POLJSKA NE ZNA ŠTA DA RADI S NJIMA: Navijači u velikoj akciji "Stop ukrajinizaciji Poljske" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 08. 2023. u 19:47

RAT u Ukrajini izazvao je priličnu turbulenciju i u poljskoj javnosti posle najnovijih vesti iz te zemlje.

ПОЉСКА НЕ ЗНА ШТА ДА РАДИ С ЊИМА: Навијачи у великој акцији Стоп украјинизацији Пољске (ФОТО/ВИДЕО)

Twitter / ultras1899_

Naime, navijači Šlonska, poljskog fudbalskog kluba iz Vroclava, podigli su na utakmici protiv Zaglebja koreografiju i ogromne transparente na kojima je pisalo:


"Ukrajinci su ubijali decu u Volinu" i "80 godina sramotne tišine je završeno, Volin '43".

U pitanju je podsećanje na seriju zločina, podvedenih pod etničko čišćenje, koji su se desili u Volinu, istorijskoj tromeđi Poljske, Belorusije i Ukrajine, tokom Drugog svetskog rata.

Tada su pripadnici "Ukrajinske ustaničke armije", nacionalističkog pokreta koji se borio i protiv SSSR-a, i poljskih snaga i nacističke Nemačke, ubili preko 50 hiljada Poljaka u pomenutom regionu. To su učini kako se ne bi desilo da po završetku rata Poljska opet vlada tom teritorijom na kojoj su Ukrajinci bili većinsko stanovništvo. 


Posle čitave koreogravije posvećene maskaru, osvanuli su i manji transparenti, na kojima je, pored ostalih, bilo uvredljivih slogana na račun ukrajinskog nacionaliste iz poemnutog perioda, Stepana Bandere, ali i poruka: "Stop ukrajinizaciji Poljske".


Posle ove navijačke akcije, FK Šlonsk se oglasio da "stavovi navijača ne odražavaju stav kluba", a najavio je i da će se pregledati video zapisi sa bezbednosnih kamera kako navijači koji su ovo organizovali "više nikada ne bi mogli da uđu stadion".

Najnovije vesti vezane za rat u Ukrajini možete uživo, iz minuta u minut, da pratite u današnjem blogu uživo na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici