G2: Samit zemalja G20 izbacio je Kinu u orbitu kao jedinog pravog takmaca SAD

Jurica KERBLER

23. 11. 2022. u 07:00

BIO je ovo mesec velikog povratka kineskog predsednika Si Đinpinga na međunarodnu scenu, gde je ovaj svetski lider za šest dana učestvovao na čak 30 događaja.

Г2: Самит земаља Г20 избацио је Кину у орбиту као јединог правог такмаца САД

Arhvia

Na Bali i u Bangkok, na samite G20 i APEC-a, Si je prvi put od početka pandemije otputovao iz Kine i, bez maske, imao 20 bilateralnih susreta, ne izbegavajući razgovor ni sa liderima zemalja koje su kritički raspoložene prema Pekingu. Svi su izrazili želju da razgovaraju sa njim.

Posle nemačkog kancelara Olafa Šolca, dolazak u Peking najavili su francuski predsednik i italijanska premijerka, holandski šef vlade, te američki državni sekretar, a sve je duža lista onih koji žele da posete Kinu i razgovaraju sa njenim liderom. Povratkom u Kinu Si je nastavio s aktivnostima koje su usmerene na poziv svetskim vođama da zajedno rade, kako bi se obezbedio mir i progres.

Njegova poruka da niko ne bi trebalo da se bavi ucenjivanjem komšija, gradnjom "malog dvorišta s visokim ogradama", ili "stvaranjem zatvorenih i ekskluzivnih klubova" tumači se i kao poziv kineskog predsednika da se normalizuju odnosi Kine i zapadnih zemalja, pre svega Amerike, i da se nastavi ekonomska saradnja.

Sve je više onih koji ukazuju da je došla era G2, gde će sudbina sveta ponajviše zavisiti od dogovora i aktivnosti američkog i kineskog predsednika. Sasvim je sigurno da danas Kina sa Sjedinjenim Državama može da razgovara na ravnopravnoj osnovi, ali i da nije daleko vreme kada bi kineska ekonomija mogla da pretekne američku. Iako Amerikanci nagovaraju saveznike da prekinu poslove sa Kinom, to se verovatno ipak neće dogoditi. Si poziva na izbegavanje politizacije ekonomskih i trgovinskih pitanja. I tek se sada upotpunjuje njegova politička poetika - Kina ne osvaja svet mačem, nego galijama punim blaga...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)