IZRAEL POJAČAVA NAPADE NA LIBAN: Zaoštrava se situacija na Bliskom istoku, IDF ponovo ciljale Bejrut, ubijen lider Hezbolaha

A.Vojinović

25. 09. 2024. u 07:00

IZRAELSKA vojska (IDF) juče je sprovela novi vazdušni napad na Bejrut. Ne meti su se našla južna predgrađa libanske prestonice, a IDF je napad opisao kao ciljani. Lokalni mediji preneli su da je raketa pogodila petospratnicu u naselju Gobeiri. U napadu je ubijen jedan od komandanata libanske militantne grupe Hezbolah Ibrahim Kubaisi, saopštila su dva neimenovana libanska bezbednosna izvora. On je bio jedan od čelnika raketne jedinice tog pokreta.

ИЗРАЕЛ ПОЈАЧАВА НАПАДЕ НА ЛИБАН: Заоштрава се ситуација на Блиском истоку, ИДФ поново циљале Бејрут, убијен лидер Хезболаха

Tanjug

U jučerašnjem napadu na Bejrut poginulo je najmanje šestoro ljudi, dok je povređeno 15, saopštilo je libansko ministrastvo zdravlja. Načelnik Generalštaba izraelske vojske general-potpukovnik Herci Halevi naglasio je juče da Hezbolahu neće biti dat predah i da će ubrzati svoje akcije protiv te terorističke grupe u Libanu.

- Moramo da nastavimo da delujemo svom snagom. Situacija zahteva nastavak intenzivne akcije na svim frontovima - naveo je Halevi.

Prekogranični napadi su se nastavili i juče, dok je Pentagon zbog pogoršanja situacije poslao nove snage na Bliski istok. Zbog masovnih udara na libansko tlo, sve više građana sa juga zemlje u panici napušta domove i kreće se ka Bejrutu. Ulice su zakrčene automobilima, sve više letova ka Libanu i iz njega se otkazuje. Naser Jasin, libanski koordinator vladine pripravnosti za vanredne situacije, izjavio je za Si-En-En da je broj ljudi raseljenih u zemlji za 24 sata dostigao 16.500, te da se 150 škola koristi za smeštaj evakuisanih širom Libana. Jug zemlje napuštaju čitave porodice noseći samo najosnovnije stvari iz straha od novih udara IDF, preneli su lokalni mediji.

Gađali i Hitnu pomoć

LIBANSKI ministar zdravlja Firas Abijad izneo je podatak da su među poginulima bila i četiri radnika Hitne pomoći, te da su gađana i vozila zdravstvenih radnika i vatrogasnih ekipa. Abijad je istakao da je zdravstvenom sektoru potrebna podrška i da se nada da ono što dolazi neće biti gore.

Hezbolah je, u međuvremenu, na položaje Izraela lansirao na desetine projektila. Izraelska vojska, istakla je da je većina raketa presretnuta uz pomoć PVO sistema, ali da je pričinjena šteta na zgradama u tom području. IDF navodi da je oko deset raketa ispaljeno na područja istočno od grada Haife i da je nekoliko projektila presrela PVO. Izraelske medicinske službe su potvrdile da je šrapnel iz presretnute rakete lakše povredio ženu (58), koja je prevezena u bolnicu. Pet raketa je lansirano na ciljeve u dolini Jezrail, od kojih su neke presretnute, a ostale su pogodile nenaseljena područja i povređenih nije bilo.

Minuli ponedeljak biće duboko urezan u mislima stanovnika Libana koji će ga pamtiti kao najsmrtonosniji dan još od rata Izraela i libanskog militantnog pokreta Hezbolah iz 2006. godine, jer je od posledica izraelskih vazdušnih udara na jugu te zemlje život izgubilo čak 558 ljudi, uključujući 50 dece i 94 žene, dok je ranjeno 1.835. IDF je pogodio oko 1.600 ciljeva širom Libana, udari su uglavnom bili koncentrisani na jug, dok su pojedine rakete pogodile mete i na istoku i severoistoku zemlje. Zvaničnici u Tel Avivu ističu da su na meti projektila bile lokacije Hezbolaha, dok je Liban saopštio da su gađani stambeni objekti.

Izraelski zvaničnici su, u međuvremenu, objavili detalje o razornim udarima od ponedeljka.

- Među pogođenim ciljevima bile su zgrade u kojima je skladišteno oružje, komandni centri i dodatni teroristički infrastrukturni objekti - naveo je IDF, dodavši da su identifikovane sekundarne eksplozije, što, kako su istakli, ukazuje da su u zgradama bile uskladištene velike količine oružja.

Turk za smirivanje tenzija

VISOKI komesar UN za ljudska prava Voker Turk pozvao je juče sve koji imaju uticaj na Bliskom istoku da pokušaju da spreče dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Hezbolaha, izražavajući zabrinutost zbog opasnog povećanja tenzija. Portparolka Turka na brifingu za novinare u Ženevi je naglasila da su izraelske metode i sredstva ratovanja veoma ozbiljne i izazivaju zabrinutost zbog mogućih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje