NIŠ OBELEŽIO DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM: Marš "Besmrtnog puka" od Logora do Spomenika oslobodiocima

J. Ć.

09. 05. 2024. u 13:27

DAN pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

НИШ ОБЕЛЕЖИО ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ: Марш Бесмртног пука од Логора до Споменика ослободиоцима

J. Ć.

Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Povodom Dana pobede u Nišu je održan marš „Besmrtnog puka“, manifestacija koja se od 2007. godine održava u Moksvi. Učesnici marša „Besmrtnog puka“ su prvo položili vence na Spomenik stradalim sovjetskim vojnicima ispred Memorijalnog kompleksa „12. februar“.

- Obeležavamo dan kad su svi narodi stali u antifašističku kolonu u borbu protiv fašizma i nacizma. Ovaj dan nas podseća na tu borbu i sve naše nastradale pretke koji su dali svoj život za našu slobodu. Danas u miru moramo da sarađujemo i da se borimo za mir, samostalnost naše države, ekonomski snažnu i nezavisnu državu Srbiju - istakao je predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić.

Anđelko Milićević, pukovnik u penziji i predsednik SUBNOR-a Grada Niša, podseća da je tadašnja Jugoslavija dala 1,7 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu. Istakao je da su tada najviše stradali Srbi, Jevreji i Romi.

- Niš je uvek bio oslobodilački i ponosan grad i danas sa pravom obeležavamo Dan pobede. Svečanom akademijom 7. maja u Domu Vojske vrlo dostojanstveno i svečano smo obeležili Dan pobede. Nismo zaboravili naše heroje, nismo zaboravili majku Nadu, koja je dala tri sina, tri junaka, tri jablana, a od tuge je njihov otac umro, iako ga na Košarama metak nije hteo - poručio je Milićević.

On je dodao da se ne smeju zaboraviti zlodela Ustaša, Muslimana i Italijana u Istočnoj Hercegovini, gde je stradalo preko 12.000 srpske nejači, ali ni imena 1.139 pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju.

Nakon polaganja venaca kod Memorijalnog kompleksa „12. februar“, učesnici marša su šetali ulicama grada sa fotografijama svojih rođaka – veterana vojske, partizana, boraca otpora, zarobljenika koncentracionih logora i drugih osoba stradalih od ruke fašizma.

Završna tačka marša je bio Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana, gde su takođe položeni venci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)