ČORBA OD KOPRIVE: Zdrava i ukusna, može i posna, a pritom se jednostavno pravi
KOPRIVA je poznata po svom jedinstvenom ukusu i zdravstvenim prednostima, što sve čini ovu čorbu i ukusnom i hranljivom.
Sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka među kojima je glavni kopriva, blender ili štapni mikser. Posna čorba od koprive je odličan izbor, ali mi vam predlažemo i gurmansku - sa pavlakom i krckavim krutonima.
Sastojci:
- 4 šolje svežih listova koprive (koristite rukavice kada rukujete njima)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk, isečen na kockice
- 2 čena belog luka, mlevenog
- 1 veliki krompir, oljušten i isečen na kockice
- 4 šolje čorbe od povrća ili piletine
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje (biljnu koristiti za posnu verziju)
- So i biber po ukusu
- Krutoni ili tostirani hleb za ukras
Priprema:
Koristite rukavice za rukovanje koprivom da vas ne bi ožarila, listove koprive dobro isperite da biste uklonili prljavštinu. Odrežite sve čvrste stabljike i odbacite ih. Ostavite na stranu.
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk iseckan na kockice i iseckan beli luk. Dinstajte dok luk ne postane providan, a beli luk zamiriše, oko 3-4 minuta. Dodajte krompir isečen na kockice u šerpu i kuvajte još dva minuta, povremeno mešajući. Pažljivo dodajte listove koprive u šerpu. Pomešajte ih sa ostalim sastojcima i kuvajte oko dva minuta dok ne uvenu.
Sipajte čorbu od povrća ili pilećeg mesa, pazeći da su sastojci potpuno pokriveni. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru. Pokrijte šerpu i dinstajte oko 15-20 minuta, ili dok krompir ne omekša.
Koristeći štapni mikser, blendirajte čorbu dok ne postane glatka i kremasta. Uvek možete i da koristite stojeći blender, u tom slučaju je usitnite 30-45 sekundi na velikoj brzini.
Vratite čorbu od koprive u šerpu i umešajte gustu pavlaku da dobijete bogatu, kremastu teksturu. Začinite solju i biberom po ukusu. Čorbu od koprive sipajte u činije i ukrasite krutonima ili prepečenim hlebom.
(trpeza)
Preporučujemo
BELA ČORBA SA SLANINOM I KUKURUZOM: Jelo koje ćete iznova i iznova praviti
15. 03. 2024. u 20:00
ZAGREJAĆE VAM DUŠU I TELO, ZDRAVA I DIJETALNA: Neodoljiva čorba od patlidžana
12. 01. 2024. u 19:20
ZELENSKI SAZVAO ČITAV GENERALŠTAB: Izdao hitno naređenje, tek sada sledi haos na frontu u Ukrajini
UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski hitno je sazvao sastanak sa visoko pozicioniranim zvaničnicima Generalštaba i vojske zbog situacije na frontu, navodi britanski ekspert Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu.
04. 05. 2024. u 20:06
U NEDOUMICI STE? "Vaskrse" ili "voskrese"? Ovako se pravilno čestita Uskrs ili Vaskrs?
U SUSRET najvećem pravoslavnom prazniku, pokušaćemo da razbijemo nedoumice oko toga kako je pravilno čestitati Uskrs odnosno Vaskrs.
04. 05. 2024. u 21:16
POSLE OPTUŽBI DA KRIJE NACIONALNOST I VEROISPOVEST: "Ja sam Srpkinja, krstiću sina u Hramu!" Maja Berović o PRAVOM imenu i poreklu
"JA SAM Srpkinja i ponosim se time!"
01. 05. 2024. u 13:14
Komentari (0)