BORBA ZA LJUBAV GUSAKA: U Mokrinu će sutra biti održano finale 37. "Gusanijade" (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

25. 02. 2023. u 14:20

Odgajivači borbenih gusana u Mokrinu kod Kikinde već su spremni za sutrašnje veliko finale ovogodišnje 37. „Gusanijade“.

БОРБА ЗА ЉУБАВ ГУСАКА: У Мокрину ће сутра бити одржано финале 37. Гусанијаде (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

S najvećim uzbuđenjem ovo nadmetanje, jedinstveno u svetu, očekuju Nikola Nikić i Miroslav Čeleketić, čiji će se beli vitezovi, Batak i Fedor, boriti za titulu šampiona. Oni će u velikom finalu, u kategoriji seniora, najvažnijoj borbi „Gusanijade“, odmeriti snagu krila, veštinu kljunova i na direktan način proveriti ljubav svojih gusaka. One su obojici veoma važne, jer se gusani, u stvari, tokom zime, bore za ljubav i očuvanje svog jata.

- Guske su najbitnije, da njih nema oni se ne bi ni nadmetali. Da idu sami ulicom, bez vlasnika, više bi se tukli nego u takmičenju. Gusani se u sezoni parenja bore za svoje jato i ženke koje će im doneti mlade. Zato je pored svakog guska uvek nekoliko gusaka koje ga podržavaju i tokom borbe neprestano gaču– objašnjava Čeleketić, jedan od mladih seoskih guščara.

Obojica vlasnika trenutno najjačih mokrinskih gusana veruju da njihov pernati lepotan ima veću šansu da pobedi.

- Moj gusak je tokom kvalifikacije i liga imao teže borbe. Pre dve godine pobedio je u ligi mladih tako da ima iskustvo i veliku šansu da potvrdi svoju snagu – nada se Nikola Nikić, vlasnik guska Batko.

Na drugoj strani, Miroslav Čeleketić, iz čijeg dvorišta je Fedor, veruje da je za guska najvažnije poreklo.

- Gusak treba da ima borbene gene. Osim toga, treba da je mažen, pažen, dobro hranjen, redovno šetan i kupan. Njima se, jednostavno, treba posvetiti. Ove zime više vremena sam proveo sa guskama nego sa porodicom zbog čega se žena malo ljuti – odaje Čeleketić.

Kvalifikacije i nadmetanja guskova trajalo je proteklih 90 dana, borbe su počele 18. decembra.

- Učestvovalo je 116 gusana u tri kategorije, ligi mladih, pa dvogodaca i seniora. Kod mladih će se u finalu boriti Piksi, Veljka Ristića i Spasoje, Milana Dražića. Kod dvogodaca su u finalu Žućko, Lazara Adamova i Kampaco, Miloša Đukića – navodi Živica Terzić, predsednik Udruženja guščara "Belo pere" ( Mokrinčani ne kažu pero, nego pere).

Finale "Gusanijade" uvek se održava na pola puta od dvorišta gusana seniora. Ove godine to će biti u Ulici Svetozara Miletića, kako nijedan od njih ne bi imao prednost domaćeg terena. To je jedno od nepromenljivih pravila ovog takmičenja.

ODLAZE U PENZIJU

Gusak Batak ima sedam, a Fedor šest godina. Posle nedeljne borbe, obojica će, najverovatnije u zasluženu penziju.

- Bez obzira da li pobedi ili ne Batak je svoje odradio. Ide u penziju da uživa dok je živ- najavljuje Nikić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru