UKRAJINA DOBILA DEVET NOVIH MINISTARA: Velike promene u kabinetu Zelenskog

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 09. 2024. u 18:41

UKRAJINSKI poslanici danas su glasali za devet novih ministara, uključujući šefa diplomatije i dva potpredsednika vlade. To je najveća rekonstrukcija vlade predsednika Vladimira Zelenskog od početka ruske intervencije 2022. godine.

УКРАЈИНА ДОБИЛА ДЕВЕТ НОВИХ МИНИСТАРА: Велике промене у кабинету Зеленског

Foto: Profimedia/Ilustracija

Andrij Sibiha, iskusni, ali nepoznati 49-godišnji diplomata, preuzima Ministarstvo spoljnih poslova od Dmitra Kulebe, koji je poslednjih godina jedno od najprepoznatljivijih lica ukrajinske vlasti na Zapadu. 

Rekonstrukcija vlade počela je u utorak

Iako promena neće uticati na spoljnu politiku Ukrajine koju vodi Zelenski kroz rat, dešava se u osetljivom diplomatskom trenutku, kada Kijev traži dodatnu pomoć od zapadnih saveznika dok istovremeno pokušava da se približi zemljama globalnog juga. Zelenski ovog meseca putuje u Sjedinjene Države, gde se nada da će predsedniku Džou Bajdenu predstaviti svoj „plan za pobedu“. 

Rekonstrukcija vlade počela je u utorak kada je nekoliko ministara podnelo ostavke. Najmanje pet drugih odeljenja je već ostalo upražnjeno ranijim odlascima. 

Dmitro Razumkov, predstavnik opozicije, smatra da nova imenovanja neće dovesti do velikih promena. Većina odluka se na kraju donosi u kabinetu Zelenskog, koji je tokom ratnog stanja dobio vanredna ovlašćenja, rekao je on. 

Ko su novi članovi vlade?

Portfelj Olge Stefanjišine se proširio, pa je pored toga što je vodila pristupanje zemlje Evropskoj uniji i NATO-u, postala i ministarka pravde. U obraćanju poslanicima pre potvrde, ona je rekla da su potrebne „stotine i hiljade“ zakonskih izmena da bi Ukrajina postala članica EU. 

Bivši inženjer, 32-godišnji Herman Smetanin, imenovan je za ministra strateške industrije, pa će biti zadužen i za domaću proizvodnju naoružanja. 

Oleksij Kuleba, bivši zamenik šefa kabineta Zelenskog, imenovan je za potpredsednika vlade. On će biti zadužen za rekonstrukciju, regione i infrastrukturu, važno odeljenje koje nadgleda potencijalno ogromne novčane tokove. Imenovani su i novi ministri poljoprivrede, kulture, životne sredine, boraca i sporta. 

Rojters piše da ova rekonstrukcija vlade deluje kao političko osveženje, jedino takvo što je moguće tokom ratnog stanja tokom kojeg se u Ukrajini ne održavaju izbori. 

(index.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S