VEOMA JE IZDAŠNA, A OBOŽAVAĆETE DA JE PRAVITE: Doboš torta, najbolja za sva vremena

Novosti online

16. 03. 2024. u 12:04

BEZ doboš torte nijedno slavlje u Jugoslaviji nije moglo da prođe.

ВЕОМА ЈЕ ИЗДАШНА, А ОБОЖАВАЋЕТЕ ДА ЈЕ ПРАВИТЕ: Добош торта, најбоља за сва времена

Foto Printskrin Youtube/Neodoljivi Ukusi

Sastojci:

 Kora:

* jaja - 6 komada

* šećer u prahu - 100 gr
* brašno - 100 gr
* maslac - 30 gr, rastopljen

 Krem: 

* jaja - 4 komada

* šećer u prahu - 200 gr
* maslac - 225 gr
* kakao maslac - 30 gr
* crna čokolada - 30 gr
* vanilin šećer - 1 kesica

 Dekoracija: 

* šećer - 1 šolja, kristal

* maslac - 1 kockica, za premazivanje kora
* orašasti plodovi - samleveni

Priprema:

Odvojite belanca i žumanca, pa kratko umutite belanca. Zatim im dodajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Sipajte smesu u tankom sloju u okrugli pleh obložen pek papirom. Pecite je u rerni na 200°C oko 20 minuta. Zatim izvadite i pecite dok ne utrošite svu smesu. Treba da dobijete 5-6 kora. Jednostavnije je da koristite pleh od rerne koji ste obložili pek papirom. Ispecite koru i isecite je na 3 dela. Ako vam je ostalo smese ispecite još jednu koru i isecite je na 3 dela.

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa kuvajte na pari dok ne krene da ključa i ostavite nakon ključanja još 10 minuta. Zatim dodajte čokoladu i kuvajte dok se ne istopi, pa dodajte vanilin šećer. Promešajte, pa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se stegne. Preko kore mažite hladan fil i tako ređajte dok ne utrošite sastojke. Zatim premažite celu tortu filom.

Upržite šećer sa vodom na laganoj vatri, ali vodite računa da šećer ne pregori. Sipajte preko torte. Dok je glazura još vruća, zasecite vrelim nožem. Ukrasite po želji.

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)