VEOMA JE IZDAŠNA, A OBOŽAVAĆETE DA JE PRAVITE: Doboš torta, najbolja za sva vremena
BEZ doboš torte nijedno slavlje u Jugoslaviji nije moglo da prođe.
Sastojci:
Kora:
* jaja - 6 komada
* šećer u prahu - 100 gr
* brašno - 100 gr
* maslac - 30 gr, rastopljen
Krem:
* jaja - 4 komada
* maslac - 225 gr
* kakao maslac - 30 gr
* crna čokolada - 30 gr
* vanilin šećer - 1 kesica
Dekoracija:
* šećer - 1 šolja, kristal
* maslac - 1 kockica, za premazivanje kora
* orašasti plodovi - samleveni
Priprema:
Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.
Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom.
Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
MAKRON SVE IZNENADIO: Evo šta kaže o pregovorima sa Putinom
FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron rekao je da ne isključuje mogućnost pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom „kada kontekst dozvoljava“.
17. 11. 2024. u 21:03
ŠTA JE ATACMS KOJIM ĆE UKRAJINA UDARITI NA RUSIJU? Američka raketa ima domet 300 km, koristi se za gađanje ovih ciljeva
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Džozefa Bajdena ukinula je danas ograničenja koja su dosad Ukrajini blokirala upotrebu američkog oružja za napade duboko na rusku teritoriju.
17. 11. 2024. u 19:48
"TERALI SU ME DA RADIM JUTARNjI PROGRAM, NASILNO - PO KAZNI": Olivera Kovačević o karijeri na RTS-u
VODITELjKA Olivera Kovačević je o svojim počecima, izazovima u poslu, o tome zašto ponekad poželi da bude vikinška ratnica, kao i o svemu što joj daje snagu i inspiraciju.
17. 11. 2024. u 09:28
Komentari (0)