NIČE SRPSKI KULTURNI CENTAR U GLINI: Ima više od 1.000 metara kvadratnih korisne površine, biće mesto okupljanja Srba sa Banije (FOTO)

J. Matijević

01. 08. 2024. u 11:47

VARIOCI postavljaju elemente od metala, četiri-pet radnika raščišćavali su i pripremali materijal za dalje građevinske radove, šef gradilišta Milan dogovara detalje predstojećih poslova sa arhitektom Milošem Ušljebrkom... Iako je "zvezda" nemilosrdno pekla, živo je bilo na gradilištu budućeg Srpskog kulturnog centra u Glini koji niče u samom srcu ovog gradića i postaće mesto okupljanja ne samo naših sunarodnika iz ovog mesta već i sa cele Banije.

НИЧЕ СРПСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР У ГЛИНИ: Има више од 1.000 метара квадратних корисне површине, биће место окупљања Срба са Баније (ФОТО)

Foto: I. Marinković

Radovi su počeli prošle godine, a za Centar se zapravo obnavlja kuća srpske porodice Letić, smeštena u centru Gline, prekoputa mesta gde je nekada bila Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, u kojoj su ustaše krajem jula 1941. počinile jedan od najmonstruoznijih pokolja Srba tokom Drugog svetskog rata.

Foto: I. Marinković

 

- Srpski kulturni centar u Glini imaće više od 1.000 kvadratnih metara korisnog prostora u prizemlju, na spratu i u potkrovlju, uključujući i pomoćne prostorije gde će biti kuhinja - otkriva nam arhitekta Miloš Ušljebrka, prema čijem projektu se obnavlja kuća Letića. - Uspeli smo da sačuvamo dobar deo starih zidova i elemenata stare zgrade, kao i originalnu krušnu peć, odnosno peć za pečenje hleba, budući da je nekadašnji vlasnik kuće Ilija Letić bio pekar.

Foto: Srpsko narodno vijeće

Ovako je kuća izgledala pre početka obnove

STRADANjE PORODICE LETIĆ

ZA mesto budućeg Srpskog kulturnog centra, razmatrano je nekoliko lokacija u Glini. Izabrana je kuća porodice Letić upravo zbog značaja koji ima: nalazi se u centru Gline, a i porodica Letić uživala je veliki ugled među srpskom zajednicom. Bili su čestita, poznata trgovačka i pekarska familija u banijskom kraju. Iliju Letića ubile su ustaše na kućnom pragu u prvom masakru u Glini u noći između 11. i 12. maja 1941, a njegov sin Dušan bio je tada ranjen, ali su ga zlotvori ubrzo odvezli kamionom s drugim uhapšenim Srbima i nije se vratio. Sve se to događalo pred Ilijinom ženom Marijom, sedmogodišnjim sinom Đokom i dve sestre. Posle podne 12. maja, uhapšen je i odveden i Mihajlo Letić, penzionisani šumar, Ilijin otac. Pola veka kasnije, Ilijin sin Mihajlo, bio je jedna od prvih civilnih srpskih žrtava u Sisku 1991, na samim počecima građanskog rata u SFRJ.

Na postojećoj, originalnoj kući, kako kaže naš sagovornik, urađene su i manje promene. One su omogućile da se dobije višenamenski prostor koji po potrebi može da poprima ulogu galerije, sale za okupljanja i organizovanje kulturnih i obrazovnih događaja, kao i kancelarije koje će služiti kao sedište nekih srpskih institucija.

Foto: I. Marinković

SAČUVANA Originalna peć za pečenje hleba

- Na ulazu u zgradu Srpskog kulturnog centra, postavljamo i dvospratni svetlarnik, a u njemu će biti posebna skulptura koja uz pomoć svetlosnih instalacija poprima formu prostornog negativa nekadašnjeg zvonika Crkve Rođenja Presvete Bogorodice, čime doprinosimo negovanju kulture sećanja na zločin koji se krajem jula 1941. dogodio prekoputa ove kuće, u srpskoj crkvi kada su ustaše u njoj ubile više od 1.500 naših sunarodnika - kaže Ušljebrka.

U ograđenom dvorištu, pokazuje nam mladi arhitekta, već su urađena drvena sedišta, klupe za malu pozornicu namenjenu programima koji će se održavati leti.

- Deo enterijera na spratu će biti uređen tako da se prisećamo i znamenitih Srba glinskog kraja - nastavlja Ušljebrka. - Tri tematske celine posvetićemo osnivačima srpskog avangardnog pokreta zenitizam, braći Ljubomiru i Branislavu Micić, vajaru Simeonu Roksandiću, autoru čuvene skulpture "Dečak sa razbijenim krčagom" na Čukur česmi i matematičaru, akademiku SANU dr Đuri Kurepi.

Foto: I. Marinković

 

Saznajemo i da će budući Srpski kulturni centar u Glini biti višenamenski prostor gde će se odvijati obrazovni, kulturni, društveni i sportski programi Srba sa Banije, ali i iz cele Hrvatske. Inicijativa za njegovo uređenje potekla je od Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) koje i finansira projekat kroz svoj program kapitalnih investicija.

MICIĆI, ROKSANDIĆ, KUREPA...

PREMA podacima popisa 2021, grad Glina sa pripadajućim naseljima ima 7.116 stanovnika, od kojih su se njih oko 1.500 izjasnili kao Srbi. Godine 1991. broj i struktura stanovništva bili su potpuno drugačiji: od 23.040 žitelja, 13.975 odnosno 60,65 odsto činili su Srbi.

Naši sunarodnici u ovom gradiću na Baniji, inače su veoma ponosni na Srbe koji su ponikli u ovoj opštini. Uz braću Micić, dr Đuru Kurepu i Simeona Roksandića, tu su i glumica Nevenka Mikulić, prota Nikola Ercegovac... U Glini se od oca Hrvata i majke Srpkinje rodio i Petar Pjer Križanić čije ime nosi prestižna nagrada "Pjer" koju za najbolju novinsku karikaturu već 56 godina dodeljuju "Večernje novosti". 

Osim što će biti centar okupljanja srpske zajednice iz Gline i iz celog banijskog kraja, Srpski kulturni centar u Glini, kroz različite programe daće, kako se najavljuje, svoj doprinos zaustavljanju negativnih tendencija, ali i uspostavljanju narušenih međuetničkih odnosa sa većinskim hrvatskim stanovništvom.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Sramno se ponašali prema Kinezu, a kada su s njim ušli u bazen u finalu - svet je ostao u čudu zbog onog što se desilo