BORINU PISALJKU NAŠLI U TRAVI: Muzej kuća u Vranju čuva retke eksponate čuvenog srpskog pisca

Jelena Stojković

17. 10. 2023. u 18:37

U KALDRMISANOJ ulici u samom centru Vranja nalazi se jedinstven muzej, kuća u kojoj je odrastao i živeo čuveni srpski pisac Borisav Stanković.

БОРИНУ ПИСАЉКУ НАШЛИ У ТРАВИ: Музеј кућа у Врању чува ретке експонате чувеног српског писца

Foto J. S.

Kuća nosi njegovo ime iako ju je on prodao pre odlaska u Beograd, a ulica ime njegove bake Zlate, vlasnice kuće u kojoj je podizala unuče Boru, nakon što su mu umrli roditelji.

Zanimljivo je da je kuća čini se jedino što je ostalo piščevo u gradu, kao i nekoliko izuzetno vrednih eksponata koji se nalaze pod njenim krovom. Vredni su jer su retki.

Borina "beogradska kuća" na Dorćolu stradala je u oba rata, međutim sačuvani su neki eksponati među kojima počasno mesto zauzima njegova stolica.

- Stolicu su darovale sve tri Borine kćeri, na otvaranju Muzej kuće 18. juna 1967. godine.

To je stolica na kojoj je naš proslavljeni pisac sedeo i stvarao i zaista izaziva pažnju posetilaca. Jedno od najčešćih pitanja onih koji prvi put dolaze je: "Šta je autentično u postavci" - kaže Lidija Ilić, kustos Muzej kuće Bore Stankovića.

Foto J. S.

Autentična je najpre kuća, u njoj soba baba Zlate, gostinska soba i Borina radna soba. Sa druge strane, tek nekoliko eksponata iz postavke su autentični i "Borini", među njima i tapija iz 1896. pisana njegovom rukom.

- Dve godine po smrti babe Bora prodaje kuću 1856. godine i odlazi za Beograd, a Grad je kuću kupio od privatnih vlasnika i pretvorio je u muzej. Interesantno je da je jedan od najzanimljivijih eksponata pronađen slučajno. U pitanju je divit, mastionica za pisanje, koji je u travi pronašao komšija Dobri Pribojčić i ustupio ga muzeju - pojašnjava Lidija Ilić.

Foto J. S.

Borinim potomcima od imovine nije ostalo ništa u Vranju, pa oni kada dolaze u grad koji je proslavio njihov predak noće po hotelima, ali vrlo rado obilaze dedinu kuću.

A, jedan vrlo zanimljiv eksponat privlači pažnju posetilaca, u pitanju je porodično stablo.

- Na godišnjicu Borine smrti 2017. kuću je posetilo petnaestak Borinih potomaka iz celog sveta. Došli su i iz Australije, Francuske i doneli izrađeno porodično stablo, koje su zajedno uradili, a neobično je da je stablo urađeno preko ženske linije i polazi od baba Zlate i njenog brata Jovče - kaže Lidija Ilić.

Pored mastila nalazi se i srebrna tabakera, koju je muzeju predala Ružica Stanković Janković, Borina najmlađa ćerka, a i danas postoji pismo koje je poslala uz tabakeru 1987. godine. U kući se nalazi i kecelja Borine majke Vaske i lanac od sata Borinog oca Stojana.

Foto Vikipedija

Posećeno

PREMA podacima vranjskog Narodnog muzeja, ovaj objekat je najposećeniji tokom cele godine. Cena ulaznice je simbolična - 150 dinara, dok je za đake i penzionere koji obično dolaze organizovano 100 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)