KRIVCI: Ako se kola slome samo na đacima, sankcije će biti uzaludne

Ljiljana Begenišić

24. 11. 2022. u 07:00

IZMICANjE stolice nastavnici u Tehničkoj školi u Trsteniku zgrozilo je Srbiju, a zahtevi da se deca najstrože kazne izbacivanjem iz škole - bili su skoro jednoglasni.

КРИВЦИ: Ако се кола сломе само на ђацима, санкције ће бити узалудне

Novosti

Koliko i sam čin, javnost je zgrozio i pokušaj roditelja da decu po svaku cenu zaštite od sankcija. Okruženi gomilom advokata, donosili su potvrde da im je dete nauračunljivo, da mu je potrebna hospitalizacija... Jedan je podneo i zahtev da se njegov naslednik ispiše iz škole pre odluke Nastavničkog veća, jer propisi predviđaju da u tom slučaju ni stara ni nova škola ne mogu da vode postupak i da ga kazne.

Razumljiva je želja roditelja da zaštite svoje dete, ali stručnjaci upozoravaju da ga na ovakav način možda mogu zaštititi od kazne u školi, ali ne i od posledica po njegov razvoj. Nekritičkim postavljanjem prema detetu i nastojanjem da ga zaštite i kada nije u pravu, šalje mu se poruka da će iza njihovih loših postupaka uvek neko da stane. Ima li šta pogrešnije od toga?

Ali, rasplamsavanju nasilja i zaštiti nasilnika doprinose i nedefinisani propisi, rupe u sistemu, direktori koji kriju incidente kako škola ne bi došla na loš glas, a oni, narodski rečeno - zglajznuli. Propisi koje je prosvetni sistem doneo deluju tromo i u praksi jednostavno ne funkcionišu.

A u Tehničkoj školi u Trsteniku, nastavnica engleskog jezika kojoj je izmaknuta stolica, žrtva je svojih đaka. Ali i ti učenici su žrtve naopakog sistema vrednosti u kom nikom i ništa nije sveto.

Pitanje je da li su samo oni krivi? Ili je krivac i društvo u moralnom rasulu. Ako se kola slome samo na njima i ako svi - i roditelji, deca, nastavnici i prosvetne vlasti - ne krenu u dugu i tešku borbu za povratak pravim vrednostima - kazna koja je izrečena ovoj deci biće uzaludna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)