ZAPISI O PRIRODI, HRANI, ISTORIJI: Zanimljiv izlet kao deo promocije najnovijeg izdanja "Ukusi Deliblatske peščare"
POSLE uspešnih i zapaženih knjiga "Ukusi Đerdapa", "Ukusi Stare planine" i "Ukusi Zlatibora" kojima je predstavljena nematerijalna kulturna baština zaštićenih prirodnih dobara i najlepših delova Srbije, u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokula) i Narodnog muzeja iz Pančeva, objavljena je knjiga o kulturno-istorijskom i gastronomskom nasleđu najveće peščare u Evropi.
![ЗАПИСИ О ПРИРОДИ, ХРАНИ, ИСТОРИЈИ: Занимљив излет као део промоције најновијег издања Укуси Делиблатске пешчаре ЗАПИСИ О ПРИРОДИ, ХРАНИ, ИСТОРИЈИ: Занимљив излет као део промоције најновијег издања Укуси Делиблатске пешчаре](/data/images/2022-09-24/269899_hrana_fmob.jpg)
Dejan Zagorac, Foto Monografija/Marijana Ranisavljev
Promocija knjige "Ukusi Deliblatske peščare" bila je povod za zanimljiv izlet u Pančevo i Deliblat.
Mnogobrojni gosti su, kroz bogat program, izložbu "Pesak, čovek, vetar" o pošumljavanju i istorijatu ovog specijalnog rezervata prirode u Narodnom muzeju Pančevo, vožnju jezerom Kraljevac, poznatom po retkim vrstama riba i jezerske paprati, šetnju do lokacije Čardak, upoznali lepotu "evropske Sahare" u svoj svojoj raskoši. O knjizi se govorilo u "Deliblatskoj čardi".
- "Ukusi Deliblatske peščare" nije samo kuvar, nego i monografija o celokupnom kulturnom, prirodnom, istorijskom i gastronomskom nasleđu ovog kraja - rekao je Dejan Zagorac, urednik ovog izdanja.
- Peščara je nenametljiva turistička destinacija sa pešačkim i planinarskim stazama, sa čardama i kafanama u kojima se "po banatski jede, a po južnjački lumpuje", gde lovci odstreljuju jelene, divlje svinje i drugu divljač, koja se ovde prerađuje i šalje širom Srbije i sveta.
![](/data/images/2022-09-24/269898_dejan-zagorac-ukusi-deliblatske-pescare-2_f.jpg?1664036223)
Dejan Zagorac, Foto Monografija/Marijana Ranisavljev
U "Ukusima deliblatske peščare" se govori o tradicionalnoj trpezi, karakterističnoj za ovo područje, ali i o prirodnim i kulturnim znamenitostima kraja koji su pre dužeg vremena otkrile "filmadžije". U njoj su snimljeni kadrovi antologijskih filmova i serija, poput "Ko to tamo peva" i "Sveti Georgije ubiva aždahu", čije kulise još stoje na obodima Labudovog okna.
- Ovakva slika o Deliblatskoj peščari, ukoliko se na dobar marketinški način uobliči i promoviše, učinila bi ovaj kraj jedinstvenom destinacijom - kazao je Zagorac.
- Takvu prirodnu i kulturnu raznolikost nije moguće naći svugde u Srbiji, a ni na Balkanu i u Evropi. Krstareći peščarom naići ćete na seoska domaćinstva sa gostoprimljivim domaćinima, videti šumare, lovce i ribolovce, odmoriti se na salašima i čardama, jahati konje i slušati poj ptica, probati autentična vina sa peska, i čuti mnoge jezike i narečja.
