CEO VEK PARTIZANA ANTE IZ ŠESTE LIČKE: Proslavio 100. rođendan i 80 godina od oslobođenja Barajeva gde danas živi

D. Vujičić

14. 10. 2024. u 15:37

BARAJEVO je prva beogradska opština oslobođena od Nemaca pre 80 godina, a Ante Dadić ispostavilo se, jedini je živi partizan koji pamti borbe Šeste ličke za ovo mesto. Iz Barajeva su nemački fašisti proterani 10. oktobra 1944, a drugarice i drugovi iz Beogradskog SUBNOR, Dadiću su upriličili proslavu 100. rođendana dan kasnije, 11. oktobra u Beogradu.

ЦЕО ВЕК ПАРТИЗАНА АНТЕ ИЗ ШЕСТЕ ЛИЧКЕ: Прославио 100. рођендан и 80 година од ослобођења Барајева где данас живи

Foto: Privatna arhiva

- Antu Dadića, rodom iz Kaštel Sućurca na Jadranu, gledam kao na mog oca Jovu i mati Nadu koji su, takođe, bili prvoborci. Slavlje je za Dadićev 100. rođendan i za sve one koji su pre 80 godina ginuli za slobodu - rekao nam je juče na proslavi u prostorijama SUBNOR u Beogradu, Boro Ercegovac, predsednik gradskog odbora ovog udruženja.

A, drug Ante se na svom rođendanu sećao svega. Pričao je kako je u partizane otišao 12. aprila 1942. u planinu Dinaru kao mnogi njegovi Dalmatinci. Već krajem te godine na prostoru od Imotskog preko Dinare, Livna i Duvna do samog ulaska u Banjaluku bilo je 11 partizanskih brigada i 30.000 boraca. Prisećao se i golgote Četvrte i Pete neprijateljske ofanzive u legendarnim bitkama na Neretvi i Sutjesci u kojima su u strašnim borbama nestale i njegove Dalmatinske brigade.

Foto: Privatna arhiva

Ante Dadić kao partizan i na 100. rođendan

- Mislim da je bila greška što smo napustili teren gde nas je narod voleo i krenuli dublje u Bosnu. Drug Tito je tu pogrešio - veli nam Dadić. - Kada smo se u februaru svi našli u Jablanici iz pet pravaca zajedno sa 3.000 ranjenika, čekali smo da Vladimir Velebit, Koča Popović i Milovan Đilas razmene nemačkog majora za 25 drugova iz logora u Jasenovcu. I, tu je izgubljeno vreme. Drugovi su putovali u Zagreb da pregovaraju sa Nemcima što se odužilo. Tek kada je drugarica Herta Has, druga Brozova supruga, i još 18 oslobođenih stiglo u Jablanicu krenuli smo preko Neretve.

U BEOGRADU 350 BORCA

JOŠ oko 350 boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) živi u beogradskim opštinama, ali svega troje njih biće na Svečanoj tribini u Beogradu povodom obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja naše prestonice u Drugom svetskom ratu. Ostali zbog različitih razloga koje donose njihove godine, neće moći da prisustvuju - otkrio nam je predsednik beogradskog SUBNOR. 

Govorio nam je stogodišnji borac na proslavi veka od svog rođenja, i da je na Sutjesci bilo još krvavije. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) su se u borbama, kako kaže, "istopile" a on je pred Tjentištem pristupio čuvenoj Prvoj proleterskoj brigadi i učestvovao je u probijanju obruča tokom presudne bitke na Sutjesci...

- Kraj rata, 9. maja 1945. godine, dočekao sam u Karlovcu. Posle sam bio u Korpusu narodne odbrane Jugoslavije poznatom pod skraćenicom KNOJ, a penzionisan sam 1985. Od tada živim u Barajevu. Ovo mi je prvi put da su mi drugarice i drugovi napravili i tortu - veli Ante Dadić na kraju razgovora i dodaje da ništa u svom životu ne bi menjao:

- Uvek bih se borio za slobodu, za jednakost i bratstvo. 

TITO I JOVANKA: KRALj I KRALjICA

POVODOM 80 godina od oslobođena Beograda planiran je šahovski meč između nekadašnjih boraca, sada članova SUBNORA i kluba "Betula", ali se ispostavilo da tim SUBNOR ima problem sa "kadrovima".

- Igraćemo svakako, a to što neki naši igrači nisu baš u formi, i što će morati da se podsećaju gde na tabli da postave kraljicu a gde kralja, to je razumljivo. Na našoj "tabli života" kralja i kraljicu su menjali Tito i Jovanka - šaljivo nam je rekao Boro Ercegovac. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEDNA OD TEMA DANA U RUSIJI: Ruski mediji o utakmici u Leskovcu i predsedniku Vučiću (FOTO)