MUSAKA SA PATLIDŽANOM I ŠAMPINJONAMA: Savršeno sočna, prepuna sosa i idealna za ručak

Новости онлине

13. 04. 2025. u 08:30

Ručak koji se brzo sprema i još brže pojede.

МУСАКА СА ПАТЛИЏАНОМ И ШАМПИЊОНАМА: Савршено сочна, препуна соса и идеална за ручак

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 srednja patlidžana, narezani na kolutove od 5 cm debljine
  • 1 kg naseckanih šampinjona
  • 30 ml putera
  • 1 veliki luk, iseckan
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 170 g paradajz paste
  • 60 ml seckanog svežeg peršuna
  • prstohvat origana
  • prstohvat bosiljka
  • 1/2 kašičice soli
  • prstohvat cimeta
  • 60 ml suvog crnog vina
  • sveže rendani biber
  • 120 g prezli
  • 120 g rendanog parmezana
  • 4 jajeta, umućena
  • 120 g putera
  • 120 g brašna
  • 350 ml toplog mleka
  • 4 žumanca

Priprema:

Kako biste napravili musaku, prvo patlidžan lagano posolite i pecite u nauljenom plehu na 176 stepeni 15 minuta ili dok ne omekša. Propržite pečurke u 3 supene kašike putera, zajedno sa lukom i belim lukom. Dodajte paradajz pastu, peršun, origano, bosiljak, so, biber, cimet i vino. Kuvajte dok se tečnost ne upije. Dodajte prezle, parmezan i razmućena jaja, promešajte i sklonite sa vatre.

Napravite beli sos. Rastopite puter na laganoj vatri. Umutite brašno. Zatim umutite mleko, pa nastavite da mutite dok ne postane gusto. Umutite i žumanca. Maslacem premažite veliku posudu za tepsiju. Pokrijte dno kriškama patlidžana, zatim polovinom sosa od pečuraka.

Dodajte preostali patlidžan i prelijte preostalim sosom od pečuraka. Na kraju prelijte belim sosom. Po želji pospite prezlama i dodatno rendanim sirom. Peći na 176 stepeni 35 minuta, pokriveno folijom. Skinite foliju i pecite još 15 minuta.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub