"NOVOSTI" NA RG GDE ĐOKOVIĆ BRANI TROFEJ: "Iz Srbije dolazim, ponosim se srcem svim" (FOTO)

Goran ČVOROVIĆ

19. 05. 2022. u 12:00

PENASTO umućeni šne od oblaka navukao se na žumance zaselo nad Bulonjskom šumom. Pod njim, crveni se zagrejani, fino tucani prah. Mirišu kreme za sunčanje i borovina iz obližnje Botaničke bašte. Navijački topot pljeska odjekuje efemernim tribinama, koje će tri sedmice vibrirati u ritmu teniske loptice, pre nego što opet utihnu u tišinu ptičjeg raja. Kvalifikacioni dvoboji su u punom jeku. Počeo je još jedan Rolan Garos.

НОВОСТИ НА РГ ГДЕ ЂОКОВИЋ БРАНИ ТРОФЕЈ: Из Србије долазим, поносим се срцем свим (ФОТО)

FOTO: G. Č.

Od stalnog dopisnika “Novosti” - Pariz

Na terenima su, zasad, samo oni koji nisu imali dovoljno sreće, znanja i umešnosti i čiji plasman nije zadovoljio uslov da se nađu među elitom od 128 najboljih igrača na svetu u obe konkurencije, muškoj i ženskoj. Ovih dana odigravaju se poslednji alternativni dvoboji, pre nego što u nedelju na centralni i okolne terene istrče akteri u glavnim rolama. Prvi među njima, naš Novak Đoković.

FOTO: G. Č.

Među onima koji su okušavali sreću prvog dana, bili su Aleksandra Krunić i Nikola Milojević. Krunićeva je overila kartu za sledeće kolo, dok Nikola nije bio te sreće. Izgubio je od Belorusa Jegora Gerasimova i preselio se već na startu u gledalište. Na trenutak, možda i nije znao protiv koga igra. Gerasimov je nastupio bez imena države i nacionalne zastave. Belorusima i Rusima je na ovogodišnjem Rolan Garosu dozvoljeno da nastupe, ali bez državnih obeležja. U zagradi, tamo gde je predviđeno da bude ispisana troslovna skraćenica zemlje, stoje dve bezimene crtice, dok se namesto stega zlokobno beli prazno polje.

Ipak, mogu da se takmiče. U ova ratna vremena, i to je nešto. Pariz nije sledio susedni Vimbldon u kreiranju više puta ponovljenog presedana (sećamo ga se i mi) da se brkaju sport i politika. Ipak, organizatori su najavili da će budno motriti na izjave igrača iz navedene dve zemlje i pratiti svaku njihovu izjavu ili gestove, za slučaj da uhvate bilo kakvu podršku režimu čije se trupe trenutno nalaze u Ukrajini.

Sve, i u ovoj uvertiri, deluje kao da je pravo. Armija navijača tumara između terena u potrazi za najzanimljivijim dvobojem. Ima, među učesnicima kvalifikacija, mnogo poznatih imena. Novak, na primer, ali Denis, iz Austrije, pa Nemac Filip Kolšrajber, Španci Fernando Verdasko i Felisijano Lopes, Amerikanci Sem Kveri i Džek Sok, izvesni Italijan Andreas Sepi i ini. Čim padne prva serva, sve dobija istu draž.

Da bi sve ličilo na original, kvalifikacije se prvi put ove godine odigravaju na celom kompleksu Rolan Garosa, a ne samo u jednom njegovom delu, kao do sada. Osim, naravno, glavnih terena. Treba zaslužiti privilegiju da se izađe na njih. Organizatori su se pobrinuli da za mlađe od 25 godina ulaznice u kvalifikacionom periodu koštaju samo 10 evra na dan. Takođe, 1.500 karata je poklonjeno različitim udruženjima. Cilj je da što više ljudi uživa u tenisu.

Publika u pauzi liže sladoled, žuri da kupi suvenir (mada majstori sve do poslednjeg dana još pritežu žice i ukucavaju eksere u na brzinu postavljene butike), sunča se, uz šampanjac i voćnu salatu. Cene, i po ovom suncu, za smrzavanje. Šorts sto evra. Kafa od tri do pet. Čaša običnog, ali čuvenog, providnog francuskog rozea 12, taman koliko iznosi dnevni kredit na novinarskoj akreditaciji. Za isti novac može da se dobije jedno dnevno jelo, a za ostalo, kako se ko snađe. Naročito ako ostane do duboko u noć. Ona, pomenuta voćna salata, deset. Pa ko voli, neka izvoli. Sa šećerom, šlagom, ili bez.

