NASILJE U ŠKOLAMA MORA DA PRESTANE: Vranjski prosvetari se okupili uprkos kiši (FOTO/VIDEO)

Дејан Ристић
Dejan Ristić

01. 12. 2022. u 16:04

NEKOLIKO desetina prosvetnih radnika, mahom članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), okupilo se na protestu u Vranju sa apelom za zaustavljanje nasilja u školama i zahtevom da prosvetni radnici dobiju status službenih lica.

НАСИЉЕ У ШКОЛАМА МОРА ДА ПРЕСТАНЕ: Врањски просветари се окупили упркос киши (ФОТО/ВИДЕО)

D. Ristić

Zaustavljanje nasilja u školama trenutno je goruće pitanje prosvetara u Srbiji, poruka je sa protesta ispred Odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju. U USPRS smatraju da je neophodno hitno otpočinjanje pregovora o dobijanju statusa službenog lica za sve zaposlenje u obrazovanju, kao i promena zakonske regulative.

- Ima nekih pomaka jer je ministarstvo sa nekim sindikatima već formiralo radnu grupu koja će se baviti izmenama propisa koji bi trebalo da stupe na snagu do kraja godine. Treba da bude saslušana struka, da ti propisi ne bi ostali mrtvo slovo na papiru – kaže Dušan Mladenović poverenik USPRS u Vranju.

Na pitanje koliko je realno da prosvetari dobiju status službenog lica, Mladenović odgovara da je od forme mnogo važnija suština.

- Nije bitno da li će se zvati službena lica, važno je da se promeni odnos prema prosvetnim radnicima. Nekako smo mi na marginama ovog društva, što je rezultiralo time da se nad prosvetarima vrši nasilje. Poznati su slučajevi u Trsteniku, pa i u Vranju i to mora da se zaustavi – poručuje on.

D. Ristić

Mladenović: Bilo je opstrukcije direktora škola

Mladenović je zadovoljan odzivom svojih kolega, s obzirom na kišno vreme i dodaje da je ovo trenutno goruće pitanje našeg obrazovanja koje mora da bude rešeno u interesu prosvetara, ali i učenika i njihovih roditelja. Istovremeno sa još 46 gradova u Srbiji, i u nekim vranjskim školama protest je podržan potpunom ili delimičnom obustavom nastave. 

Mladenović navodi da je bilo opstrukcije od strane pojedinih direktora škola kojima je poručio da moraju da imaju na umu da su oni prvenstveno prosvetni radnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)