Tvrđava

Boris SUBAŠIĆ

08. 03. 2023. u 07:00

AKTIVISTI koji sumnjiče krave za ugrožavanje planete i podržavaju rat u Ukrajini koji preti novom trkom u nuklearnom naoružavanju, verovatno i ne znaju da u kostima nose neuporedivo više veštačkih radionukleida od ljudi koji su živeli u eri pre testiranja "bombi sudnjeg dana".

Тврђава

Novosti

Čovečanstvo je postajalo sve "radioaktivnije" u procesu radioaktivne kontaminacije tla, vode, vazduha započetog 1. marta 1954. kada je na pacifičkom atolu Bikini, u američkoj operaciji "Tvrđava", detonirana prva hidrogenska bomba kodnog imena "Bravo".

Njeni projektanti su očekivali da će se osloboditi razorna energiju od šest megatona, ali zbog "sitne greške" u računici, eksplozija je bila 2,5 puta snažnija, 15 megatona. Ona je podigla oblak radioaktivnih čestica prečnika 10 kilometara na visinu od 40 kilometara, a vazdušna strujanja su posejala radioaktivnu prašinu širom planete.

Prvi javni izveštaj o posledicama nuklearne probe objavljen 2013. navodi da su njeni produkti, veštački radionukleidi, imali uticaj na kosti svih osoba u razvoju na planeti. Nema sumarnog izveštaja o projektu "Tvrđava" u kome je do 13. maja 1954. u šest nuklearnih proba oslobođeno 48,2 megatone energije i nepoznata tonaža radioaktivne prašine.

Pred eksperiment na Bikiniju vojne službe SAD su odgovorno upozorile naučnike da su vazdušna strujanja nepogodna za eksperiment, ali neodgovorni eksperti su se zaigrali i aktivirali bombu.

Njihovo rasuđivanje podseća na mudrost "medicinskih eksperata" koji su pre nekoliko godina tvrdili da je majčino mleko štetno za bebe i na "eko-eksperte", koji će na kraju da traže zabranu disanja, jer se pri izdahu oslobađa ugljen-dioksid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)