"PROCES ISPUNJENJA ČLANSTVA U BRIKS-U JE U TOKU": Čelik izjavio da Turska nije preduzela nikakve konkretne korake

Novosti online

03. 09. 2024. u 18:14

TURSKA nije preduzela nikakve konkretne korake ka ispunjenju članstva u BRIKS-u, ali ''taj proces je u toku'', rekao je danas portparol vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Čelik.

ПРОЦЕС ИСПУЊЕЊА ЧЛАНСТВА У БРИКС-У ЈЕ У ТОКУ: Челик изјавио да Турска није предузела никакве конкретне кораке

Foto: Printscreen

- Naš predsednik (Redžep Tajip Erdogan) je u različitim vremenima izjavljivao da želimo da budemo član BRIKS-a. Naš zahtev po ovom pitanju je jasan. Ovaj proces je u toku u ovom okviru, ali nema konkretnog razvoja po tom pitanju. Ako dođe do konkretnog razvoja događaja - odluke ili procene BRIKS-a o članstvu - podelićemo to sa vama - rekao je Čelik na konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

Upitan tokom posete Kini u junu da li bi Turska mogla da se pridruži BRIKS-u, ministar spoljnih poslova Hakan Fidan je rekao: ''Mi bismo voleli, naravno, zašto ne bismo'', ali nije naveo više detalja. Rusija je tada pozdravila Fidanove komentare i rekla da će to pitanje biti na dnevnom redu sledećeg samita BRIKS-a.

Međutim, turski ministar finansija Mehmet Šimšek je nakon toga u Londonu rekao da Turska ne želi da se odvoji od svojih "suštinskih" zapadnih partnera, dok je ministar odbrane Turske Jašar Guler prošlog meseca naglasio da je Ankara ostala posvećena svojim odgovornostima kao saveznik u NATO-u.

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

BONUS VIDEO:

PRLjAVA BORBA: U turskom Jedrenu održava se vekovima staro takmičenje u ,,rvanju u ulju"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KADA NAS KONAČNO ČEKA ZAHLAĐENJE: Meteorolog Ristić za Novosti dao prognozu, ovakav septembar se ne pamti