SAVRŠENE ZA TOPLE LETNJE DANE: Ledene kocke
Sigurni samo da, kada prvi put budete napravili ovu poslasticu, nećete odoleti da je malo-malo ponovo pravite za vaše najbliže.

Foto Shutterstock
Potrebno je za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakaoa
Za sirup:
- 300 g šećera
- 250 ml vode
Za fil:
- 1 l mleka
- 16 kašika brašna
- 16 kašika šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 250 g margarina
- 10 ml limunovog ekstrakta
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- malo ulja
- malo mleka
Umutite smesu za koru od navedenih sastojaka, sipajte je u podmazan duguljasti pleh i pecite oko deset minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Dok se kora ohladi pripremite sirup. Pomašajte šećer i vodu pa stavite da provri, malo ukuvajte i time prelijte hladan patišpanj. Onda pređite na pripremu fila: u malo mleka razmutite brašno, a u ostatak dodajte šećer, promešajte i stavite na ringlu. Kad provri umešajte brašno i skuvajte krem, pa dodajte vanilin šećer i ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin sa limunovim ekstraktom (ili korom od limuna), dobro sjedinite sa hladnim kremom i time premažite patišpanj. Da biste dobili glazuru, otopite čokoladu sa malo mleka i ulja, a zatim je premažite preko fila. Lepo ohladite u frižideru i secite u obliku kocki ili pravougaonika.

ČETIRI ZEMLjE EU ODBILE TRAMPOV PLAN: Neće da kupuju američko oružje za Ukrajinu!
ČETIRI evropske zemlje odbile su da učestvuju u projektu predsednika SAD Donalda Trampa o kupovini američkog oružja za Ukrajinu.
16. 07. 2025. u 14:12

BEBA IZ SRBIJE SE UGUŠILA NAOČIGLED RODITELjA: Nezapamćena tragedija na Halkidikiju
BEBA iz Srbije, stara svega 13 meseci, iznenada je izgubila život u jednom ugostiteljskom objektu na Halkidikiju. Kako navode grčki mediji, ova nezapamćena tragedija odigrala se pred očima detetovih roditelja.
16. 07. 2025. u 14:33

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)