NOVI SAD DOBIJA JOŠ JEDAN PARK: Buduća zelena oaza kod „Spensa“, olimpijcima u čast

Z. GRUMIĆ

14. 11. 2023. u 15:20

NEPOSREDNO pored Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ u Novom Sadu, za najviše 600 dana treba da bude izgrađen i po najvišim standardima uređen gradski park površine jednog hektara, istakli su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Milan Đurić koji su danas obišli pripremne radove na toj lokaciji u zaleđu popularnog „Spensa“.

НОВИ САД ДОБИЈА ЈОШ ЈЕДАН ПАРК: Будућа зелена оаза код „Спенса“, олимпијцима у част

Pres služba Pokrajinske vlade

Za ostvarivanje te zajedničke investicije Pokrajine i Grada, vredne ukupno 428,9 miliona dinara, Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojila 379 miliona, a ostatak novca, za pripremu projektne dokumentacije i nadzor, pristigao je iz gradske kase.

- Ovo je samo jedan u nizu projekata koje u Novom Sadu radimo zajedno sa Pokrajinskom vladom. Želimo da parkovi budu mesta rekreacije i druženja, a mi smo tu da odgovorimo potrebama naših sugrađana i da Novi Sad zajednički učinimo boljim za život – izjavio je novinarima gradonačelnik Ćurić napominjući da se već razmišlja o nazivima za novi park i pojedine objekte u njemu.

- Dogovorili smo se da jedna česma dobije naziv „olimpijska“, a možda i da čitav taj novi park bude „olimpijski“ – rekao je gradonačelnik napomenuvši da su uglavnom svi ovdašnji olimpijci sportski stasavali baš tu na „Spensu“.

Mirović je istakao da izvođači radova na izgradnji parka imaju sve reference i da će taj posao biti realizovan uz potpuni stručni nadzor projektanata.

- Verujem da ćemo za manje od 600 dana imati velelepni park, na mestu koje će sigurno mnogo značiti stanovnicima Limana i svima onima koji dolaze u ovaj deo grada - izjavio je on. Podsećajući na to da je Pokrajinska vlada zajedno sa Gradom finansirala uređenje Kameničkog parka, Mirović je najavio da će veliki posao izgradnje, rekonstrukcije i uređivanja novosadskih parkova biti završen izgradnjom Univerzitetskog parka, a ti radovi treba da počnu sledeće godine.

- Izgradićemo parkove prema standardu i kvalitetu koji su primereni Novom Sadu. To znači da zajednički vodimo brigu i o zelenim površinama i o sadržajima koji su važni za građane – poručio je Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada izdvojila više od 20 miliona dinara da bi, preko JP „Vojvodinašume“ pomogla Novosađanima u uklanjanju stabala oborenih u julskom nevremenu.

U novom parku kod „Spensa“, površine 10.154 kvadratna metra, zelene površine zauzeće više od 70 odsto zemljišta sa srednjim i visokim zelenilom. Park će imati osam ulaza, pešačke staze, platoe za okupljanje, odgovarajući mobilijar, rasvetu i signalizacijom. Deo parka zauzeće dečje igralište a imaće i amfiteatar kapaciteta 250 mesta, za održavanje različitih kulturno-umetničkih manifestacija. Planirana je sadnja novih 57 sadnica kao i različitog listopadnog i četinarskog žbunja, ukrasne trave i žive ograde.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije