kao sekundarno naoružanje, mitraljezom 12,7 mm i topom 30 mm. Sa strane motora, opremljen je motorom od 1.500 konjskih snaga.

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

T-90M UKRATKO

T-90M je proizvod Uralskog biroa za projektovanje transportnih mašina, koji je deo korporacije Uralvagonzavod, koja pak potpada pod državnu korporaciju Rostec. Ova najnovija iteracija predstavlja najnapredniju verziju u porodici T-90, skrojen za savremene borbene uslove.

Značajne karakteristike uključuju sveobuhvatnu zaštitu, sofisticirani automatizovani sistem za kontrolu vatre i mere koje imaju za cilj povećanje preživljavanja tenka.

T-90M se može pohvaliti značajnim poboljšanjem borbene efikasnosti u poređenju sa svojim prethodnikom, T-90. Međutim, on i dalje zadržava nedostatak dizajna koji je prisutan u mnogim ruskim tenkovima – postavljanje municije za glavni top direktno ispod kupole.

U slučaju da neprijatelj pogodi ranjivo područje, kao što je gornji deo tenka sa tanjim oklopom, prsten municije bi potencijalno mogao da detonira, izazivajući katastrofalnu lančanu reakciju koja ugrožava posadu i odvaja kupolu od tela tenka.

Početna serija serijskih tenkova T-90M ušla je u službu ruskih snaga u proleće 2020. Sam T-90 predstavlja evoluciju tenka T-72 iz doba hladnog rata, demonstrirajući posvećenost Rusije modernizaciji svojih oklopnih ratnih sposobnosti.

T-90 dodaje novi paket laminiranog oklopa, eksplozivni reaktivni oklop i paket elektronskih protivmera. Zadržava standardni top od 125 mm.

 

UNAPREĐENA VERZIJA T-90

Prema rečima dizajnera Uralvagonzavoda, tenk T-90M Proriv je dobio snažniji motor. Standardnu konfiguraciju T-90 pokreće 12-cilindarski V-92S2 koji obezbeđuje 1.000 konjskih snaga, dok nova verzija tenka dobija 130 konjskih snaga više zahvaljujući novom motoru V-92S2F sa 12 cilindara.

Osnovno naoružanje se zapravo nije promenilo. Obe modifikacije tenka koriste glatku cev od 125 mm 2A46M, ali T-90M je model 2A46M-5. 2A46M-5 obezbeđuje upotrebu nove municije velike snage, kao i vođenu raketu koja vam omogućava da uništite neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Sekundarno naoružanje se sastoji od teškog mitraljeza Kord kalibra 12,7 mm i PKMT 7,62 mm u oba tenka.

Jedna od glavnih nadogradnji koju je dobio T-90M je sposobnost tenka da ima autonomne funkcije, tj. razmena podataka u realnom vremenu. Tenk ima poboljšane optičke nišane: novi nišan PNM Sosna-U, četiri video kamere koje obezbeđuju pokrivenost od 360 stepeni, nove dnevne i noćne optičke nišane, uključujući termalnu kameru koja detektuje neprijateljske ciljeve na 3.300 metara.

Konačno, T-90M ima integrisanu rusku svemirsku navigaciju GLONASS, kao i inercijalne navigacione sisteme [INS]. Oklop je značajno poboljšan upotrebom Relikt eksplozivnog reaktivnog oklopa [ERA] koji pokriva veći deo tenka.

Sve u svemu, u pitanju je prilično zastrašujući tenk – značajno poboljšanje u odnosu na prethodne ruske tenkove.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji