AKO ODLUČITE DA SE DOSELITE U KRUŠEVAC, OVO TREBA DA ZNATE: „Doseljenici“ daju 5 saveta za život u poznatom gradu (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

20. 01. 2024. u 16:15

POTREBAN je bar jedan život da upoznate istoriju Kruševca, ali ukoliko svoju budućnost vidite u ovom poznatom gradu, donosimo vam 5 ključnih saveta za što srećniji boravak.

АКО ОДЛУЧИТЕ ДА СЕ ДОСЕЛИТЕ У КРУШЕВАЦ, ОВО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ: „Досељеници“ дају 5 савета за живот у познатом граду (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto S. Babović

1.Naučite pravilnu upotrebu izraza DALEKO BILO.

Kruševljani ovu jezičku sintagmu koriste u različitim kontekstima, od želje da prokomentarišu kakav tužan ili uznemirujući događaj, do reakcije na dobar vic ili smešnu, a neobičnu priču. Ovaj izraz odgovara reakciji ostatka Srbije kada se obično prekrsti levom i desnom rukom.

2.Savladajte sve STARE NAZIVE ULICA

Mnoge ulice izmenile su imena pre duže od decenije, ali starosedeoci će uvek insistirati na Zakićevoj. Osim starih imena ulica, ključno je da znate gde su bile nekadašanje kafane (Zlatno burence,Lipov lad, Top, idr.). Orjentiri su i Donja vaga, kod Grgura, Grštak, radnja Zvuk, sodadžija, Kocka, Borčevo igralište, Kocka, Nova i Stara Deva. Neformalni toponimi, koji imaju poseban status su Spomenik (Spomenik kosovskim junacima), porta (crkve Lazarica), Bagdala, Slobodište i Jastrebac.

3.Pripremite se i za ove ČINjENICE

Ukoliko ih zaboravite, neko će vas podsetiti da je nekada velika „građevinska firma Jastrebac izgradila pola Jugoslavije“, „Kruševac je proporcionalno bio drugi grad po broju automobila u SFRJ“, "Svi su išli na Jastrebac na izlet","Gimnazija je bila najbolja u zemlji", „Najveći srpski glumci rođeni su u Kruševcu“.

4.Ne pokušavajte da promenite NAVIKE grada

Starosedeoci Kruševca uvek idu desnim trotoarom Glavne ulice, jer je na toj strani pre 40 godina bio korzo. Ni redovi ispred bankomata, gustiš prolaznika, koji se tiska ispred prodavnica ne mogu preseliti Kruševljane na drugu stranu, kao što se domicilni vozači nikada neće parkirati dalje od 10 metara od mesta, gde trenutno treba da obave neki posao, pa sve i da je potrebno da kruže kolima narednih 30 minuta. 

5.Upoznajte KRUŠEVLjANE i KRUŠEVLjANKE da biste ih razumeli

Iako umeju da uspore i „razvuku“ silazne akcente tako da se pitate da li će se reč ikada završiti, Kruševljani i Kruševljanke izuzetno brzo misle, kombinuju, pregovaraju, i uopšte, deluju. Uvek znaju ko gde živi, a uvek – ko im šta misli. Često se pozivaju na autoritete da ne bi čekali u redu duže od 10 minuta, većina kaže da "zna poznate ljude", a najpoznatiji je baš njima kum.

Na kraju, „majka“ se uvek doziva u nominativu „Majka“!, a u ovom padežu i majka priča o sebi: „Sine/ćero, majka da ti spremi, majka da ti kupi“.

Kruševljani su i izrazite lokalpatriote, u porodilištu vakcinisani da veruju kako je njihovo rodno mesto najlepše u Srbiji. Posle 12 godina života u ovom gradu, mislićete isto.

Ko se jednom zaljubi u Kruševac, srce mu je ukradeno - zauvek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)