SRBI "OSVAJAJU" OSTRVO SUNCA: Reporteri "Novosti" na Kipru

J. Matijević

22. 06. 2024. u 07:00

NE samo da je ostrvo Afroditinog rođenja, već kao da ima i neki poseban "dogovor" sa Suncem koje ga "obasipa" sa čak 340 sunčanih dana godišnje i sezonom kupanja u moru svih nijansi plave koja traje od marta do decembra, pa je Kipar odredište milionima namernika iz celog sveta. I ne čudi što je tako jer ima prelepe plaže od Aja Nape na jugoistoku, preko Larnake i Limasola do Pafosa na zapadu, od kojih 57 nosi "plavu zastavicu", svojevrsni garant izuzetno čiste vode.

СРБИ ОСВАЈАЈУ ОСТРВО СУНЦА: Репортери Новости на Кипру

Foto: J. Matijević

Kipar, međutim, nisu samo bajkovite plaže i kupanje. Smešteno na mediteranskoj "međi" Evrope, Azije i Afrike, ovo treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru vekovima je bilo meta osvajača koji su ostavili mnogobrojne kulturno-istorijske spomenike: antičke arheološke lokalitete, divne grčke hramove i naselja čije su palate bile ukrašene prelepim mozaicima, rimska pozorišta, manastire, venecijanske tvrđave, gotske crkve, Arheološki park sa antičkim kraljevskim grobnicama u Pafosu koji je na listi Uneskove svetske baštine...

Foto: Ministarstvo turizma Kipra

Plaža Konos jedna je od 57 sa "Plavom zastavicom"

Osim toga, planina Trodos čiji je vrh 1.951 metar nad morem, kiparska je "Sveta gora", u čijim su "njedrima" obraslim kedrom i borovima, desetine crkava i manastira izuzetno važnih ne samo za pravoslavlje već i za celo hrišćanstvo. Na ovoj planini izazove traže i planinari, pešaci i biciklisti, a za ne poverovati je da je Trodos od januara do aprila i - skijalište! Tu je izgrađen zimski centar sa četiri ski-staze i osam alpskih skijaških staza. Zato Kipar turisti željni aktivnog odmora posećuju, zapravo tokom cele godine.

Foto: Ministarstvo turizma Kipra

Bajkovito selo Lefkara

- Apsolutni rekord po broju posetilaca, Kipar je dostigao 2019. godine, kada smo, prema našim zvaničnim podacima, ugostili 3.976.777 turista iz celog sveta - kaže za "Novosti" Jorgos Minas, iz kiparskog Ministarstva turizma. - Tradicionalno, najviše je bilo Rusa i Britanaca. Potom je usledila pandemija kovida 19, pa rat u Ukrajini koji su ostavili trag na broj poseta. Otvorila su nam se, ipak, nova tržišta. A, posebno nam je drago što je među njima sve više Srba našeg prijateljskog naroda. Pre pandemije, od januara do decembra 2019. bilo je 10.536 turista iz Srbije, prošle godine više od 30.000, a ove godine očekujemo 10.000 više.

Foto: J. Matijević

Jedan od spa centara

Kipar, kako dodaje naš sagovornik, jeste destinacija sunca i mora, za goste sa Bliskog istoka i skijalište, ali sve više je onih koji traže i "nešto više".

- Da bismo izašli u susret interesovanjima i zahtevima turista, podigli smo i nove objekte koji pružaju spa-usluge, imaju golf terene, imaju jahting i baking ture... Primetili smo da upravo turisti iz Srbije, koji nam dolaze drugi ili treći put, iako smešteni u hotelima na moru, često iznajmljuju rentakar i istražuju ostrvo. Odlaze na arheološka nalazišta, u vinarije, na plantaže nara, u svetinje na Trodosu, kao i na grob arhiepiskopa Makariosa, prvog predsednika nezavisnog Kipra - naglašava Minas.

Saznajemo da na ovom ostrvu radi i oko 4.000 državljana Srbije, uglavnom u hotelijerstvu, a da naši sunarodnici iz godine u godinu "osvajaju" Kipar, najviše Aja Napu, poznatu po beskrajnim peščanim plažama i netaknutoj prirodi, potvrdila nam je i Katarina Uzdenova, zadužena za odnose sa gostima i organizaciju venčanja u jednom ovdašnjem hotelu.

POLA VEKA OD TURSKE INVAZIJE

MINISTARSTVO turizma Kipra, ugostilo je nedavno grupu novinara najcenjenijih medija u Srbiji, među njima i reportera "Večernjih novosti", kako bi ih upoznali sa turističkom ponudom međunarodno priznate Republike Kipar. Ove godine, 20. jula, navršiće se pola veka od turske invazije nakon koje je ostrvo podeljeno Zelenom linijom. Severni deo je nepriznata Turska Republika Severni Kipar, koja je za kiparske Grke, od najmlađih do najstarijih - okupirana teritorija. 

- Srba je u poslednje dve godine mnogo, mnogo više nego prethodnih i izuzetno su nam dragi gosti. Dolaze parovi i porodice, uživaju u suncu i čistoj vodi i svemu onom što nudimo i za decu i za mlade i za starije. Verujem da na povećan broj srpskih turista utiču i tradicionalno dobri odnosi naše dve zemlje, ista vera, obostrana srdačnost, slične navike... - kaže Uzdenova, po ocu Ruskinja, a po majci Kipranka.

Foto: J. Matijević

Marina u Aja Napi

Nezaobilazan dragulj u predivnim mozaicima Kipra su i živopisna sela u njegovoj unutrašnjosti. Sa kućama podignutim od kamena i dvorištima u cveću, izgledaju čarobno istovremeno pričajući bajkovite priče o prošlosti, tradiciji, nacionalnoj kuhinji, starim zanatima... Sela Vuni, Trahoni, Ipsonas, Omodos i Lefkara, poznata su po vezu, izradi čipki i filigranu. Postoje pisana svedočanstva da je Lefkaru je 1481. posetio Leonardo da Vinči, a motive ovdašnjeg veza oslikao je na čaršafu stola svoje čuvene "Tajne večere". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO