KOJI SU NAJZDRAVIJI SASTOJCI ZA SALATU? Neophodan izbor namirnica za sigurno zdrav obrok

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 07. 2024. u 23:00

SVEŽE voće i povrće su velika preporuka tokom vrućina, a salate su više nego dobrodošle, savetuju doktori sa svih strana.

КОЈИ СУ НАЈЗДРАВИЈИ САСТОЈЦИ ЗА САЛАТУ? Неопходан избор намирница за сигурно здрав оброк

Foto: Shutterstock

Ovde možemo da upadnemo u zamke, te da stavljamo nezdrave prelive ili kupovne "hrskave" sastojke koji su puni aditiva.

-Što su sastojci u vašoj salati raznovrsniji, to ćete dobiti bolju ishranu. Najbolji način za to je da se oslonite na boje, prolazeći kroz dugin spektar da biste videli koliko nijansi možete dobiti u jednoj činiji, savetuje Abra Papa, dijetetičar.

Međutim, snabdevanje velikim brojem sastojaka često odlažemo zbog nedostatka vremena, te stručnjak predlaže da se fokusiramo na nekoliko neophodnih sastojaka.

-Pronađite neke 'prečice' u prodavnici, kao što su prethodno kuvana cvekla, leblebije u tegli, savetuje.

OSNOVA OD ZELENE SALATE

Treba uključite različite vrste, ako je moguće, jer svaka vrsta zelene salate ima drugačiji nutritivni profil.

Zelena rimska salata ima najviše vitamina A, K i C, kao i male količine kalijuma, gvožđa i vlakana, rekli su stručnjaci za Ju-Es-Ej-Tudej. Crvene i zelene salate su dobri izvori antioksidanata, te ih ne treba zanemariti.

Tamno lisnato povrće kao što su spanać, blitva, kelj su bogati vitaminima K i C, kao i kalcijumom i brojnim antioksidantima.

ZAČINITI ZELENIŠ, PA DODATI "BOJE"

Dijetetičar preporučuje da se prvo začini zelena salata, dakle preliti je u činiji maslinovim uljem, limunom, soli, pre stavljanja drugog povrća. Posle ovog vreme je da se doda drugi deo spektra boja, pa staviti žutu papriku, šargarepu ili cveklu, predlaže Papa.

Slobodno kombinovati povrće sa bobicama ili voćem kao što su breskve ili nektarine. Jabuka je omiljena u jesen, a grejpfrut i pomorandžu možemo stavljati zimi.

NE MORA SAMO PRESNO POVRĆE

Budite kreativni, kažu nutricionisti i predlažu da ne ograničavamo salatu samo na sirovo povrće. "Pečeno ili kuvano povrće nudi zanimljiv kontrast između toplih i hladnih namirnica", kaže Pappa.

Takođe su i žitarice dobro došle - pirinač, kinoa, bulgur čine zanimljive dodatke salati, koji imaju pohvalne nutritivne vrednosti.

PROTEINI OBAVEZNI, OBEZBEDIĆE SITOST

Proteini pomažu telu da proizvodi energiju i gradi mišiće, a omogućavaju da ostanemo siti dugo nakon jela. Salatu bi trebalo obogatiti piletinom ili tunjevinom, pasuljem ili leblebijama, ako hoćemo biljnu varijantu.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)