NAGRADA NESTOR DIMITRIJEVIĆ: Sedam dobitnika novoustanovljenog priznanja u oblasti obrazovanja

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

16. 10. 2023. u 17:34

NAGRADA Nestor Dimitrijević, koja se ove godine prvi put dodeljuje zaslužnima za izuzetan doprinos u obrazovanju, dodeljena je prosvetnim radnicima iz Zrenjanina, u baroknoj sali Gradske kuće.

НАГРАДА НЕСТОР ДИМИТРИЈЕВИЋ: Седам добитника новоустановљеног признања у области образовања

B. Grujić

Nagradu su dobili iz oblasti predškolskog obrazovanja Lidija Kevrešan i Maja Šujica, nastavnik razredne nastave u osnovnoj školi Petar Petrović Njegoš, profesor Vesna Petrović i Ivana Šuput iz osnovne škole dr Boško Vrebalov iz sela Melenci.

Priznanje je pripalo i profesorima zrenjaninske gimnazije Aleksandri Subotić i Ediju Daruši i profesorki Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin, prof. dr Jeleni Stojanov.

Podsetimo, Velikobečkeračanin, Nestor Dimitrijević (1782- 1856) u Velikom Bečkereku bio je trgovac i srpski dobrotvor, te osnivač svoje zadužbine pri Matici srpskoj, za školovanje siromašnih i vrednih učenika i studenata. Finansijski je pomogao i usavršavanje sugrađana, Emila Gavrila i Aleksandra Sandića.

- Veoma sam ponosan što je ustanovljena i ova nagrada, jer tako gajimo kulturu sećanja prema slavnim i humanim sugrađanima - istakao je gradonačelnik Simo Salapura kojem je, kao i Školskom odboru i kompletnoj lokalnoj samoupravi, zahvalio profesor filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji, Edi Daruši.

Neposredno pre svečanosti, u Aleji zaslužnih građana, u Karađorđevom parku, kraj obnovljene biste Nestora Dimitrijevića položeno je cveće, a nagrada sa njegovim imenom dodeljivaće se tradicionalno, svake naredne godine - polovinom oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)