RAZREŠENA MISTERIJA UŽARENIH KUGLI IZNAD SRBIJE: Postoje dva objašnjenja - manje verovatno je da je meteor

B.Subašić

27. 08. 2024. u 09:16

BEZOPASNA pojava, tvrde u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković. Dodatni dokaz da je reč o vasionskom otpadu je brzina, koja je manja od brzine meteora.

РАЗРЕШЕНА МИСТЕРИЈА УЖАРЕНИХ КУГЛИ ИЗНАД СРБИЈЕ: Постоје два објашњења - мање вероватно је да је метеор

Foto: Instagram, ESA

Vatrene kugle koja su se videle na noćnom nebu iznad Srbije u nedelju oko 21 čas izazvale su veliku pažnju javnosti. A astronomska društva "Eureka" iz Kruševca i "Alfa" iz Niša su trenutno reagovala i na društvenim mrežama dala tumačenje da je reč o većem meteoru koji je pod oštrim uglom ušao u atmosferu, raspao se i sagoreo. Kao druga mogućnost navedeno je da "zvezde padalice" mogu biti delovi američke kosmičke sonde, koja je juče ušla u atmosferu, gde se raspala i sagorela.

Foto: Instagram, ESA

Užarene kugle verovatno su bile delovi starog satelita koji se raspao i sagoreo u atmosferi

Stručnjaci Astronomskog društva Ruđer Bošković, najstarijeg na Balkanu, za "Novosti" kažu da postoje samo dve mogućnosti: da je reč o svetlom meteoru tzv. bolidu ili o ostacima ugašenog satelita. U detaljnom tumačenju, za "Novosti", kažu:

- Svetla pojava na nebu 25. avgusta, iznad šireg regiona koja je bila vidljiva i iz Srbije i iz susednih zemalja privukla je pažnju kao redak fenomen. Na osnovu snimaka tog događaja moglo se utvrditi da postoje samo dva objašnjenja. Prva mogućnost je da je reč o sjajnom meteoru, takozvanom bolidu. Oni su veći i duže sijaju, nekad se raspadnu ili čak udare u zemljinu površinu, a mogu da ih prate i akustične pojave. Drugo, verovatnije objašnjenje jeste da je do pojave došlo ulaskom ostataka ugašenog satelita koji trenjem sa vazduhom sagoreva i time ostavlja svetlu pojavu sličnu bolidima. Dodatni dokaz da je u pitanju vasionski otpad je brzina, koja je manja od brzine meteora. Svakako u pitanju je bezopasna pojava koja je relativno retka, posebno iznad naseljenih područja.

Foto: Instagram, ESA

Svetla ne nebu raspalila su maštu

Dok astronomi daju kratka i razumna objašnjenja, na društvenim mrežama bujaju ona srednjovekovna koja "zvezde repatice" tumačila kao najavu katastrofa, ili ona koja u meteoritima vide mogućnost za zaradu. Na fejsbuk-stranici jednog uglednog astronomskog društva oglasio se maštoviti M. S. koji je postavio snimak "komete sa ogromnim dugačkim repom", ali ga je administrator ispravio: "Komete ne proleću u par sekundi. Komete se vide na nebu nekoliko nedelja. Ovo može biti meteor ili deo nečega što se raspalo iznad tla, pa palo na zemlju".

M.S. je ubrzo postavio novu objavu sa nacrtanom putanjom meteora od Cera do prostora između Obrenovca i Vranića: "Video-snimak meteora, maršruta i mapa gde je otprilike pao, a to je posle Obrenovca? Brale, ko pronađe parče meteorčića (kamenčića?) može da zaradi preko 50.000 dolara. Čovek iz Brazila je prodao svoj primerak za preko 50.000 dolara. Ali o tome se ne piše u ovoj našoj maloj zemlji. Pazi nemoguće da je sav izgoreo?"

U Astronomskom društvu Ruđer Bošković slatko su se nasmejali ovoj objavi uz komentar:

- To vam je kao bajka o ćupu zlata na kraju duge, uvek će biti onih koji će ga tražiti. Ovakve objave su korisne ako nasmeju ljude, problem je ako ih neko shvati ozbiljno.

Foto: Instagram, ESA

 

UZBUNA I U BUGARSKOJ

Vatrene lopte su viđene i iznad Bugarske gde su, takođe, izazvale veliku pažnju. Na jednoj od najgledanijih televizija astrofizičar dr Kamen Kozarev morao je da objasni da je verovatno reč o satelitu koji se raspada. Registar satelita koji će ući ili su već ušli u Zemljinu atmosferu može se pogledati na aerospace.org, a za 25. avgust najavljen je pad satelita broj 1257. kompanije "Starlink".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu