MUSAKA SA PATLIDŽANOM I ŠAMPINJONAMA: Savršeno sočna, prepuna sosa i idealna za ručak

Новости онлине

13. 04. 2025. u 08:30

Ručak koji se brzo sprema i još brže pojede.

МУСАКА СА ПАТЛИЏАНОМ И ШАМПИЊОНАМА: Савршено сочна, препуна соса и идеална за ручак

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 srednja patlidžana, narezani na kolutove od 5 cm debljine
  • 1 kg naseckanih šampinjona
  • 30 ml putera
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 170 g paradajz paste
  • 60 ml seckanog svežeg peršuna
  • prstohvat origana
  • prstohvat bosiljka
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat cimeta
  • 60 ml suvog crnog vina
  • sveže rendani biber
  • 120 g prezli
  • 120 g rendanog parmezana
  • 4 jajeta, umućena
  • 120 g putera
  • 120 g brašna
  • 350 ml toplog mleka
  • 4 žumanca

Priprema:

Kako biste napravili musaku, prvo patlidžan lagano posolite i pecite u nauljenom plehu na 176 stepeni 15 minuta ili dok ne omekša. Propržite pečurke u 3 supene kašike putera, zajedno sa lukom i belim lukom. Dodajte paradajz pastu, peršun, origano, bosiljak, so, biber, cimet i vino. Kuvajte dok se tečnost ne upije. Dodajte prezle, parmezan i razmućena jaja, promešajte i sklonite sa vatre.

Napravite beli sos. Rastopite puter na laganoj vatri. Umutite brašno. Zatim umutite mleko, pa nastavite da mutite dok ne postane gusto. Umutite i žumanca. Maslacem premažite veliku posudu za tepsiju. Pokrijte dno kriškama patlidžana, zatim polovinom sosa od pečuraka.

Dodajte preostali patlidžan i prelijte preostalim sosom od pečuraka. Na kraju prelijte belim sosom. Po želji pospite prezlama i dodatno rendanim sirom. Peći na 176 stepeni 35 minuta, pokriveno folijom. Skinite foliju i pecite još 15 minuta.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIŠE ISTORIJU FUDBALA: Može li do 1000 gola, evo šta mu je potrebno