OTVOREN PRIRODNJAČKI CENTAR U OVČAR BANJI: Prisustvovali Brnabićeva, Vujovićeva i Momirović

Novosti online

24. 06. 2022. u 15:09

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović otvorila je danas, zajedno sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Prirodnjački centar u Ovčar Banji.

ОТВОРЕН ПРИРОДЊАЧКИ ЦЕНТАР У ОВЧАР БАЊИ: Присуствовали Брнабићева, Вујовићева и Момировић

Foto: Ministarstvo

Ministarka je istakla da je izgradnja i opremanje Prirodnjačkog centra samo jedan od projekata koji je resorno ministarstvo u saradnji sa gradom Čačkom realizovalo u okviru nacionalne incijative za ekološku i turističku revitalizaciju Ovčarsko-kablarske klisure.

Foto: Ministarstvo

- Ponosni smo na ovaj projekat, jer biser prirode kakav je PIO „Ovčarsko-kablarska klisura“ zaslužuje svoj muzej u kojem će biti izloženi eksponati karakteristični za ovo zaštićeno područje. U izgradnju i opremanje Prirodnjačkog centra, u kojem se nalazi deo za naučno-istraživačke delatnosti i muzej sa postavkama biljnog i životinjskog sveta, uložili smo skoro 30 miliona dinara zajedno sa lokalnom samoupravom. S obzirom na to da se radi o zgradi nekadašnje osnovne škole koja je preuređena i adaptirana u muzej prirode, važno je naglasiti da će se ovaj objekat i u budućnosti koristiti za edukativne svrhe, kao i za razvoj obrazovnog turizma. U Prirodnjačkom centru posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da uče o prirodi i značaju životne sredine, što je važno za podizanje svesti o ovoj temi i doprinos našem cilju da na nivou čitave Srbije razvijemo sistemsko obrazovanje za ovu oblast – rekla je Vujovićeva.

Ministarka je podsetila da je prošle godine Uredbom o proglašenju PIO „Ovčarsko – kablarska klisura“ izvršena revizija zaštite i duplo povećana površina zaštićenog područja, sa 2250 na 4910 hektara, kao i da je uspostavljen režim zaštite prvog stepena u određenim delovima.

Foto: Ministarstvo

- Ministarstvo zaštite životne sredine svake godine odvaja značajna sredstva za zaštićena područja. Pored redovnog upravljanja, ove godine ćemo u Ovčarsko-kablarskoj klisuri uložiti više od 20 miliona dinara za uređenje priobalja kod jezera Međuvršje. Zahvaljujem premijerki Brnabić, kolegama ministrima u Vladi što su prepoznali potencijal i značaj Ovčarsko-kablarske klisure i pokrenuli projektne aktivnosti, koje će uz adekvatno upravljanje direktno uticati na održivi razvoj ovog zaštićenog područja – rekla je Vujovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!