DRITAN ABAZOVIĆ U SRBIJI: Završen uspešan sastanak sa Anom Brnabić; Vučić ugostio premijera Crne Gore (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

29. 06. 2022. u 10:14 >> 13:34

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbijil, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

ДРИТАН АБАЗОВИЋ У СРБИЈИ: Завршен успешан састанак са Аном Брнабић; Вучић угостио премијера Црне Горе (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović danas boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, što je njegova prva zvanična poseta od kada je stupio na dužnost premijera. Njega očekuju susreti sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

Vučić ugostio premijera Abazovića

Predsednik Vučić je na svom Instagram nalogu objavio fotografiju susreta sa crnogorskim premijerom.

Satanak je počeo danas u 12 i 30 u vili Bokeljka. 

Završen sastanak premijerke i Anazovića

Završen je sastana premijera Srbije i Crne Gore. Ana Brnabić i Dritan Abazović razgovarali su najpre tet-a-tet, a zatim i sa delegacijama dveju vlada. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Obraćanje premijerke Brnabić

- Ova poseta nam je veoma važna. Želimo da resetujemo odnese između Srbije i Crne Gore. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja. Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja mogu da utiču na poboljšanje - rekla je Brnabićeva.

- Predsednik je uvek bio jasan. Dok mi imamo hrane i naši prijatelji i partneri u regionu će imati za sebe - rekla je premijerka. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ističe da imamo mnogo šansi za saradnju i u energetskom sektoru. 

- naša obaveza je da učinimo mnogo u tome, posebno u regionalnim projektima, koji podrazumevaju značajne hidropotencijali, i tu mnogo značajnih energetskih kapaciteta mogu dobiti i Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina - navela je Brnabićeva. 

Premijerka je istakla da se ove godine očekuje robna razmena između Srbije i Crne Gore bude više od milijardu evra. 

Obraćanje Dritana Abazovića

Abazović je najpre iskazao čast i zahvalio se premijerki Srbije na pozivu i gostoprimstvu. 

- Odnosi izmeđui naše dve zemlje moraju okrenuti novi list i moramo ih podići na najveći mogući nivo. Zbog istorije, bliskosti dve zemlje, neprijatno je da mi budemo u bilo kakvom šumu komunikacije. Mi smo danas ušli u jedan novi ciklus, sva pitanja ćemo otvarati i reršavati u cilju građana Srbije i Crne Gore - rekao je Abazović. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako kaže, već su postignute neke male pobede. 

- Ja verujem da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu u zajedničku korist. Ne postoji pitanje koje je nemoguće rešiti ako postoji dobra volja i ja tu dobru volju ovde osećam. Vi u nama imate velikog prijatelja, došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način, relacije u regionu moraju biti bolje nego ranije, a mi ćemo se potruditi da se odnosi u regionu relaksiraju, da budemo prepoznati kao regija koja želi da ide napred, koja želi da da primat ekonomskim temama, mi želimo da menjamo budućnost. Verujem da će naše vlade tadi doprinos da se ta budućnost ostvari na što lepši i lakši način - zaključio je Abazović. 

Pitanja novinara

Izručenje Svetozara Marovića

Dritan Abazović je na pitanje da li odnosi Srbije i Crne Gore odnosu mogu da se resetuju s obzirom da nije rešeno nijedno otvoreno pitanje, konkretno i izručivanje Svetozara Marovića, rekao da postoji suprotni stavovi konkretno o tom pitanju i da ne može sve i odmah da se reši na jednom sastanku.

Abazović je rekao da ne može da se pravi pritisak na Vladu Republike Srbije i naglasio da sve ono što je moguće da se reši danas postoji dobra volja s njegove strane.

Crnogorski premijer je takođe rekao da je predsednici srpske vlade Ani Brnabić upućen i formalni poziv da u skladu sa svojim obavezama poseti Crnu Goru gde bi se nastavili razgovori o otvorenim pitanjima.

Ambasadori u Beogradu i Podgorici

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će pitanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji uskoro biti rešeno.

- Premijer Crne Gore Dritan Abazović je podelio svoja razmišljanja u vezi sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji sa mnom i ja sa velikim nestrpljenjem očekujem da, naravno u skladu sa njegovim Ustavnim nadležnostima i dužnostima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočeka novog ambasadora Crne Gore u Srbiji - kazala je premijerka.

Ona je to poručila odgovarajući na pitanja novinara da li su razgovarali o imenima budućih ambasadora Srbije u Crnoj Gori i Crne Gore u Srbiji i da li će to doprineti normalizaciji diplomatskih odnosa i da li je pokrenuto pitanje zadržavanja pojedinih crogorskih poslanika na granici sa Srbijom?

