PROSLAVA HRABROSTI, SNAGE I NADE: U susret jedinstvenoj humanitarnoj utakmici "Kosači raka" na terenu FK Radnički Novi Beograd

D. Matović

10. 06. 2024. u 16:54

STADION fudbalskog kluba Radnički Novi Beograd uskoro će biti središte događaja koji nadilazi granice sporta i ulazi u domen ljudskosti, hrabrosti, snage i nade.

ПРОСЛАВА ХРАБРОСТИ, СНАГЕ И НАДЕ: У сусрет јединственој хуманитарној утакмици Косачи рака на терену ФК Раднички Нови Београд

Foto: Udruženje Uvek sa decom

Na teren će narednog vikenda, u subotu, 15. juna istrčati "Kosači raka", mladi koji su pobedili u životnoj borbi protiv opake bolesti. "Suprotstaviće" im se u ovoj jedinstvenoj, humanitarnoj predstavi mnogobrjen ličnosti. Iako će biti na različitim stranama, svi igrači će se okupiti s jednim ciljem - da pruže podršku obolelim i onima koji su dobili bitku protiv raka.

Deca koja su se suočila sa najtežim izazovima i izašla kao pobednici spremni su, ne samo da igraju fudbal, već i da se nadmeću za svaki trenutak snage i nade koje su sakupili tokom svoje borbe. Naspram njih, stajaće poznate ličnosti, među kojima su i bokseri Marko Nikolić, Velibor Ražnatović, glumci Andrija Ivanović, Dimitrije Ilić Dimi, Marko Marković, Mari Mari... Igraće kako bi zajedno poslali poruku "Da niko nije sam u svojoj borbi".

Privatna arhiva

Utakmica će početi oko 17 časova, ali emocije će već od 16 sati početi da se prelivaju sa tribina. Tada počinju humanitarni penali. Cena ulaznice je simboličnih 500 dinara, a svaka kupljena karta, svaki penal, svaki pljesak sa tribina biće simbol podrške mladim herojima. Događaj organizuju udruženja "Biserno srce" i "Uvek sa decom".

- Ova utakmica nije samo sportski događaj, ona je proslava hrabrosti, snage i nade. Radujemo se unapred - kaže nam Jovana Leposavić, predsednica udruženja građana "Biserno srce" koja će braniti mrežu "Kosača raka". - Cilj nam je da pomognemo deci kojoj je pomoć najpotrebnija, da im pokažemo da nisu sami i da će uvek imati kome da se obrate za pomoć. Ne možemo, nažalost, svima da pomognemo.

"Novosti" prepoznale - najplemenitije dete

JOVANA Leposavić od kada je dobila životnu utakmicu daje sve od sebe kako bi pomogla deci koja boluju od teških bolesti. Zato je 2018. dobila nagradu "Novosti" za najplemenitiji dečji podvig u našoj tradionalnoj akciji, a plaketu je primila iz ruku glavnog i odggovornog urednika "Velernjih novosti" Milorada Vučelića.

- Moj život ne bi imao smisao bez fudbala i humanitarnih akcija - kaže Jovana. - Posle završetka terapija imala sam želju da plivam za časni krst. Taj čin sam posvetila svoj deci koja se leče od karcinoma i onima koji su nas napustili.

Jovana je i sama prošla kroz borbu sa malignim tumorom u predelu karlice pre devet godina i zato pomaže drugima da pobede u najvažnijoj životnoj utakmici. Svojevremeneno su zaljubljenici u fudbal navijali za ovu devojku tokom njene borbe, i nisu ni sumnjali da će ona pobediti.

- Kao devojčica od 14 godina imala sam karcinom. Borba je bila teška, trajala je godinu dana, ali sam se izlečila. Kada ste uporni i imate nešto zacrtano u svojoj glavi, morate to da pratite - istakla je Jovana. - I u to vreme išla sam na treninge. Nisam se predala.

Posle njene pobedničke utakmice protiv teške bolesti Jovana je organizovala niz akcija za prikupljanje sredstava za lečenje druge dece. Shvatla je koliko je važno pomoći drugom, pa je to uticalo i na njenu odluku da posle golmanske karijere nastavi da bude podrška devojkama koje odluče da treniraju fudbal.

- Trudim se da pomognem kome god mogu - kaže Jovana, koja je i brojnim poklonima obradovala najmlađe onkološke pacijente.

Počela je prodajom radova u dekupaž tehnici, koju je naučila baš na Institutu za onkologiju i kupovinom paketića za male pacijente. Nastavila je sa sportskim događajima, a sakupljala je novac i prodavala dresove za "Roditeljski kutak", mesto za smeštaj roditelja iz unutrašnjosti čija su deca pacijenti Instituta za onkologiju u Beogradu, kao i za opremanje onkološkog odeljenja KCS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?