MAJDAN

Ivana Stanojević

10. 03. 2023. u 09:37

DOSLEDNOST je dobra samo kad odgovara Americi.

МАЈДАН

Ivana Stanojević

U suprot­nom, Vašington iznalazi nove standarde, drugačije političke vizure i moralne norme, a sve zarad, tobože, demokratije. U slučaju Tbilisija, "veliki brat" je prosudio da doslednost ne pije vodu. Zemlja koja je prva, još 1938. godine, u jeku kampanje protiv komunizma, donela zakon o stranim agentima, odlučuje da Gruziji on nije potreban. Tako da, dragi Gruzini, džaba ste kre­čili!

Nemiri sa kritičnom dozom destruktivnog naboja, danima su potresali Tbilisi, jer se opozi­cija nije slagala sa idejom vla­sti da organizacije koje više od petine novca za izdržavanje dobijaju iz inostranstva, mogu da ponesu epitet strane obave­štajne službe, "jer je to jedan od načina zastrašivanja". Na stranu opozicije stao je Vašing­ton, a zatim i EU. Tbilisiju su za­pretili sankcijama. I vladajuća partija Gruzije povukla je juče ovaj projekat zakona.

I tako je Vašington zabeležio pobedu i omogućio da i dalje žive ideje i poruke, lansirane iz Bele kuće, do nekog sledećeg Majdana. Američki interesi našli su još jednu polugu, a to je majdanizacija. Ime kijevskog trga, koji je postao simbol pro­testa, revolucije i stradanja, Amerika je prisvojila, dala mu novo značenje i koristiće ga isto onako (ne)dosledno kako to čini sa svime na šta se poziva.

U slučaju Tbilisija energija opozicije i njenih sledbenika inkasirala je poen. Gruzija je, međutim, zabeležila poraz. SAD će i dalje imati zakon o stranim agentima koji omogućava regi­star špijuna, kao što to imaju Australija, od 2018. i Rusija, od 2012. godine. Tbilisi, međutim, neće imati uvid u one koji bi, potencijalno, mogli da mu rade o glavi. A, to je, neupitno, bila i namera SAD. S kojim ciljem, saznaćemo kad to Vašington bu­de hteo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije