OD MALOG PRINCA DO KRALJA: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (2)

Da bi se u svim dimenzijama sagledao planetarni uspeh Novaka Đokovića, dovoljno je pogledati naslovne strane francuskih novina koje su osvanule na kioscima dan posle njegovog trijumfa na Rolan Garosu. Poznati "Ekip" je zračio narandžastom bojom šljake preko čitave naslovnice, na kojoj je inspirativno, belom bojom osnovne linije, bilo ispisano "Sa Zemlje na Mesec", s aluzijom na visine koje je Novak dotakao, dok slavodobitnički ispružen na terenu budan sanja dečačke snove.

ОД МАЛОГ ПРИНЦА ДО КРАЉА: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (2)

Foto: Goran Čvorović

Čak je i besplatni list "20 minuta" direktno s lica oraspoložio milionski broj putnika u podzemnim stanicama pariskog metroa pišući o Džokerovom osmehu. Nole se smestio i na prvu stranicu čuvenog "Figaroa", pa sve do nekih od najčitanijih regionalnih listova, uz podsećanje da je sada "Sam na svetu". Svetleo je s naslovnica od Bordoa do Pariza. Uz oznaku "Parizjena", uzdizao se "Kralj Đoković."   

Tek kada bi se povukla paralela s postavljenim logičnim pitanjem kako bi to, na primer, izgledalo da naslovne stranice naše dnevne štampe preplave džinovske figure Nadala, Federera ili Alkaraza, shvati se, koliko, zapravo, Nole znači, ovde, u svetu, i šta predstavlja njegov uspeh, za njega samog, ali i za sve nas, kao državu i naciju.

Beograd, 1993. godina. Nestašice, piramidalne banke, na ulicama redovi, preprodavci deviza i benzina. Za platu može da se kupi nekoliko jaja. Narodna banka izdaje novčanicu od petsto milijardi dinara s likom pesnika Jovana Jovanovića Zmaja. Život je sve, samo ne pesma. Mali Novak, razbarušeni sedmogodišnji dečak, u svojoj ličnoj pesmarici i spomenaru snova Malog Princa čuva nadu da će jednoga dana podići pehar na Vimbldonu. Od tada je ovaj prestižni grend slem osvojio u sedam navrata, od čega četiri poslednja puta zaredom, slavio deset puta na Otvorenom prvenstvu Australije, tri puta na Ju-Es openu i isto toliko na Rolan Garosu, od čega u trenutno poslednjoj epizodi pre samo nekoliko dana.

Do toga je bio dug put, popločan nadama, ali posut trnjem, s iskopanim rovovima, planinama na koje je trebalo uspeti se, natopljen znojem, propraćen mukotrpnim radom i rudarskim trudom.

Ne propusti nikada priliku Novak Đoković da istakne koliko su mu u razvojnom putu od neprocenjive važnosti bili teniska majka Jelena Genčić i teniski otac Nikola Pilić. Pre nego što je u Pilićevoj akademiji krenuo na put ka zvezdama, Genčićeva ga je, kaže, uz igranje tenisa, učila i važnosti slušanja klasične muzike i poezije, čitanja i pevanja, ispravnog disanja.

- Imao sam mnogo sreće što sam u životu sreo to dvoje divnih ljudi – kaže Novak.

Insistirali su na tome da igra po kiši i vetru, na najjačem suncu i omorini, u prvom svitanju, kasno noću, po pomrčini i praskozorju, usred magle i snega, na svim mogućim podlogama, u najtežim uslovima. Posle, kad je stanje regularno, sve ide mnogo lakše. Tako se prave šampioni.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)