RAZARAČ KOJI JE "POTOPIO" NAJBOLJU AMERIČKU PODMORNICU: Projekat Zumvalt prazni budžet mornarice (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 08. 2024. u 21:11

BIVŠI američki službenik Kongresa i geopolitički analitičar Brandon J. Weichert tvrdi da je odluka Pentagona da kontinuirano finansira nadogradnju za razarače klase Zumvalt (Zumwalt) greška.

РАЗАРАЧ КОЈИ ЈЕ ПОТОПИО НАЈБОЉУ АМЕРИЧКУ ПОДМОРНИЦУ: Пројекат Зумвалт празни буџет морнарице (ВИДЕО)

Foto US Navy Photo


 On navodi: „Ponovno izmišljanje točka koštalo je preko 22 milijarde dolara. Sa takvom vrstom finansiranja, Sjedinjene Države su mogle da izgrade flotu zastrašujućih napadnih podmornica klase Seawolf.

-Umesto da potrošite 22,4 milijarde dolara na istraživanje i razvoj za klasu Zumvalt, samo zamislite kako bi bilo kada bi mornarica uložila u proširenje svoje neverovatno male flote napadnih podmornica klase Seawolf, kaže Vajhert. - Sada je mornarica zaglavljena sa nepovratnim troškovima i mora da smanji svoje gubitke. Ipak, čini se da se udvostručuje ono što mnogi vide kao neuspeh.

Foto twitter@cjr1321

Vajhert nije sam u svojim brigama. Nekoliko američkih političkih ličnosti izrazilo je slična osećanja, kritikujući tekuće finansiranje razarača klase Zumvalt zbog njihovih previsokih troškova i upitne korisnosti.

Jedan istaknuti kritičar Zumvalt programa je senatorka Elizabet Voren (D-MA). Ona je uporno dovodila u pitanje njegovu vrednost, navodeći naglo rastuće troškove i neispunjena početna obećanja. Voren, poznata po svojoj marljivosti u ispitivanju vojnih troškova, ističe da cena Zumvalta (DDG-1000) - oko 8 milijardi dolara po brodu - daleko nadmašuje cenu drugih razarača poput klase Arleigh Burke, koji koštaju oko 2 milijarde dolara svaki.

Slično tome, kongresmen Adam Smit [D-VA], predsednik Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma, takođe je izrazio svoje neodobravanje programa. On je opisao Zumvalt kao „studiju slučaja kako ne treba graditi brod“, ukazujući na njegov neuspeh da postigne svoje prvobitne operativne ciljeve i rastuće troškove koji su znatno premašili rane projekcije.

Ove kritike naglašavaju širi osećaj frustracije unutar Kongresa u vezi sa metodama nabavke mornarice, pri čemu neki zakonodavci zalažu za veći naglasak na isplativijim i pouzdanijim tehnologijama.

Foto twitter@cjr1321

U konsultaciji sa stručnjacima iz SAD, podmornice Seawolf su istaknute kao ključna taktička prednost. Oni nude nenadmašne mogućnosti skrivanja i napada koje su od vitalnog značaja u današnjem pomorskom ratu, posebno protiv bliskih protivnika poput Rusije i Kine. Klasa Seawolf se smatra znatno tišom i sposobnijom od razarača klase Zumvalt, koji se ističe u operacijama protiv podmornica i dubokog mora.

Ova tačka gledišta naglašava utvrđene stelt i borbene sposobnosti Seawolf-a, označavajući ga kao stratešku investiciju u poređenju sa spornim Zumvalt programom, koji tek treba da opravda svoju visoku cenu.

Prvobitni plan za razarače klase Zumvalt bio je prilično ambiciozan. U početku, američka mornarica je imala za cilj da izgradi 32 broda kako bi modernizovala flotu naprednim stelt sposobnostima i fleksibilnošću u više misija. Zumvalti su zamišljeni početkom 1990-ih, u vreme kada su SAD bile dominantna globalna sila, a mornarica se fokusirala na potencijalne sukobe sa odmetničkim državama i precizne udare sa mora.
Razarači klase Zumvalt su napravljeni za svestranost, dizajnirani da izdrže sve, od kopnenih napada do stelt operacija i pomorske superiornosti. U početku, ovi napredni brodovi su bili predodređeni za Tihi okean da se suprotstave nadolazećim pretnjama sila u nastajanju poput Kine. Njihova prikrivenost i borbena sposobnost bili su ključni za očuvanje pomorske dominacije SAD u ovom žestoko osporavanom regionu.

Ipak, rastući troškovi i promena strateških ciljeva doveli su do velikog smanjenja programa. Umesto prvobitno zamišljena 32 broda, samo su tri razarača Zumvalt klase napravljena:USS Zumwalt [DDG-1000], USS Michael Monsoor [DDG-1001], i USS Lyndon B. Johnson [DDG-1002]. Ovi brodovi su sada usidreni prvenstveno u pomorskoj bazi San Dijego, ispunjavajući uloge daleko ograničenije od njihovog početnog velikog plana.

S druge strane, podmornice klase Seawolf nisu dobile isti nivo pažnje kao Zumvalt klase. Zamišljen tokom Hladnog rata, program podmornica klase Seawolf imao je za cilj da stvori novu vrstu visoko naprednih napadačkih podmornica za američku mornaricu. Prvobitno, plan je bio da se proizvede 29 ovih najsavremenijih podmornica, dizajniranih sa neuporedivom prikrivenošću i efikasnošću, posebno u susretima sa sovjetskim podmornicama u dubokom okeanu.

Foto Tanjug/AP

Završetkom Hladnog rata i budžetskim ograničenjima, program podmornica klase Seawolf doživeo je značajno smanjenje. Na kraju su konstruisane samo tri podmornice klase Seawolf: USS Seawolf [SSN-21],USS Connecticut [SSN-22], and USS Jimmy Carter [SSN-23].

Trenutno nema planova za izgradnju više podmornica klase Seawolf. Program je stavljen na čekanje zbog visokih troškova i promene strateških prioriteta nakon Hladnog rata. Umesto toga, mornarica se fokusirala na podmornice klase Virdžinija, koje su pristupačnije i prilagodljivije za širok spektar misija.

Podmornice klase Seawolf stacionirane su u pomorskoj bazi Kitsap u državi Vašington i prvenstveno rade u Tihom okeanu. Poznate po svojoj skrivenosti, brzini i sposobnosti da plove dubokim vodama, one su od neprocenjive vrednosti za tajne operacije i prikupljanje obaveštajnih podataka.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner možda usred Ju-Es opena bude izbačen iz tenisa?!