KLIJENTI MU BILI AMERIČKI I BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Nastradali britanski tajkun imao pune ruke posla sa obaveštajno-bezbednosnom zajednicom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 08. 2024. u 18:37

POTRAGA za šest osoba nestalih u oluji na moru kod Sicilije, kada je potonula jahta britanskog tehnološkog tajkuna Majka Linča, i dalje traje, a snimak italijanske obalske straže ukazuje da je luksuzni brod potonuo za manje od jednog minuta.

КЛИЈЕНТИ МУ БИЛИ АМЕРИЧКИ И БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ: Настрадали британски тајкун имао пуне руке посла са обавештајно-безбедносном заједницом

Foto Tanjug/AP/Salvatore Cavalli

Čudna nesreća na moru u kojoj je nestao Linč, još je čudnija zbog činjenice da je dva dana ranije njegov poslovni partner Stiven Čemberlen smrtno povređen u saobraćajnoj nesreći, piše "Politiko".

Za sada nema ničega što bi ukazivalo da se ne radi o nesrećnom slučaju i tragičnoj slučajnosti, dodaje se dalje u tekstu, ali intrigi doprinose veze dvojice biznismena sa britanskom i američkom obaveštajnom zajednicom.

Linč i Čemberlen zajedno su optuženi i izvedeni pred sud zbog sumnje na prevaru prilikom prodaje softverske kompanije "Autonomi" američkom "Hjulit Pakardu" za 11 milijardi dolara. Nakon prodaje "Autonomija" 2011. godine, Linč je bio jedan od osnivača firme za sajber bezbednost "Darktrejs", dok je Čemberlen imenovan za finansijskog direktora.

Kompanija sa sedištem u Kembridžu borila se protiv sajber napada koristeći softver koji uči obrasce ponašanja svakog aktera unutar neke organizacije i otkriva neuobičajene aktivnosti.

Linč je osnivao "Darktrejs" u partnerstvu sa bivšim zvaničnicima britanske obaveštajne službe 2013. godine, a jedan od osnivača bio je Stiven Hakster, visokorangiran u timu za sajber odbranu MI5, koji je postao generalni direktor "Darktrejsa".

Hakster je angažovao još jednog iskusnog britanskog obaveštajca, veterana Vladinog štaba za komunikacije (GCHQ) Endrjua Fransa koji je postao izvršni direktor kompanije i kasnije član upravnog odbora.

Bivši šef MI5 Džonatan Evans takođe je neko vreme bio u odboru "Darktrejsa", dok je Džim Penrouz, veteran američke Agencije za nacionalnu bezbednost sa 17 godina iskustva, ranije bio na čelu američkih operacija kompanije.

Među ostalim bivšim špijunima u kompaniji bili su direktor tehnologije Dejv Palmer, koji je radio u MI5 i GCHQ, i direktor bezbednosti Džon Ričardson, koji je radio na sajber odbrani za vladu Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, Linčove veze sa mutnom obaveštajnom sferom potiču iz vremena pre "Darktrejsa".

Njegova prva kompanija "Kembridž neurodajnamiks", specijalizovana za kompjutersko prepoznavanje otisaka prstiju, imala je ugovore sa obaveštajnim agencijama Ujedinjenog Kraljevstva.

Linč je izdvojio "Autonomi" iz "Neurodajnamiksa" 1996. Kompanija, kojoj se Čemberlen pridružio 2005, koristila je mašinsko učenje za analizu podataka iz izvora kao što su presretnuti telefonski pozivi i elektronske poruke.

"Autonomi" je takođe dobijao poslove za vladine agencije Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, uključujući ugovor za obezbeđivanje infrastrukture Kancelariji za unutrašnju bezbednost SAD za analizu obaveštajnih podataka u sklopu rata protiv terorizma nakon 11. septembra.

U članku "Gardijana" iz 2003, za kompaniju je navedeno da se bavi "tajnim obaveštajnim podacima", kao i da je i "među malobrojnim britanskim komercijalnim organizacijama koje mogu da profitiraju od rata u Iraku".

Tehnologija kompanije opisana je u tom tekstu kao "napredni kompjuterski sistemi za prisluškivanje".

U to vreme, kompanija je imala ugovore i sa državnim agencijama SAD, poput vojske, Nase i američkih obaveštajnih agencija. Verovalo se da su GCHQ i MI6 takođe njeni klijenti.

Jedan od direktora kompanije bio je Ričard Perl, koji je u to vreme bio predsedavajući Pentagonovog savetodavnog odbora za odbranu.

Godinu dana nakon prodaje "Autonomija" HP je izneo optužbe da je imovina kompanije prenaduvana, a američki tužitelji podigli su optužnicu protiv Linča 2018.

Četiri godine kasnije, on je izručen Americi gde mu je suđeno, ali je neočekivano izbegao presudu, kako se navodi u tekstu, uz obrazloženje da nije znao gotovo ništa o finansijama kompanije.

Branio ga je isti advokat koji je zastupao i osuđenog pedofila Džefrija Epstina.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMA TUGOVANJA: Ben Aflek sa njom provodi vreme na dan kada je DŽenifer Lopez podnela zahtev za razvod (FOTO)