Premijerka je objasnila da će se pitanje ambasadorqa lako rešsiti, jer je Srbija povukla odluku da ambasador Crne Gore u Srbiji bude "persona non grata", koja je doneta recipročno kada je ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen kao "persona non grata".

Istakla je da je to vlada Srbije učinila na izričit zahtev i molbu predsenika Vučića.

- Pitanje ambasadora je otvoreno i Srbija je zaista ršena da skloni sa dnevnog reda, tako da očekujem da će se to uskoro rešiti - rekla je ona.

Što se tiče zadržavanja određenih državljana Crne Gore na graničnom prelazu, prenijerka je rekla da joj je premijer Abazović skrenuo pažnju na to.

- Pogledaću o čemu se radi i nadam se da će se to rešiti. Ja sam danas prvi put čula za takvu stvar - poručila je premijerka.

Buk Bijela

Premijerka Brnabić izjavila je da studije o životnoj sredini ne treba koristiti kao politički alat za zaustavljanje izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini, dok je premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao da je ta država po ustavu ekološka i ima interes da investicije budu po visokim eko standardima.

Brnabićeva je rekla da je Buk Bijela samo jedan od energetskih projekata mogućih za saradnju na polju zajedničkog investiranja u energetiku, te da se nada da politički razlozi neće zaustaviti tu izgradnju koja je pripremljena.

- Pitanje broj jedan je energetika. Sve što zajedno možemo da dodatno izgradimo za proizvodnju energiju za naše ljude i dobro svih građana regiona, zlata je vredno. Političke razmirice ne smeju tome da stanu na put. Ako smo odgovorni moramo da rešimo te stvari - rekla je ona.

Dodala je da nikome dobro neće doneti ako se kao politički alat upotrebljavaju studije o uticaju na životnu sredinu kako bi projekat Buk Bijela bio sprečen.

Ocenila je da je regionu potrebna energija, da je proizvodi i deli, te da što se pre postigne dogovor to će se pre graditi. Poručila je da je Buk Bijela samo kap u moru, te da dve države treba da sednu i vide šta sve mogu zajedno da urade u korišćenju naših zajednčkih potencijala.

Zajednička energetska politika

Premijerka je podsetila na inicijativu predsednika Vučića na samitu Otvorenog Balkana o zajedničkoj energetskoj politici, koja bi omogućila lakše balansiranje sisteme i bržu gradnju kapaciteta iz obnovljivinih izvora enegije.

Premijer Crne Gore Abazović rekao je da se slaže oko zajedničkog izbalansiranog sistema električne energije, te podsetio da ga je imala i bivša Jugoslavija.

Naglasio je da Crna Gora ide u izgradnju novih energetskih kapatcita, a da su prioriteti Sunce i vetar, te da su "mnogi projekti na čekanju".

Pomenuo je značaj umrežavanja i gasifikacije za koju je idealna Luka Bar, koja bi se povezala na gasovod iz Albanije što bi bila delimična diversifikacija.

Podsetio da Crna Gora ima kabl ka Italiji za uvoz i izvoz električne energije.

Ocenio je da je za Crnu Goru prihvatljiva inicijativa iz Ohrida o zajedničkoj izgradnji energetskih objekata, što bi omogućilo da se energija koristi prema procentu vlasništva.

- Crna Gora je zainteresovana za svaki vid saradnje. Naš interes je da se sve radimo sa visokim ekološkim standardima. Po ustavu smo ekološka država i intencija Vlade Crne Gore je vraćamo zeleni imidž koji je nam je imanentan. Ako tu nađemo zajednički projekat i interes, zašto da ne - rekao je on.

Premijerka pripredila svečani doček ispred Palate Srbija

Premijerka Ana Brnabić priredila je svečani doček za Dritana Abazovića ispred palate Srbija. Postrojena je garda i inoniraju se himne Srbije i Crne Gore. 

Foto: Printskrin/ Tanjug

Povodom Abazovićeve posete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima nakojima je srpska i crnogorska zastava.

Sastanak sa predsednikom Vučićem u 12 i 30

Sastanak delegacija Vlade Srbije i Vlade Crne Gore planiran je u 10.45 časova, posle koga su predviđene izjave za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Abazovićem u 12.30 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić svečano će dočekati Abazovića u centralnom holu Doma Narodne skupštine, a u 14.45 biće održan sastanak.

U Beograd će doći i potpredsednik crnogorske Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovicem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novakovic-Ðurović imaće odvojene sastanke sa ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)