Od pandemije, ni traga. Sve izgleda kao pre tri godine. Niko više ne traži vakcinalne i sanitarne pasoše. Ne broje se primljene doze. Zaboravljeni su kartonski tanjiri i drvene viljuške iz prethodnog izdanja. Niko živi više ne nosi maske, ni spolja, ni iznutra. Maskirani i zakamuflirani, jedino, još u onim gorepomenutim restoranima, zaduženi da barataju s jelom. Da nije njih, ne bi bilo ni pomena da je svet dve godine kuburio s pandemijom koja, uzgred rečeno, još nije doživela kraj.

Kako samo daleko sada deluju scene s prethodnog grend slema, iz Australije, gde su beslovesno mučili Novaka Đokovića i primenjivali diskreciona prava zabrane ulaska iako je ispunjavao sve uslove, smeštali ga u prihvatne centre, izbacivali iz zemlje kao personu non grata. Kao da je od tada prošla čitava geološka vremenska altituda. A minula su samo četiri meseca!

Novaka, sada, nestrpljivo iščekuju u Parizu. Obožavaoci se oštre, spremaju telefone za selfije i raspituju još od prvog dana kada će, konačno, da se pojavi na kompleksu terena u Bulonjskoj šumi. Pre nego što, uz uobičajenu rođendansku tortu organizatora, baš u danu zvaničnog početka takmičenja u okviru glavnog žreba, u nedelju, proslavi svoj 35. rođendan. S jednom, velikom željom: da odbrani prošlogodišnju titulu i, sa zaokruženim brojem 21, izjednači se sa glavnim konkurentnom Rafaelom Nadalom, na njegovom, pariskom bunjištu, u koje je pobedničko koplje zabo “baksuznih” ali slatkih i nedostižnih 13 puta. Da se u januaru nisu isprečile famozne vakcine, sada bi Španac jurio Noleta obrnutim pravcem. Ali, ne vredi u proleće ispredati skaske o lanjskim snegovima.

Iako još iskazuje karakteristike rekovalescenta, mada nije briljirao u Madridu, a još manje u Rimu, zna se ko je favorit u Parizu. Ali, Rafa je ranjiv. A Novak stiže kao rimski titular, pun vraćenog samopouzdanja, ponovo kao onaj stari, nepobedivi šampion. Sve se namešta da u pariskoj areni opet obori “bika sa Majorke” i promora ga da istakne crvenu zastavicu u četvrtfinalu, pre nego što pohrli ka uzastupnoj i ukupno trećoj pariskoj tituli. Ali, otom-potom.

Pripremili su organizatori ovogodišnjeg Rolan Garosa tušta i tma noviteta. Kompleks je, konačno (više-manje) doveden u stanje koje bi trebalo da ga krasi dugi niz sledećih godina, ako se izuzme pokrivanje drugog po veličini stadiona “Sizan Langlan”, što je predviđeno da se dogodi za ediciju 2024. Među poslednjim radovima, dovršen je Trg musketara. Tamo gde se nekada uzdizao kružni, čuveni Teren broj 1, i gde su se svojevremeno vodili neki od najvećih dvoboja u istoriji tenisa, gde se prošle godine prostirala široka aslfatna ploča, izrasla je kratko ošišana trava, “posađeni” su ligenštuli i privremene prodajne barake, a u njima, među cvetnim žardinjerama, zagrejano ulje za pomfrite, ohlađeni jagode i šampanjci. Sve se menja. Nekad nabolje, nekad nagore.

Dve trećine voznog parka koji prevoze tenisere i njihove timove su na električni pogon, a od sledeće godine biće u potpunosti. Nema više plastike za jednokratnu upotrebu. Epoha je ekološke tranzicije. Voda se sada u ultramodernom pres-centru toči na starinski način, u čuturice. Ko je zaboravi ili zaturi, može, za prvu pomoć, i u šake.

Konačno se, posle dve godine sanitarne krize, vraća puni format sa 21 kategorijom takmičenja. Među njima, i čuveni Trofej legendi, obožavan među publikom. Po 16 učesnika, među gospodom i damama u godinama, boriće se za titulu vremešnog šampiona. Među muškarcima, više neće biti razdvajanja po dobima, već će svi u jedan veliki, zajednički teniski vremeplov.

