IGRAČI KOJE JE POJELO VREME: Zlatni orlići 2013. pokorili Evropu, gde su danas? Šestorica stigli do "A" reprezentacije

Александар Илић
Aleksandar Ilić

03. 08. 2022. u 09:49 >> 09:56

ZLATNI orlići 2013. godine pokorili su fudbalsku Evropu. Savladali su Francusku rezultatom 1:0 u finalu.

ИГРАЧИ КОЈЕ ЈЕ ПОЈЕЛО ВРЕМЕ: Златни орлићи 2013. покорили Европу, где су данас? Шесторица стигли до А репрезентације

FOTO: FSS

Interesantno je da su naši momci uz dosta sreće izborili put na Evropsko prvenstvo, jer su kao domaćini elit runde kvalifikacija, zahvaljujući pobedi Slovačke nad Švajcarskom, na mala vrata otišli na kontinentalni šampionat.

U grupi na Evropskom prvenstvu "orlići" su pobedili Tursku (2:1), Gruziju (1:0) i remizirali sa Francuskom (1:1). U polufinalu je viđena prava drama, rival je bio Portugal, a zahvaljujući golu Mijata Gaćinovića u finišu meča, odluka o finalisti je pala posle izvođenja jedanaesteraca.

Srbija je bila bolja, a Mitrović, Gaćinović, Milinković-Savić, Pavlovski, Luković i ostali članovi selekcije dobili su priliku da posle meča sa Francuskom uđu u zlatne knjige srpskog fudbala.

Od te selekcije, koju je trenirao Ljubinko Drulović, mnogo se očekivalo, a samo nekoliko njih ispunilo je očekivanja javnosti. Dres "A" reprezentacije Srbije obukla su svega šestorica igrača.

Gde su danas zlatni orlići?

PREDRAG RAJKOVIĆ - Aktuelni golman selekcije Srbije Predrag Rajković je nakon Crvene zvezde nastupao za Makabi iz Tel Aviva, potom Rems, a danas je prvi čuvar mreže Majorke. Gde god da je branio, ostavljao je veliki trag i igrao zapaženu ulogu.

Foto: Nebojsa Parausic

STEFAN ČUPIĆ - Golman od koga se dosta očekivalo, prošao je sve mlađe reprezentativne selekcije, osim "A" tima. Trenutno je bez kluba, poslednji je bio Olimpijakos iz Nikozije.

PETAR GOLUBOVIĆ - Desni bek koji je došao i do Rome. Tamo nije ostavio upečatljiviji trag, kao slobodan igrač potpisao je za Alesund iz Norveške, veći deo karijere proveo je na pozajmicama u niželigašima iz Italije, ali nije uspeo da ubedi Rimljane da mu daju šansu u prvom timu.

SLOBODAN UROŠEVIĆ - Produkt je fudbalske škole Rada, nastupao je i za Napredak iz Kruševca, a nakon toga obukao je dres Partizana gde je doživeo punu afirmaciju, za crno-bele nastupa i sada, gde je važan šraf u defanzivi.

EPA-EFE/Orlando Barria

NIKOLA ANTIĆ - Juniorsku karijeru proveo je u Partizanu, potom je nastupao za Rad, Palić, Zvezdu, a iz Vojvodine se preselio u Šahtjor Saligorsk za koji još uvek nastupa. Prošao je sve mlađe reprezentativne selekcije, nije dobio priliku u "A" timu.

ALEKSANDAR FILIPOVIĆ: Novi desni bek Partizana, nastupao je u Jagodini, Voždovcu i Bate Borisovu. Za crno-bele odigrao je već dve utakmice.

MILOŠ VELjKOVIĆ - Štoper Verdera iz Bremena. Zanimljivo je da je karijeru gradio u Engleskoj, gde je nastupao za Midlzbro, kao i mlađe selekcije Totenhema i Čarltona. Tek odlaskom u Nemačku 2016. dobija priliku da zaigra za prvi tim i "A" reprezentaciju Srbije.

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ - Vezista Lacija jedan je od najboljih igrača serije A kada je u pitanju vezni red, ne prođe prelazni rok a da se SMS ne traži, Klaudio Lotito odbija da ga proda godinama, a "lacijali" imaju puno poverenje u Srbina.

FOTO: AP

DEJAN MELEG - Bivši fudbaler Vojvodine i Crvene zvezde nastupao je i za Olimpijakos, a trenutno igra u Borcu iz Banjaluke, jedan je iz plejade momaka koji su puno obećavali, a nisu to ispunili.

MARKO PAVLOVSKI - Tokom 2013. godine bio je član Portoa, nakon toga Pavlovski se selio između Apolona, OFK Beograda, Splita, Voždovca, a trenutno nastupa za Suduvu.

ANDRIJA LUKOVIĆ - Andrija je trenutno bez kluba, nastupao je za Rad, potom za PSV, Crvenu zvezdu, Voždovac... Usledila je 2020. godine selidba u Rakov, pa Famalikao, a nakon toga Belenenses.

MIJAT GAĆINOVIĆ - Trenutno nastupa za AEK iz Atine, iz Vojvodine se preselio u Apolon Limasol, nakon toga u Ajntraht Frankfurt, usledile su epizode u Hofenhajmu i Panatinaikosu.

Mijat Gaćinović foto arhiva VN

MILAN VOJVODIĆ - Iz Spartaka preselio se nakon Evropskog prvenstva u Bačku, potom se vratio u Suboticu, usledila je inostrana epizoda u Silcu, pa potom povratak u Sentu i Pobedu iz Prilepa, nakon toga igrao je za Nove Kozarce i sada za Kozaru.

NEMANjA MAKSIMOVIĆ - Reprezentativac Srbije gradio je karijeru u inostranstvu. Počeo je u Domžalama, nastavio u Astani, potom u Valensiji, a aktuelni je igrač Hetafea. Prošao je sve reprezentativne selekcije.

OGNjEN OŽEGOVIĆ - Momak koji je mnogo obećavao, igrao je i za Crvenu zvezdu i Partizan, selio se kroz srpsku ligu od Banata, Voždovca, Rada, Jagodine, Borca iz Čačka, Vojvodine, a nastupao je za Čangčuen i Arsenal iz Tule, trenutno je član Manise.

UROŠ ĐURĐEVIĆ - Još jedan produkt Radove škole fudbala. Nastupao je za Vitese, Palermo, Partizan, Olimpijakos i trenutno je član Sportinga iz Hihona.

FOTO: AP/Darko Vojinovic

 

ALEKSANDAR MITROVIĆ - Partizanov biser, najefikasniji strelac u istoriji reprezentacije, na tom mestu prestigao je Stjepana Bobeka, a u Kataru se od njega mnogo očekuje. Nastupao je za Partizan, Anderleht, Njukasl i trenutno je zvezda Fulama. Prošao je sve reprezentativne selekcije.

ALEKSANDAR ČAVRIĆ - Karijeru je počeo u OFK Beogradu, nastupao je za Genk, Orhus, i Slovan iz Bratislave. Očekivalo se da će sa Mitrovićem nositi "A" reprezentaciju.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna