NIKO KAO NOLE: Kako je Novak Đoković osvojio rekordnu krunu u Parizu

Niko nikad i nigde nije uradio u tenisu to što je postigao naš Novak Đoković! Podigao je svoj rekordni 23. grend slem pehar, ukupno treći u Parizu, čime je neizbrisivo ušao u legendu. Na drugoj strani terena stajao je nemoćni Danac Kasper Rud koji je poklekao u svom drugom po redu pariskom finalu – 7:6(1), 6:3, 7:5.

НИКО КАО НОЛЕ: Како је Новак Ђоковић освојио рекордну круну у Паризу

Tanjug/AP

Ko je u nedelju uspeo da bude na centralnom terenu "Filip Šatrije" na Rolan Garosu, imao je privilegiju da prisustvuje ispisivanju istorije. Ovaj dan sigurno neće zaboraviti, kada je Novak Đoković potukao apsolutni svetski rekord po broju osvojenih grend slem titula.

Bilo je na startu aplauza za Kaspera Ruda, ali kada je u arenu stupio Novak Đoković, etrom su se prolomile salve oduševljenja. Više od petnaest hiljada duša ovde je došlo da uživa u teniskoj predstavi, a mnogi od njih su se potajno nadali da će istovremeno prisustvati i promovisanju večnog teniskog vladara.

Najavljivani su, posle dvadeset sunčanih dana, kiša i nevreme, krov je najpre navučen, a zatim ipak raskriljen, dok se oluja pomaljala dole, na šljaci. Poveo je Norvežanin, Novak mu je ispipavao puls, a onda se prilično mučio na svom servisu da bi, lošim smečom, zatim i propuštenim prilikama na Kaspreovu servu, kapitulirao za 3:0 u gemovima, dok su prvi gromovi u daljini počinjali da mrmolje nad Bulonjskom šumom. Prvi gem je osvojio tek posle 25 minuta! A činilo se i da je gore, nad glavama, u tim trenucima počelo da se razvedrava.

Izašao je Kasper Rud da se ne pokaje učešćem. Rasterećen, raspaljivao je po loptici, i pogađao, dok bi Novaku, u njegovom čak 34. grend slem finalu, ruka, zbog prevelikog izazova, ponekad početnički zadrhtala. Vodio je Norvežanin sa 4:1. Dizala je Novaka publika, a nedostatak je nadoknađen u 7. gemu. Igralo se 40. minuta. Zakuvalo se na terenu, Kasper je ponovo pretio, ali je semafor konačno pokazivao egal.

- Idemo, idemo! – pevala je u ritmu priželjkivanog preokreta famozna navijačka grupa "Srbikosi" bez čijeg navijanja poslednjih godina ne može da se zamisli nijedan Novakov meč u Parizu.

Nije, međutim, bilo gotovo. Padao je Đoković po šljaci, dizao se, trčao, borio, ali nije imao snage za korak više. Kao da su se sparina i omorina iz vazduha uvukli delimično i u njegov reket. Za to je, ipak, najzaslužniji bio potomak Vikinga koji je fantastičnom igrom stigao na dve lopte od osvajanja seta. Dobio je Novak ponovo porciju zvižduka, ovoga puta zbog objašnjavanja sa sudijom, ali i stigao do taj-breka. A tu mu, zna se, nema premca. Dozvolio je protivniku da uzme samo jedan mršavi poen. Slomio je ovaj fijasko Hamletovog zemljaka.

Otišla su obojica s terena da se osveže, a pauza je više prijala Novaku. Rud nije mogao da sabere misli posle izgubljenog seta, dok je Đoković postajao onaj pravi. Vodio je sa 3:0 u gemovima, a stečenu razliku je, sigurnom igrom, sačuvao do kraja seta. Najnestrpljiviji su već počeli polako da hlade šampanjac.

- Srbija! – dopiralo je s tribina.

Iskustvo finala grend slema, međutim, uvek poziva na oprez. Voleo je Novak Đoković ovih dana da citira košarkašku legendu Kobija Brajanta, da se ne treba radovati sve dok posao ne bude završen do kraja. Držao se dobro Rud u trećem setu u kome se vodila žestoka i ujednačena borba, gotovo to poslednjeg poena. Kasperove majstorske partiture ipak nisu bile dovoljne da pomute slavlje.  Poklekao je u 11. gemu. Rasplamsao se žar u Novaku, vežbao je geometriju na norveškom đaku, i sigurno odveo svoj osvajački brod u mirnu luku uspeha. Na kraju, nije bilo kiše, usledio je pljusak radosti.

"Pobeda pripada najtvrdokornijima", stoji na tribinma najveće pariske teniske arene, kao Napoleonova pourka koju je pilot Rolan Garos ispisao na elisi svog aviona.  Ako neko do sada još nije bio rešio pitanje ko je najbolji teniser svih vremena, dobio je u nedelju odgovor na "Šatrijeu" na kome je Nole poleteo do najvećih visina.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)