Mešoviti dubl, takođe, dobija pređašnju formu. Vraća se na 32 para, dvostruko više nego prošle godine, isto kao pre pandemije. Organizatori su najavili da će Stadion “Sizan Langlan” koristiti više i optimalnije, do poslednjih dana pariskog grend slema. Juniorske kvalifikacije, koje su bile ukinute prethodne dve godine, ponovo će biti održane na terenima u Monružu. Sa 8 na 12 povećan je i broj učesnika u invalidskim kolicima.

I novinari se vraćaju na pres-konferencije uživo. Nema više ekranske barijere između igrača i izveštača. Ljudski kontakt je ponovo postao stvarnost.

Korona se pritajila, pa je i blagajna ponovo počela da radi punom parom. Otvorena je 6. marta, a u prodaji je bilo 600.000 ulaznica. Ogroman broj već je prodat.

U godinama pre kovida, primećene su i neke “bele mrlje”, odnosno, tu i tamo, rupe u gledalištu, na mestima gde organizovane grupe, uglavnom iz firmi, ili oni, prebogati, koji su za svaki slučaj, kupovali karte, nisu došli. S novim stolicama od svetlog drveta to je naročito dolazilo do izražaja i naoko kvarilo ugled turnira. Da bi se to izbeglo, 1.500 rekreativnih igrača tenisa koji imaju licencu, a kupili su karte za anekse, imaće pravo da “zasednu” na tribine glavnog stadiona, ukoliko vlasnici ovih mesta ne budu došli. 

Uvedeno je i novo pravilo. U poslednjem setu, igraće se super taj-brek. Svi grend slemovi odlučili su da se ujednače po ovom pitanju. Ukoliko takmaci budu odigrali 6:6 u petom setu kod muškaraca, odnosno trećem kod dama, odlučiće bolji u 10 odigranih poena, na bar dva razlike.

A nova je i direktorka turnira. Proslavljena francuska teniserka Ameli Moresmo preuzela je, s mnogo entuzijazma, kormilo od Gija Foržea koji je između dva Rolan Garosa podneo ostavku. Ona je posebno vodila računa da se, u okviru obnovljenog Centralnog stadiona “Filip Šatrije” teniserima omoguće bolji uslovi za odmor i više intime, da bi što relaksiraniji izašli na mečeve.

Predviđena je i profesionalna pomoć u rešavanju eventualnih psiholoških problema igrača, na osnovu svežih iskustava u svetu tenisa, a s obzirom na snažne emocije izražene na terenu.

Igračima je, takođe, na raspolaganju za smeštaj čak 21 hotel, i to u tri tematska okvira, koji podrazumevaju blizinu stadiona, centar grada ili otuđenje u prirodi.

Odlučeno je, takođe, da se u restoranima posebna pažnja posveti onome po čemu su Francuzi poznati širom sveta, a to je gastronomija. Širok izbor specijaliteta prate proizvodi sa biofarmi i precizne kalkulacije nutricionista za takmičare.

Primećeno je i da se do sada gubilo vreme na prevode izjava igrača datih na terenu neposredno posle meča, pa će se ubuduće, da bi se dobilo na ritmu, intervjui simultano prevoditi na velikom ekranu. Novaku je svejedno, jer priča na francuskom.

Polomljeni reketi, koje neki igrači propisno iskrive iskaljujući bes na njima zbog serije izgubljenih poena, ubuduće će, odlukom organizatora, umesto u kanti za smeće, završavati u rukama srećnih dobitnika u gledalištu.

Na obode glavnih terena, uvedene su svetleće led reklame, poput onih na fudbalskim stadionima, što će naročito biti korišćeno prilikom ulaska igrača na teren, da svemu da spektakularniju vizeulnu formu. Kao najava za ovaj novitet, “poslužio” je ulazak virtuelne figure Novaka Đokovića.

Tokom prvih deset noći, od 15 dana koliko traje glavni turnir, mečevi će se igrati i pod reflektorima na centralnom stadionu. To će biti pravi spektakli. Uvod u svako veče ritmovima će diktirati, svaki put različiti, svetski poznati di-džejevi.

FOTO: G. Č.

A ona prava, pobednička muzika, odjeknuće, valjda, kao i prošle godine, iz igračkog restorana, kada Nole sa svojim najbližim prijateljima i rodbinom bude slavio novu titulu. “Iz Srbije dolazim, ponosim se srcem svim!”, odzvanjale su reči pesme sa “Šatrijea”. Neka tako bude i ovog puta.

BONUS VIDEO - Đoković i Kecmanović treniraju za Rolan Garos


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)