JAPANAC SRCE POKLONIO SRBIJI: Tuga - Preminuo profesor Suzuki Sava Mićitaka, veliki prijatelj našeg naroda

J. Matijević

16. 02. 2024. u 18:00

BAŠ na Dan državnosti Srbije, zemlje koju je beskrajno voleo i čije je kulturno-istorijsko nasleđe neizmerno poštovao, u japanskom gradu Okajama preminuo je u 73. godini profesor Mićitaka Sava Suzuki.

ЈАПАНАЦ СРЦЕ ПОКЛОНИО СРБИЈИ: Туга - Преминуо професор Сузуки Сава Мићитака, велики пријатељ нашег народа

Foto: N. Fifić

Otišao je iskreni prijatelj Srba, stranac koji je Srbiji poklonio srce u teškim vremenima kada su joj mnogi okretali leđa.

Rođen 18. oktobra 1950, ovaj vizantolog i predavač istorije umetnosti i srpskog jezika na Univerzitetu u rodnom gradu, opčinjen srpskom srednjovekovnom umetnošću, u 51. godini primio je pravoslavlje. Krstili su ga 2001. naši monasi na Svetoj Gori i dali mu ime - Sava Hilandarac. Tako i na zvaničnoj stranici Univerziteta Okajama piše: profesor Mićitaka Sava Suzuki.

Foto: N. Fifić

Suzuki Sava Mićitaka u Sabornoj crkvi u Beogradu

U Evropu, u Moskvu, prvi put je došao kao student pre više od pola veka. Kada je video Kremlj i mnoge pravoslavne svetinje u ruskoj prestonici, zadivljen - odlučio je da izučava vizantijsku umetnost, srednjovekovni ikonopis i freskopis. Ubrzo je doputovao u Srbiju, na specijalizaciju kod čuvenog profesora Vojislava Đurića. Naučio je tada prve reči na našem jeziku. Upoznao Beograd, zanemeo pred lepotom Studenice, Žiče, Gračanice...

Foto: N. Fifić

Profesor Mićitaka u Beogradu 2015.

- Ovde sam pronašao drugu domovinu. Mićitaka i Srbija. Veza koja nikada neće biti pokidana. Za Srbiju me je vezalo što sam ovde pronašao koren evropske kulture. Dok je Zapad sav okrenut materijalnom, kod vas se, a da niste ni svesni, očuvalo duhovno. Postoji ravnoteža. U Rusiji me je oduševila vizantijska umetnost. Posebno ikone. A kad sam došao u Srbiju otkrio sam da je vizantijska umetnost ovde još lepša, autentičnija, da nigde na svetu ne postoje veća remek-dela - govorio je za "Novosti" 2015. profesor Mićitaka.

SAHRANA U NEDELjU U OKAJAMI

PROFESOR Suzuki Mićitaka - Sava Hilandarac, biće sahranjen sutra u pravoslavnoj crkvi u Okajami. Na večni počinak biće ispraćen u krugu porodice, a opelo će, po želji profesora, služiti poglavar Japanske pravoslavne crkve, arhiepiskop tokijski i mitropolita celoga Japana - Serafim.  

Kada je prvi put video Studenicu, pričao je da je bio potresen njenom lepotom:

- Bez dileme tvrdim da je Studenica vrhunac evropske srednjovekovne umetnosti.

Pomagao je da japanska vlada više puta odobri pomoć za projekte obnove manastira na jugu Srbije. Da bi lepotu srpskih svetinja predstavio sunarodnicima, na japanski je, 1995. sa Kazuom Tanakom, preveo monografiju "Hilandar" Dimitrija Bogdanovića, Dejana Medakovića i Vojislava Đurića. To je njegovo kapitalno delo.

Foto: N. Fifić

Obožavao je našu prestonicu i srpske manastire

Izdejstvovao je i da Univerzitet Okajama decenijama finansira boravak naših akademaca i profesora tamo, gde usavršavaju japanski jezik i kulturu. Da bi broj akademaca iz Srbije bio veći, krajem 2014, u Beogradu je osnovao i Društvo prijatelja Univerziteta Okajama, a na ozvaničenje prijateljstva došao je i profesor Kijošo Morita, tadašnji rektor tog univerziteta.

Na reveru profesora Suzukija uvek je bio Orden srpske zastave trećeg stepena. Sa ponosom ga je nosio. Nagrađen je za "zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Japana". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!