ZELENI ZID DUG 440 METARA: U Ulici Narodnog fronta u Novom Sadu blizu 2.500 biljaka

Lj.P.

09. 03. 2023. u 20:36

RAZDELNO ostrvo u novosadskoj ulici Narodnog fronta, podiže se zeleni zid, visok dva i dugačak 440 metara.

ЗЕЛЕНИ ЗИД ДУГ 440 МЕТАРА: У Улици Народног фронта у Новом Саду близу 2.500 биљака

FOTO: Gradsko zelenilo Novi Sad

Radnici „Gradskog zelenila“ danas su počeli da na ranije postavljenu metalnu konstrukciju stavljaju 864 žardinjere, u koje će biti posađeno 1.728 komada lišćarskog i zimzelenog šiblja i perena i 740 puzavica. Biće posađeni zimski jasmin, vinka, ukrasna trava, lonicera i ruzmarin, a u zemlji oko ograde predviđena je sadnja dve vrste puzavica, lonicera i tekoma. Kad u potpunosti bude završena sadnja svih biljaka ulica Narodnog fronta dobiće 3644 novih kvadrata pod zelenilom.

Vertikalno ozelenjavanje razdelnog ostrva duž ulice Narodnog fronta, zajednički realizuju JKP "Gradsko zelenilo" i Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

-Reč je nastavku projekta ozelenjavanja Novog Sada koji je započet pre više od deset godina po nalogu tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića i koji se nastavlja uz saglasnost sadašnjeg gradonačelnika Milana Đurića – kaže Miloš Egić, direktor „Gradskog zelenila“. - Ulica Narodnog fronta je jedna od najfrekventnijih saobraćajnica u gradu. Očekujemo da zeleni zid koji su projektovali inženjeri “Gradskog zelenila”, a čije podizanje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u velikoj meri ublaži štetne efekte saobraćaja na mikrosredinu Limana 3 i 4.

U “Gradskom zelenilu” ističu da je zeleni zid u Narodnog fronta pilot projekat i da će slično biti realizovano i na nekoliko drugih saobraćajnica.

- Kao posledica intenziviranja saobraćaja javlja se niz neželjenih i štetnih efekata na životnu sredinu, posebno u delu aerozagađenja i povećanog nivoa buke. Pored značaja u pogledu unapređenja životne sredine, postavka zelenog zida će povećati bezbednost odvijanja saobraćaja jer će onemogućiti pešake da pretrčavaju put van pešačkog prelaza. Ovaj projekat je prvi u nizu ovakvih projekata koji će pored navedenih benefita doprineti vizuelnom izgledu novosadskih ulica i bulevara - kaže Danijela Andrić pomoćnik direktora “Gradskog zelenila” za projektovanje, podizanje, proizvodnju i održavanje zelenila.

Ona ističe da je danas nastavljeno tretiranje drveća i šiblja u Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida, koje je započeto proletos i tokom kog je u potpunosti tretirano svo drveće i šiblje u Železničkom i Futoškom parku.

- Tokom narednih dana nastavljamo sa tretiranjem drveća u parkovima, uličnim i kvartovima, a nastavljamo i sadnju drveća i sakupljanje lišća - kaže Andrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao