ODLUČILA SAM DA NE ČEKAM SMRT: Poučna priča bivše fudbalerke

S. BABOVIĆ

16. 04. 2023. u 14:00

“IMALA sam samo 23 godine kada su mi lekari rekli da bolujem od multipleskleroze i da mogu da živim još tri dana ili 30 godina kao invalid“-svedoči za „Novosti“ nekadašnja fudbalerka Vesna Pljakić-Srećković(48),Župljanka koja živi u Odžacima kod Trstenika.-Donela sam odluku da ne želim da čekam smrt, već da želim da živim.

ОДЛУЧИЛА САМ ДА НЕ ЧЕКАМ СМРТ:  Поучна прича бивше фудбалерке

Foto:priv.arhiva FB

Vesnina priča ne može biti samo inspiracija za ljude sa MS-om.Ona nosi poruke da čovek mora da ustane i da potrči za svojim snovima.

-Cilj je bio da ne kolonem,da ne završim u invalidskim kolicima,a od malena, u rodnoj Ploči kod Aleksandrovca, trčala sam i radila, mi smo navikli da radimo-svedoči Vesna.-Sportsku karijeru sam prekinula,ali zaposlila sam se kao matičar.I tu sam volela da pomažem ljudima.Onda sam počela da radim i druge stvari koje mi ispunjavaju dušu, da stvaram umetnine od drveta i da pišem pesme.

Foto:priv.arhiva FB

Lekari su sugerisali da ne pokušava da se ostvari kao majka. Želja da ima porodicu je pobedila. I kada su joj rekli da posle porođaja može ostati biljka, nije odustala.

- Suprug Ivan je sve vreme bio uz mene, poslednjih mesec dana bila sam u „Narodnom frontu“, porođaj je obavljen carskim rezom i posle njega sam prosto ustala i nastavila dalje-priseća se sada sa osmehom Vesna.- Valentina je moja velika podrška, kao i suprug.Ona poruka da ću može poživeti tri dana me je,međutim,pratila. Borila sam se da ne posustanbem dok ćerka ne napuni mesec dana, pa dok ne krene u vrtić, pa u školu.Sada se borimo zajedno, zajedno stvaramo i dobro smo.

PONOSNI NA VESNU

SUPRUG Ivan i ćerka Valentina pomažu Vesni u njenoj umentičkoj terapiji. Iznad svega kažu da im je ponekada, zbog njenih aktivnosti, teško da je prate. Oboje ističu da su ponosni na nju.

U umetničkoj radionici koja je Vesni,kako nam predočava, „dnevna doza leka“, nastaju prava remek-dela od drveta:časovnici, ikone, komadi nameštaja,ramovi za slike.

-Kod nas se nijedan otpadak od drveta ne baca,jer i taj komad drveta je nekome potreban, da postane deo nečeg većeg-priča za "Novosti" Vesna.-Možda sam se u nekom treutku i ja osećala kao taj komad drveta,suvišno, kadazbog bolesti ponekad duplo vidim ili imam problem sa glavoljobom. Telo ne sluša uvek. Zato svakom komadu drveta posvećujem pažnju i zato za svako svoje delo znam tačno gde se nalazi,kome sam ga poklonila.

Foto:priv.arhiva FB

Napisala je više od 1.000 pesama,a na nagovor ćerke i objavila zbirku „Trag u vremenu“.Objašnjava nam da je delo može da nadživi sudbinu i da je to i bila ideja- ostaviti trag. Sa tragovima prošlosti je radila i kao matičar. Brojna svedočanstva su znak da smo nekada bili tu i da nismo bili uzalud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove