I ZNOJ BANAĆANA U TEMELJIMA STADIONA: Arhitekta iz Zrenjanina Miodrag Mošorinski (83) učestvovao u izgradnji brojnih građevina

Bogoljub Grujić

15. 07. 2024. u 15:42

AKTUELNO fudbalsko Evropsko prvenstvo u Nemačkoj podsetilo nas je na činjenicu koju je do sada malo ko u Srbiji znao da su srpski stručnjaci, arhitekte, građevinski inženjeri, ali i radnici, značajno doprineli izgradnji minhenske "Alijanc arene".

И ЗНОЈ БАНАЋАНА У ТЕМЕЉИМА СТАДИОНА: Архитекта из Зрењанина Миодраг Мошорински (83) учествовао у изградњи бројних грађевина

Foto: Privatna arhiva

- Mada odavno uživam u penzionerskim danima, pomislio sam da je red da se i to zna, mi iz Zrenjanina učestvovali smo u izgradnji ove velelepne moderne građevine, u posao smo kao Građevinsko--industrijski kombinat (GIK) Banat, ušli 2003. i okončali ga 2005. godine - započinje priču Miodrag Mošorinski, stručnjak koji je osim u Nemačkoj, radio i u Iraku, Kuvajtu, Jordanu, Tanzaniji...

Foto: Privatna arhiva

ISKUSTVO Mnoge dane je Mošorinski proveo na građevinama širom sveta

- Konkretno, radili smo na projektovanju i izgradnji garaže ispod stadiona za 9.800 vozila, i ugradili 250.000 kvadrata ploča - nastavlja Mošorinski, prisećajući se da su tada popularni "gikovci", građevinari iz Banata, posao u Minhenu počeli u avgustu 2003. godine.

- Poslednja lopata betona stavljena je bukvalno samo petnaestak minuta pre nego što je sudijska pištaljka označila početak utakmice između domaćeg Bajerna i ekipe Nirnberga, na otvaranju "Alijanc arene".

Obavezne šetnje uz obalu

ŠETAO je dugo sa svojim saradnicima i prijateljima, kolegama arhitektama i inženjerima, pričao o dnevnim tekućim eventualnim problemima i najboljim rešenjima, dok je mesecima bio odsutan iz svog grada i odvojen od porodice, ali zato danas uživa u društvu svoje supruge i sinova i nema dana da pored Begeja ne napravi bar nekoliko hiljada koraka.

Fudbalski hram i kuća u kojoj obitavaju fudbaleri Bajerna, kako tvrdi Miodrag Mošorinski, jedan je od najfunkcionalnijih fudbalskih stadiona na svetu, koji originalnošću idejnih projektantskih rešenja, ni posle dve decenije postojanja nije zastareo i smatra se modernom sportskom građevinom.

Foto: Privatna arhiva

ISKUSTVO Mnoge dane je Mošorinski proveo na građevinama širom sveta

- Ta garaža koju smo izgradili, veoma je bitna i ustvari je prilaz stadionu preko njene zadnje ploče, a do arene se još može doći autostradom ili gradskom železnicom - dodaje vitalni arhitekta iz grada na obalama Begeja, uz napomenu da je u špicu građevinskih radova u Minhenu, bilo 130 radnika GIK Banata iz Zrenjanina.

Nestao laptop sa snimcima

OČAJAN je bio Miodrag Mošorinski kada mu je nestao laptop i u njemu brojne fotografije sa minhenske akcije izgradnje "Alijanc arene", koje bi dodatno uveličale ovu priču.

- Radili smo finese, ispravke grubih građevinskih radova i zbog toga bili izuzetno cenjeni od Nemaca, naših domaćina, koji su bili zadivljeni činjenicom sada poštujemo rokove i da nismo kasnili ni tren sa izvođenjem dogovorenih poslova - dodaje stručnjak, koji iako u devetoj deceniji života, pomno prati sve najsavremenije svetske trendove u građevinarstvu i arhitekturi i dragocenim savetima pomaže mlađim kolegama kada mu se obrate za pomoć.

Međutim, nije sve išlo glatko što se tiče angažmana naših građevinara. Našoj zemlji u tom trenutku još nisu u potpunosti skinute sankcije, pa je nastao problem sa birokratijom.

Dugo nisu znali za garažu

VLADA uverenje da su Nemci disciplinovan narod, pa se većina njih pridržava saveta da se na fudbalske utakmice dolazi gradskom železnicom. Međutim, žitelji Minhena dugo nisu znali da se ispod samog terena nalazi velika garaža za skoro deset hiljada vozila, jer se ona, jednostavno, ne vidi na prilazima stadionu.

- To je jednostavno bilo jače od svake naše želje da profesionalno izvršavamo ugovorene obaveze, stigla je naredba i zbog tadašnjih sankcija morali smo nazad u Srbiju. Nemci su nakon dve nedelje shvatili da moraju da nas vrate, izdejstvovali su specijalne radne dozvole i mi smo ponovo bili na gradilištu "Alijanc arene" - seća se, kao da je juče bilo, Miodrag.

Foto: Privatna arhiva

Uz suprugu Dušanku Koku Mošorinski, koja je decenijama bila komercijalni direktor Zrenjaninske pivare, i sinove Vladimira i Ivana, inače poznatog internacionalnog rukometnog sudije, Miodrag prati fudbalska dešavanja na evropskom šampionatu i sa velikim žarom priseća se divnih dana provedenih u Minhenu i Bavarskoj.

GIK Banat je zbog lošeg rukovođenja završio u stečaju, a dotle su njegovi radnici bili poznati kao stručni i disciplinovani, a uz svoje arhitekte i projektante gradili su širom sveta bolnice, stambene i poslovne, sportske i koncertne objekte.

Inače, "Alijanc arena" je izgrađena za 30 meseci i koštala je ukupno 340 miliona evra, visine je 51, dužine 258, a širine 227 metara, natkrivena površina iznosi 37.600 metara, ugrađeno je zajedno sa garažom 120.000 tona betona i 16.000 tona čelika, ukupni kapacitet je 69.901, sa 66.000 sedećih mesta, sa 28 prodajnih kioska, dva dečja vrtića, nekoliko restorana...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TELEKOMUNIKACIJE U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: Put ka održivoj budućnosti