![](/data/images/2022-09-24/269900_ukusi-deliblatske-pescare-3_iff.jpg?1664036231)
Gastronomija važan segment, Foto D. Matović
U predelu oko Deliblatske peščare žive pripadnici različitih nacionalnosti, pa gastronomsku ponudu karakteriše velika raznovrsnost. Svaka zajednica ima svoje specijalitete, a recepti za mnoge od njih mogu se pronaći u knjizi. U klasteru "Deliblatska peščara" aktivna su udruženja žena iz okolnih mesta, koja promovišu slatke i slane specijalitete, ali i nekoliko vinarija. Čitaoci "Ukusa deliblatske peščare" će saznati kako se prave valjušci, gomboce, pileći martaš, štrudle s makom i mnoga druga jela.
- U praksi se pokazalo da je gastronomija možda ključna stvar, kad čovek dođe na mikrodestinaciju, uživa u prirodi ili nekoj turističkoj atrakciji, na kraju sedne da jede. Mislimo da je gastronomija veoma bitna stvar za potpuni užitak - kaže Petar Stamenović iz Klastera "Deliblatska peščara".
U knjizi su prikazani običaji i specifičnosti najbrojnijih naroda i nacionalnih manjina koji u ovom kraju žive, kao i niz arheoloških artefakata, od praistorije, preko vojne krajine, do partizanskih bolnica i savremenih objekata.
![](/data/images/2022-09-24/269902_deliblatska-carda-ukusi-2_f.jpg?1664036237)
Sa promocije knjige Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Foto D. Matović
TRADICIJA
ZAVOD za proučavanje kulturnog razvitka planira da objavi i knjige "Ukusi Vranja" i "Ukusi Hercegovine".
- Objavljivanjem ovih knjiga nastavljamo našu tradiciju kojom na neki način decentralizujemo kulturu i povezujemo određene segmente, koji su bili zapostavljeni. A, to su kulturni turizam, kulturno nasleđe i naravno gastronomija - rekao je Marko Krstić, direktor Zavoda.
Preporučujemo
![HRVATSKA JE BOLESNO SKUPA Samo u četiri evropske zemlje je jeftinije živeti, poražavajući podaci za komšije HRVATSKA JE BOLESNO SKUPA Samo u četiri evropske zemlje je jeftinije živeti, poražavajući podaci za komšije](/data/images/2024-07-16/507480_1_kf.jpg?time=1721133501)
"HRVATSKA JE BOLESNO SKUPA" Samo u četiri evropske zemlje je jeftinije živeti, poražavajući podaci za komšije
HRVATSKA je bolesno skupa, piše današnji Jutarnji list.
16. 07. 2024. u 13:26
![EVO KADA TAČNO STIŽE RASHLAĐENJE: Ovi delovi Srbije biće prvi na udaru pljuskova i grmljavine EVO KADA TAČNO STIŽE RASHLAĐENJE: Ovi delovi Srbije biće prvi na udaru pljuskova i grmljavine](/data/images/2023-05-28/356271_tan2023-05-2518515416-3_kf.jpg?time=1721135419)
EVO KADA TAČNO STIŽE RASHLAĐENjE: Ovi delovi Srbije biće prvi na udaru pljuskova i grmljavine
NASTAVLjA se toplotni talas u Srbiji. Već u podne temperatura u Smederevskoj Palanci dostigla je 38 stepeni. Pred nama je vreo dan, a maksimalna temperatura i danas će dostići 41 stepen. Očekuje se sunčano.
16. 07. 2024. u 14:13
![REŠENA MISTERIJA Zašto je Tramp vikao: Čekajte, dajte mi cipele (FOTO) REŠENA MISTERIJA Zašto je Tramp vikao: Čekajte, dajte mi cipele (FOTO)](/data/images/2024-07-15/507209_donald-tramp-pokusaj-ubistva-foto-profimedia-3_kf.jpg?time=1721047123)
REŠENA MISTERIJA Zašto je Tramp vikao: "Čekajte, dajte mi cipele" (FOTO)
"NE BI trebalo da budem ovde, trebalo bi da sam mrtav."
15. 07. 2024. u 14:38
Komentari (0)