POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Lak recept koji uspeva i početnicima

Novosti online

18. 12. 2023. u 19:00

U SUSRET sutrašnjem Nikoljdanu, donosimo recept za posni slavski kolač koji uspeva i početnicima.

ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Лак рецепт који успева и почетницима

Foto Shutterstock

Sutradan će veliki broj domaćinstava da obeleži i proslavu Svetog Nikolu. Zato predlažemo ovaj lak recept za posni slavski kolač. Ovaj posni slavski kolač uspeće i onima manje veštim u kuhinji. U testo se ubacuje i malo limunove korice za još bolji ukus.

Potrebno:

* 1500 g brašna tip 400

* 1 pakovanje svežeg kvasca
* 500 ml mlake vode
* 8 g soli
* 30 ml ulja
* 1 kašičica šećera + 60 g šećera
* malo izrendane limunove kore

Za ukrasni deo:

* 8 g soli

* 150 ml vode
* 260 g brašna

Za premaz:

* 15 g šećera

* 125 ml vode

Recept za posni slavski kolač za početnike:

U mlaku vodu (100ml) ubacite kvasac i kašičicu šećera, promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira 5-10 minuta. Potom u drugu posudu dodajte brašno, kvasac i postepeno sipajte ostatak mlake vode. Ubacite so, šećer, ulje i limunovu koricu. Zamesite testo za slavski kolač dok ne postane elastično, pa ga ostavite u posudi pokriveno da naraste dok se ne udvostruči. Nakon toga, premesite, a potom odvojite 2/3 testa i od nje napravite loptu, pa je premestite u pleh posut brašnom. Od ostatka testa napravite više loptica, pa ih poređajte oko velike lopte testa. Umutite šećer i vodu, pa premažite slavski kolač. Potom u drugoj posudi pomešajte so i brašno, pa postepeno dodajte vodu dok ne dobijete čvršće testo. Napravite najpre 2 valjkasta oblika, pa ih umotajte u pletenicu.

Napravite i drugu pletenicu, pa obe nanesite u obliku krsta na slavski kolač. Od ostatka testa napravite ukrase uz pomoć kalupa i modlica. I njih premažite vodom i šećerom, pa nanesite na slavski kolač. Pecite na 180°C oko 60 minuta.

(StvarUkusa/Mondo)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!