BELORUSKI ZVANIČNIK: Igrica ''Pokemon Go'' služila za sakupljanje obaveštajnih podataka

Novosti online

11. 09. 2024. u 19:35

POMOĆU video-igre Pokemon Go Zapad prikupljala je informacije o beloruskoj avijaciji u blizini Minska, saopštio je danas zvaničnik beloruskog Ministarstva odbrane Aleksandar Ivanov.

БЕЛОРУСКИ ЗВАНИЧНИК: Игрица Покемон Го служила за сакупљање обавештајних података

FOTO: Depositphotos


- Šta mislite gde je bilo najviše Pokemona u to vreme? Na teritoriji 50. vazduhoplovne baze, gde je pista, gde ima dosta vojne avijacije. Tamo je bilo najviše Pokemona. Zar ovo nije obaveštajna informacija? - rekao je Ivanov tokom gostovanja u beloruskoj TV emisiji Esencijali, odgovarajući na pitanje o objektima koji su najverovatnije meta zapadnih špijuna.

Pokemon Go je igra takozvane ''pojačane'' stvarnosti, objavljena 2016. godine, u kojoj igrači pomoću kamere na mobinom telefonu ''skeniraju'' okolinu kako bi na displeju ekrana ugledali Pokemone i ''hvatali ih''.

Korisnicima igra poručuje da se ''Pokemoni mogu naći u svakom ćošku zemlje'', ohrabrujući ih da sve više snimaju sve moguće perspektive okruženja, od krošnji drveća do obala reka i jezera.

Rusija, bliski saveznik Belorusije, tada je upozorila da bi igra mogla da predstavlja bezbednosni rizik, dok su ruski mediji tvrdili da je u pitanju zavera CIA.
Pokemoni su japanska medijska franšiza o izmišljenim ''džepnim čudovištima (pocket monsters)'' koja obuhvata video-igre, igre s kartama, TV serijale i filmove, kao i  stripove i drugo.

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Rusija i Belorusija zajedno na terenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega