"KAMPUS BIO4 POZITIVNO ĆE PROMENITI SRBIJU": Predstavljen važan projekat za našu zemlju (FOTO)

Tanjug

13. 07. 2022. u 13:55 >> 14:59

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će izgradnje kampusa BIO4 u Beogradu pozitivno promeniti sudbinu naše zemlje, dodatno ojačati ekonomiju i konkurentnost i podići prosečne plate i penzije.

КАМПУС БИО4 ПОЗИТИВНО ЋЕ ПРОМЕНИТИ СРБИЈУ: Представљен важан пројекат за нашу земљу (ФОТО)

Foto: Novosti

Na predstavljanju idejnog rešenja kampusa BIO 4 u Vladi Srbije, Brnabićeva je rekla da će taj projekat, čiji se početak izgradnje očekuje sledeće godine, a useljenje je planirano za 2025, privući veliki broj domaćih naučnika i programera da ostanu u zemlji, kao i stranih da dođu u Srbiju kako bi radili na nekim od najzanimljivijih i najinovativnijih projekata u oblasti biotehnologije, koja je, smatra premijerka, bez ikakve sumnje budućnost.

- Kada uspemo u ovoj nameri, Srbija će biti zemlja koju niko nikada neće moći da zaustavi i koja će biti u potpunosti prepoznata kao zemlja novih tehnologija, znanja, inovacija i kao takva obezbedićemo da imamo visok nivo kvaliteta života, koji se ne ogleda samo tako što će nam biti veće plate, kao i jedan od najvažnijih evropskih centara kada su u pitanju nove tehnologije - poručila je premijerka.

Ona je istakla da je BIO4 ogroman vizionarski projekat na kome rade preko 18 meseci i koji će koštati 190 miliona evra i 100 miliona evra za opremu.

Novac će, kako je rekla, verovatno biti obezbeđen iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope.

- Budućnost je u dva polja - veštačka inteligencija i biotehnologija. BIO4 kampus uvodi ta dva nova polja ukoliko uspemo to da uradimo, a nemam sumnje da hoćemo, onda je nebo granica za Srbiju. Srbija već danas nije ista zemlja i nema isti imidž kao 2012. ili 2015 godine. Sve više stranih kompanija dolazi u Srbiju - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da već postoje kompanije koje su zainteresovane da otvaraju svoje razvojne centra za biotehnologiju i koje žele da budu stanari BIO4 kampusa.

Premijerka je istakla da je BIO3 nadogradnja onoga što su kao Vlada u saradnji sa obrazovnim i naučnim sistemom radili od 2016, kada su rekli da kreću u transformaciju naše ekonomije kako bi bila zasnovana na znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

- Od tada smo izgradili četiri naučno-tehnološka parka, mrežu startap centara u Srbiji, najmoderniji data centar za čuvanje podataka i reformama u obrazovnom sistemu, pre svega uvođenjem programiranja, uspeli smo da privučemo veliki broj najprestižnijih stranih kompanija koje su izabrale Srbiju kao mesto gde otvaraju svoje razvojne i istraživačke centre - navela je Brnabićeva.

Ona je kazala da kompanije NCR, koji je izgradio svoj najveći kampus za razvoj i istraživanje van SAD, Microsoft koji ide na to da njihov istraživački centar u Srbiji bude njihov osnovni razvojni centar u Evropi koji će u narednim godinama zapošljavati nekoliko hiljada ljudi, francuski Šnajder elektrik koji svoj najveći razvojni centar ima u Novom Sadu, Epik koji je kupio srpski Trilateral, jednu od najuspešnijih startap kompanija u svetu.

Brnabićeva je istakla da je sektor IT postao najbrže rastući sektor naše privrede i najveći izvozni sektor u Srbiji.

- Za poslednjih šest godina tri puta smo povećali izvoz IT usluga. U prvih četiri meseca ove godine on je jednak našem izvozu IT usluga 2016. i verujemo da će ove godine preći 2,5 milijardi evra - istakla je premijerka.

Naglasila je da je Srbija od 2016. više nego duplirala broj programera sa 19.000 na više od 40.000 i očekuje da ćemo uskoro doći do broja od 100.000 programera u Srbiji.

- Zadržavamo programere tako što omogućavamo razvoj sve više startap kompanija, uvećanjem fondova za inovacije koje investiraju startapove, prilagodili zakonodavstvo. 2021. bila je rekordna po broju startapova i investicija u njih. Otvara se sve više razvojnih centara, pa pored toga što zadržavamo naše dolaze i stranci - navodi Brnabićeva.

Ona nije htela da odgovori na pitanje novinara da li njena partnerka i brat crnogorskog premijera Džihan Abazović otvaraju kliniku u zgradi BIGZ-a.

Brnabićeva je rekla da će se njena partnerka sama obratiti medijima po tom pitanju i da nema potrebe da ona zloupotrebljava govornicu Vlade Srbije da priča o tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024