GALSKI MENI ZA SRPSKOM TRPEZOM: Gijom Gomez, ambasador francuske gastronomije, biće gost Beograda
KRAJEM maja u Beogradu će se održati "Dani francuske kuhinje sa zvezdicama", a gostovaće ambasador francuske gastronomije Gijom Gomez, koji je 25 godina radio u kuhinji Jelisejske palate. Osim njega, dolazi Žoel Filips, čuveni kuvar restorana sa najdužom tradicijom iz francuske regije Alzas, koja se smatra centrom evropskog gurmanluka.
Njih u Srbiju dovodi Slađana Novaković, predsednik udruženja "Ja volim Francusku". Ona već pet godina radi na jačanju privredne, turističke, ekonomske i interkulturalne saradnje između Srbije, zemalja Balkana i Francuske.
Pripremao je jela za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa Olanda i Emanuela Makrona
- Većini u Srbiji imena Gijom Gomez i Žoel Filips ne znače mnogo. Ali, kada se pomenu Mišlenove zvezdice sve je jasnije - kaže Novakovićeva. - Gospodin Filips je predsednik udruženja svih Mišlenovih kuvara u Alzasu, dok je Gomez punih 25 godina lično brinuo o obrocima francuskih predsednika. Pripremao je jela za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa Olanda i Emanuela Makrona, a onda je 2021. dobio zvanje ambasadora francuske gastronomije. Od tada je lični predstavnik predsednika Francuske u službi međunarodnog uticaja francuske gastronomije, znanja, proizvođača, ugostitelja i zanatlija.
Bratimljenje
NA putu smo bratimljenja Vrnjačke i banje Viši, jedne od pet najposećenijih u svetu, prepoznatljive po karakterističnim izvorima, koji su, kažu stručnjaci, najsličniji onima u Vrnjačkoj Banji. Pripremamo niz projekata kojima ćemo promovisati ne samo Vrnjačku banju, nego i ceo region. Sedište predstavništva Alzasa je upravo u ovoj banji i to je prvo predstavništvo jedne francuske regije u Srbiji.
Zahvaljujući njenoj istrajnosti udruženje koje vodi postalo je jaka spona između Srba i Francuza. Cilj joj je da se neki naši restorani "okite" Mišlenovim zvezdicama. Zasada imaju samo preporuke.
- Dobijanje Mišlenove zvezdice smatra se najprestižnijim priznanjem u svetu kulinarstva - kaže Novakovićeva. - Restorani koji se njima diče, svrstavaju se u najluksuznije i najbolje na svetu. Francuska kuhinja sa zvezdicama postoji od 1902, kada su braća Mišlen, počeli da objavljuju Mišlenov turistički vodič po Francuskoj. Prvi restoran u ovoj zemlji priznanje uvodi 1926. i od tada do danas to je sinonim za vrhunski kvalitet. Kod nas je pre tri godine bila delegacija Mišlenovih inspektora i sada dvadesetak restorana ima njihovu preporuku. Ali, put do zvezdice je dug i zahtevan.
Predstaviće i neka jela koja je 25 godina pripremao u Jelisejskoj palati
Udruženje "Ja volim Francusku" bavi se uspostavljanjem intenzivne turističke saradnje između Srbije i Francuske. Francuzima je predstavljen turistički potencijali Zlatibora, Oplenca, Kopaonika, ali su njih oduševile naše banje. Zahvaljujući ovoj organizaciji prepoznat je velnes i spa potencijal Srbije i uspostavljena saradnja između Vrnjačke Banje i čuvene francuske banje Viši.
PRVE FOTOGRAFIJE "OREŠNIKA": Ukrajinski istražitelji ispituju ostatke ruske rakete (FOTO)
UKRAJINSKI istražitelji počeli su da ispituju ostatke Orešnika, nove ruske balističke rakete srednjeg dometa, koja je nedavno upotrebljena u napadu na Dnjepar, i predstavlja najmoćnije oružje upotrebljeno u ratu do sada.
24. 11. 2024. u 15:26
BRITANCI OBJAVILI ZASTRAŠUJUĆU MAPU: "Orešnik" može da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta (MAPA)
BRITANSKI list "Dejli mejl" ocenio je da bi balistička raketa "orešnik" mogla da stigne do bilo kog evropskog grada za manje od 20 minuta.
23. 11. 2024. u 15:58
"I ZEMUNCI SU GA SE PLAŠILI": Kako je Beli postao Zver - priča o Sretku Kaliniću
"KALINIĆ je bio zver od čoveka. Zapravo, zver je blaga reč" - rekao je tada Bagzi, nakon čega je Kalinić kojeg su članovi klana do tada oslovljavali sa "Beli" dobio nadimak "Zver".
24. 11. 2024. u 11:09
Komentari (0)