TANJA U ŠETNJI ZA SLAVNE PRETKE: Šetnjom „Besmrtnog puka“ centrom Kikinde obeležen Dan pobede (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

09. 05. 2024. u 14:39

NAJPRE polaganjem venaca na spomenik na Ruskom groblju, zatim na spomenik „Tuga“ i spomenik Žrtvama fašizma od 1941- do 1945. centru grada i na kraju na spomen-ploču brigadiru Dragutinu Ristiću u Gradskoj kući i šetnjom „Besmrtnog puka“ u Kikindi je obeležen Dan pobede nad fašizmom. U koloni sećanja na slavne ratnike bili su predstavnici svih boračkih udruženja, pojedinih političkih stranaka, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i predsednik Gradske skupštine Mladen Bogdan, kao i prvi sekretar Ruske ambasade u našoj zemlji Jurij Butkov.

ТАЊА У ШЕТЊИ ЗА СЛАВНЕ ПРЕТКЕ: Шетњом „Бесмртног пука“ центром Кикинде обележен Дан победе (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

U šetnju se, kao i ranijih godina, uključilo više građana koji su nosili fotografije svojih predaka koji su bili učenici minulih ratova.

Kikinđanka Tanja Jeličić Barbulov nosila je portrete dedova Mileta Ivanića i Branka Jeličića, partizanskih boraca i antifašista iz Drugog svetskog rata.

- S ljubavlju i poštovanjem gajim sećanje na svoje slavne pretke koji su bili učesnici NOB-a i dali svoj doprinos pobedi nad fašizmom. Ne želim da se zaboravi taj period, jer su se borili protiv velikog svetskog zla, a za svoju slobodu i slobodu svog naroda i države. Oni su, na sreću preživeli Drugi svetski rat i bili su nosioci partizanske spomenice. Deda Branko je bio oficir, prošao je sve ofanzive i živ se vratio sa Sremskog fronta. Dočekao je čak i „Osmu ofanzivu“ i iz Bravskog kod Bosanskog Petrovca kolonizirao je u Banatsko Veliko Selo. Bio je i na Golom otoku, na sreću ne dugo. Doživeo je duboku starost, umro je u 96. godini. Deda Mile se vrlo mlad priključio NOB-u, jer nije želeo da mu fašisti kroje sudbinu – rekla je Tanja, ponosna na svoje pretke.

U Kikindi se na ovakav način dan pobede obeležava od 2019. godine, kada je „Besmrtni puk“ prvi prut prošetao gradom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!