OVDE ĆE IGRATI SRBIJA: "Novosti" prve zavirile u dvoranu gde smo već pisali istoriju (VIDEO)

G.Kelić

24. 08. 2023. u 08:36

NA istom mestu gde se pre skoro pola veka održao jedan od najčuvenijih boks mečeva između Muhameda Alija i Džoa Frejzera naslovljen poetičnim imenom ”Triler u Manili”, košarkaši Srbije će odigrati tri utakmice prve faze Svetskog prvenstva. „Araneta Koloseum arena” biće poprište mečeva u kojima će se „orlovi” sastati sa Kinom (subota, 14.00), Portorikom (ponedeljak, 14.00) i Južnim Sudanom (sreda, 10.00).

ОВДЕ ЋЕ ИГРАТИ СРБИЈА: Новости прве завириле у дворану где смо већ писали историју (ВИДЕО)

Foto: G. Kelić

Specijalni izveštač Novosti iz Manile

„Novosti” su imale čast da budu među prvima koji su zavirili u dvoranu i „osetili parket” pre zvaničnih utakmica. I sa sigurnošću mogu da tvrde da je sve spremno za start. Organizatori su se potrudili da halu otvorenu davne 1960. godine dobrano „picnu”. Tribine kapaciteta 15.000 sedećih mesta su renovirane, postavljen je veliki video-bim na centru, a novo ruho dobili su pres-centar i medijska tribina.

Posebnu zanimljivost predstavlja natpis koji se nalazi pod svodovima arene, podsećajući na legendarni boks meč koji je do danas ostao znak raspoznavanja čitave Manile u sportskim okvirima. Čuvaju Filipinci sećanje na mnoge stvari, a posebno na one koje se tiču košarke i boksa – dva najpopularnija sporta u zemlji.

Za razliku od „Filipino arene” i „Mall od Asia arene”, gde će se takođe igrati prvenstvene utakmice, „Araneta Koloseum” sem što je oblog oblika i kao takva podseća na poznati amfiteatar u Rimu, gotovo ničim ne daje nagoveštaj da se radi o sportskoj dvorani. Smeštena u urbanom distriktu prekoputa od pijace i pritom stopljena unutar megalomanskog tržnog centra, arena poseduje hiljadu ulaza i načina pristupa.

Sem okršaja između Alija i Frejzera koji se odigrao prvog oktobra 1975. godine, ista dvorana je bila i domaćin prošlog košarkaškog planetarnog šampionata koji se 1978. održao na Filipinima i na kojem se naša zemlja okitila zlatnom medaljom.

Ovog puta će pak ugostiti reprezentacije samo tokom prve i druge faze, dok su eliminacione utakmice rezervisane isključivo za „Mall of Asia” arenu.

Ali i pored toga bi svakako vredelo da naši momci napišu još jednu lepu uspomenu u dvorani čije zidine sve pamte. Baš kao njihovi prethodnici ili Ali koji je nakon 14 titanskih rundi baš ovde nokautirao svog najvećeg rivala u trećem delu najbrutalnije bokserske trilogije, čime je odbranio titulu šampiona sveta u teškoj kategoriji.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima