POSTALI MAJSTORI ZA COLJE I TUTUMIŠ: Mališani u selima pod Javorom uče brojne vršnjake iz gradova starim igrama svog kraja

Dragoljub Gagričić

05. 08. 2024. u 16:36

TOKOM letnjeg raspusta đaci Osnovne škole "Knezovi Raškovići" iz novovaroškog sela Božetića sa vršnjacima, koji iz gradova dolaze u zavičaj dedova i roditelja, razmenjuju igrice.

ПОСТАЛИ МАЈСТОРИ ЗА ЦОЉЕ И ТУТУМИШ: Малишани у селима под Јавором уче бројне вршњаке из градова старим играма свог краја

Foto Privatna arhiva

Dok im gosti pokazuju šta ima novo u mreži dečje belosvetske zabave, oni ih podučavaju veštini i znanju starih igara kraja, koje su učili u školi.

Raspust je i prilika za obnavljanje gradiva i preslišavanje desetak igara koje su u vannastavnim aktivnostima učili dvaput nedeljno. Na časovima su u prvom redu bile igre mice, piljaka, prstena, colje, dićanja, tutumiša, a dečaci su i bacali kamen s ramena, nadvlačili kličak i konopac, naravno uz pojačanje ekipe sa drugaricama iz klupa.

- U prikupljanju podataka o starinskim igrama pomagali su nam roditelji i komšije, koji pamte igre sa prela i zabave uz petrolejku u dugim zimskim noćima ili čobanske zanimacije na pašnjacima i livadama od Gradine do Jankovog vrha, Jasikovca i Smudinoga.

Jedva smo čekali da se nadmećemo u školskom dvorištu ili u učionici i pokažemo deo nekadašnje svakodnevice - kaže učenica Milanka Trtović.

Neke od roditelja nije iznenadio nestanak dugmadi sa kaputa i džempera ili iz kutija i fioka u kredencima i ormanima. Pri odlasku u čaršiju kupovali su dugmad, ne zavirujući u đačke torbe, znajući da je među mališanima omiljena igra dićanje - ko će više dugmadi ("puljki") ubaciti u rupu iskopanu u zemlji.

- Učenici su podsticani na istraživački i timski rad, razvijanje kreativnosti i takmičarskog duha, ali i promovisanje zavičajnih vrednosti. U aktivnostima su se istakli učenici 5. i 6. razreda, kojima je raspored časova dozvoljavao veće uključivanje u ovaj projekat - ističe profesor istorije Filip Bjelić.

Foto Privatna arhiva

Tako je, prema rečima "uče" Bjelića, u dićanju bila nenadmašna Andrea Palić, đak petog rauzreda. U igri colje i tutumiša prednjačili su šestaci iz familija Tatovići, Kurtići i Korićanci, dok u kličku i bacanju kamena s ramena premca nisu imali Jovan Obućina i Milan Slavković, najstariji đaci škole.

U selima između Javora i jezera na Uvcu, kao i čitavom Starom Vlahu, uveliko su se izmenile životne okolnosti. Mališani ne provode ceo dan u čobanluku, kao nekadašnji njihovi vršnjaci, dok ih u školu voze gotovo od kućnog praga da učionica u Božetićima.

Zato im za igru, druženja i zabavu ostaju školsko dvorište ili retka okupljanja u zaseocima i predasima od manjih poslova na imanju.

Zanimljivo je da je profesor Bjelić nedavno, u prvom broju Letopisa "Stari Vlah", u izdanju Istraživačko-izdavačkog centra Stari Vlah iz Beograda, objavio tekst o zaboravljenim igrama "U koga je prsten", ali i godinama sabirani "Rečnik starih reči i izraza novovaroškog kraja".

Foto Privatna arhiva

Treći album

SVE sakupljeno o igrama u zaseocima đaci su unosili u ručno izrađeni "album starih igara", koji sadrži opis i pravila sa fotografijama izvođenja igara. Ovo je treći album u školskoj biblioteci, koji ostaje generacijama koje dolaze. Ranije su pripremili albume o toponimima i arhaizmima kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZA KULISA: Šta je sve Novak Đoković radio u Parizu pre osvajanja zlatne medalje - neviđene fotografije