"NAPREDAK KA ČLANSTVU NATO JE STALNA TEMA NA STOLU U NAŠIM RAZGOVORIMA SA PARTNERIMA": Zelenski u večernjem obraćanju

Jovana Švedić

03. 10. 2024. u 19:14

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski, i ove večeri se obratio narodu i govorio o trenutnom stanju na bojnom polju, poseti novog generalnog sekretara NATO-a Marka Ruta, nedostatku odluka o zajedničkim operacijama i zajedničkoj odbrani sa zemljama regiona i još mnogo toga.

НАПРЕДАК КА ЧЛАНСТВУ НАТО ЈЕ СТАЛНА ТЕМА НА СТОЛУ У НАШИМ РАЗГОВОРИМА СА ПАРТНЕРИМА: Зеленски у вечерњем обраћању

Foto: Printscreen

Započeo je svoje obraćanje naglašavajući značajnost prve posete novog generalnog sekretara NATO-a Marka Ruta Kijevu po preuzimanju ovlašćenja i da je u ovom momentz ključno da se radi na jasnim odlukama.

-Jasno je koliko je važno da u potpunosti primenimo svaki sporazum koji smo sklopili sa našim partnerima o podršci odbrani. Pravovremenost podrške znači otpornost na liniji fronta. Linija fronta mora biti ojačana, a sposobnosti dugog dometa moraju da se konačno obezbede na način koji neophodan za okončanje ovog rata. Svi u Alijansi razumeju naše potrebe. Dok ulazimo u zimu, protivvazdušna odbrana Ukrajine nije ništa manje važna, zajedno sa stvarnim napretkom u zajedničkom presretanju ruskih raketa i dronova. - rekao je Zelenski.

U govoru se spominje i "bezbednosni deficit na nebu Ukrajine" blizu granica država članica NATO-a i nedostatak odluka o zajedničkim operacijama i zajedničkoj odbrani.

- Ono što funkcioniše na nebu Bliskog istoka i pomaže odbrani Izraela može isto tako dobro da funkcioniše i na nebu našeg dela Evrope – u Ukrajini – pomažući da se spasu životi. Za to postoje specifična tehnička rešenja i potpuno efikasne taktike. Danas smo o ovim stvarima razgovarali sa Markom Rutom – nastavićemo da ubeđujemo sve partnere šta treba da se primeni za efikasnu protivvazdušnu odbranu. - rekao je on.

Što se tiče napretka ka članstvu Ukrajine u NATO, Zelenski je naveo da je to stalna tema razgovora sa Ukrajinskim partnerima, kao što je i danas bila na sastanku sa Rutom gde su razgovarali o detaljima.

- To je podjednako neophodno svima nama u Evropi – Ukrajini u Alijansi – ne samo zbog veće kolektivne snage, i ne samo zato što je to pošteno i zasluženo za Ukrajince, već i zato što samo punom integracijom Ukrajine i našim jasnim mestom u evroatlantskom prostoru možemo efikasno eliminisati staro, zločinačko iskušenje Rusije da poremeti evropski način života. Geopolitička sigurnost za Ukrajinu i za celu Evropu je od najveće vrednosti. Ovo je čvrst temelj mira – kada nema nedovoljno sigurnog mesta u evropskoj bezbednosnoj arhitekturi. - objasnio je Zelenski.

Za kraj, podelio je izveštaj vrhovnog komandanta Sirskog.

- Linija fronta – regioni Donjecka, Harkova i Zaporožja. Naš odgovor na napade Rusije na pogranične zajednice. Kao i operacija u Kurskom regionu – naše tekuće aktivne mere. Zahvalan sam svim našim ratnicima – svakoj borbenoj brigadi – koji su sada zaista efikasni na bojnom polju, u najintenzivnijim sektorima. Ove nedelje posebno zaslužuju našu zahvalnost 35. odvojena brigada marinaca, 57. odvojena motorizovana brigada, 68. odvojena jegerska brigada, 102. odvojena brigada Teritorijalne odbrane, 118. odvojena mehanizovana brigada i 425. odvojeni jurišni bataljon. - rekao je Zelenski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)